HRVATSKI APSURDI

SPLIĆANIN OSTAO BEZ NOVCA, MOBITELA I ŽIVACA Kupio iPhone 7 vrijedan sedam tisuća za tisuću kuna, pa mu policija pokucala na vrata!

 Reuters, Hanza Media

Zalagaonice su danas nedvojbeno među najposjećenijim trgovinama – po znatno povoljnijim cijenama od tržišnih tu se nudi tehnička roba, umjetnine, glazbeni instrumenti, parfemi...

Asortiman je bogat zahvaljujući ljudima koji su se našli u financijskoj stisci i hitno trebaju novac; naime, način funkcioniranja zalagaonica je takav da su one posrednici u trgovanju – osoba kod njih založi predmet za prodaju te joj se, nakon procijenjene vrijednosti robe, na ruke isplaćuje novac, piše Slobodna Dalmacija.

S druge strane, kupovanje na ovakvim mjestima zna biti rizično s obzirom na to da su zalagaonice mjesta na kojima se, između ostalog, dolazi unovčiti i ukradena roba. Otkupljivači ne ispituju podrijetlo predmeta i ne traže nikakav dokaz o vlasništvu od osobe koja im ga donese. Žrtva takve rizične kupnje bio je i mladić iz Splita koji se prije neki dan za pravnu pomoć obratio udruzi "Splitski potrošač".

Zakon na strani potrošača

– Momak se zbilja našao u nezavidnoj situaciji, koja je i za nas, praktički, bila nova. Naime, u jednoj splitskoj zalagaonici kupio je mobitel iPhone 7 po cijeni od 1000 kuna. S obzirom na to da spomenuti model u trgovinama košta oko 7000 kuna, prošao je izrazito povoljno.

Netko će možda reći kako mu je tolika razlika u cijeni trebala u startu biti sumnjiva, no velike oscilacije između tržišnih cijena i onih u zalagaonicama su normalne, to je, uostalom, jedan od načina privlačenja kupaca. U svakom slučaju, momak je sa svojim mobitelom otišao kući, da bi mu nakon nekoliko dana na vrata stana došla policija i priopćila kako je riječ o ukradenom uređaju, koji su, pretpostavljam, locirali preko signala.

Odmah mu je, naravno, oduzet iPhone i mladiću nije preostalo ništa drugo nego vratiti se u zalagaonicu i tražiti povrat svojeg novca – rekla nam je Iskra Maras Jelavić, pravna savjetnica u "Splitskom potrošaču".

Nakon što je predočio račun koji mu je izdan prilikom kupnje mobitela, djelatnicima zalagaonice objasnio je da su mu prodali ukradenu robu koju je policija zaplijenila. Unatoč tome, odbili su mu vratiti tisuću kuna, pa čak i ponuditi zamjenski uređaj.

– Ovo je apsurd – kupac, koji je najmanje kriv u ovoj situaciji, oštećen je. Nije, naime, na njemu da ispituje podrijetlo robe koju je kupio, nego isključivo na trgovcu. Račun koji je, na sreću, sačuvao, dokazuje da je kupoprodajni ugovor sklopljen, te da druga strana nije ispoštovala uvjete iz tog ugovora, budući da je čovjek ostao bez proizvoda koji je platio.

Na strani kupca je i Zakon o obveznim odnosima, koji kaže da mu je trgovac dužan osigurati ispravan i upotrebljiv proizvod, što ovdje nije slučaj – kaže pravna savjetnica "Splitskog potrošača".

Traže osobnu iskaznicu

Zalagaonice, pak, ne izlaze u javnost sa svojim uvjetima poslovanja – na njihovim internetskim stranicama uglavnom piše kako je za zalog ili prodaju dovoljno donijeti osobnu iskaznicu. Napominju i kako bi bilo poželjno da prodavatelj donese račun, kutiju u kojoj je bio proizvod, te garancijski list, ali to ih ne zanima u smislu eventualnog dokazivanja vlasništva, nego radi bolje cijene koju bi mogao postići. Što se događa ako je roba koju otkupe ukradena, pitali smo stoga direktno djelatnika splitskog lanca zalagaonica.

– To je rizik koji snose kupci. Mi smo isprva vraćali ljudima novac ili im, ako su to htjeli, nudili zamjensku robu, no ove godine to smo prestali činiti na savjet policije i kolega iz Zagreba. Njihova je praksa da oštećene kupce upućuju na osobu koja je u zalagaonicu donijela ukradeni predmet, s obzirom na to da imaju podatke s njezine osobne iskaznice. Kupac stoga zna tko je lopov i može ga tužiti, mi nemamo ništa s tim... - kaže Slobodna Dalmacija.

Tako, ukratko, glasi objašnjenje koje smo dobili iz splitske zalagaonice. Zanimljivo je da na internetskim stranicama tog istog poslovnog subjekta piše nešto što se u potpunosti kosi s ovakvom poslovnom praksom:

"Mi garantiramo apsolutnu tajnost i diskreciju. Vaše podatke koristit ćemo isključivo za svoje potrebe i potrebe pravnih partnera, a zabranjeno je njihovo ustupanje bilo kojoj trećoj strani..."


Policija: Naše je samo da nađemo lopova


Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske nisu mogli prokomentirati konkretan slučaj prodaje ukradenog proizvoda u zalagaonici, no poručili su nam kako policijski službenici, u okviru policijskih poslova i ovlasti, "tragaju za počiniteljima kaznenih djela i prekršaja, ali i za predmetima tih kaznenih djela, pa tako i u slučajevima kad se radi o krađi mobitela".
- Kad se otuđeni predmet pronađe, isti se vraća vlasniku, a protiv osobe osumnjičene za kazneno djelo podnosi se odgovarajuća prijava nadležnom Državnom odvjetništvu - kažu u PU splitsko-dalmatinskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:14