OBJAVLJENI DETALJI

Stanovnici Cresa u šoku zbog požara na autima šefa policije i njegovog kolege: ‘Ako njihovi gore...‘

Oba policajca čiji su automobili gorjeli žive u istoj zgradi, a Gazilj je načelnik PP-a Mali Lošinj

Stanovnici Cresa u šoku su zbog požara na automobilima u vlasništvu dvojice policijskih službenika u noći s utorka na srijedu, u ulici Put Brajdi. Cres je, kažu, miran otočki gradić od niti tri tisuće stanovnika u kojem se, izvan turističke sezone, ne događa gotovo ništa. Vlasnici automobila, načelnik Policijske postaje Mali Lošinj Josip Gazilj i policajac Dalibor Blažević, žive u istoj zgradi, a automobili su im gorjeli u razmaku od četiri sata.

Prvo je, desetak minuta iza ponoći, izbio požar na automobilu parkiranom na Putu Brajdi kod kućnog broja 15. Stigli su vatrogasci koji su vrlo brzo ugasili požar, tako da automobil nije potpuno izgorio. No, četiri sata poslije, oko 4.10 ujutro, izbio je požar na drugom automobilu, udaljenom oko 50 metara. Taj je automobil potpuno izgorio, a požar je zahvatio dva susjedna vozila, automobil profesora glazbenog odgoja Dragana Kajana koji je izgorio u cijelosti te BMW komunalnog djelatnika Damira Mačića na kojem su oštećena vrata, branik, svjetlo i kvaka.

Stanarka zgrade ispred koje je izbio požar Karmen Toić Dlačić rekla je da ju je probudio pas te da je čula pucketanje koje podsjeća na pucanje petardi i da je kroz prozor vidjela bljeskanje. Izišla je na ulicu i vidjela da gore automobili.

- Gusti dim prekrio je cestu, plamen se dizao dosta visoko. Vatrogasci su već bili tu i gasili vatru, a na cesti su bili i aparati za gašenje iz zgrada. Vidjela sam i načelnika policije koji se doimao staloženo. Tek sam ujutro, iz medija, doznala da je auto koji je gorio njegov - kazala je stanarka.

Strah i nesigurnost

Oba policajca čiji su automobili gorjeli žive u istoj zgradi, a Gazilj je načelnik PP-a Mali Lošinj, pod čiju ingerenciju spada i ispostava Cres, od 2017. godine. Stanovnici Cresa rekli su nam da se radi o prvoj POS-ovoj zgradi u Cresu, izgrađenoj prije 20-ak godina, te da policajci od tada žive tamo s obiteljima. Gazilj, pričaju, svako jutro putuje na posao u 60-ak kilometara udaljeni Mali Lošinj, a drugog policajca znali su viđati na terenu, kako obavlja poslove prometne policije.

- Svi smo u šoku i pomalo prestrašeni, s obzirom na ono što se prethodno dogodilo u Splitu i u Osijeku. Ne sjećam se da je u Cresu godinama bilo ikakvih uhićenja ili drugih akcija koje bi se mogle povezati s paležom, a isti je slučaj i s Lošinjem. Cres je jedan od najsigurnijih otoka za život. Naravno da nije ugodno kada se ovakvo što dogodi, jer se nitko ne može osjećati sigurnim kada gore automobili policajaca - rekao nam je jedan mještanin.

Gradonačelnik Cresa Marin Gregorović rekao je da vjeruje da se radi o izoliranom incidentu.

- Slučaj nas je neugodno iznenadio i vjerujem da će policija vrlo brzo otkriti uzroke i počinitelje te će time odagnati strah koji je zavladao. Ovakvo nešto ne pamti se u Cresu, ali vjerujem da za paniku nema razloga. Iako ne vjerujem da je ovo povezano sa slučajevima u Splitu i Osijeku, činjenica je da su ovakvi požari češći u zadnje vrijeme, što bi sigurno trebalo zabrinuti nadležne službe - kazao je Gregorović.

Policijski očevid

Očevidom dvaju požara na automobilima u vlasništvu policijskih službenika u Cresu u srijedu utvrđeno je da da je uzrok ljudska radnja, a požari su inicirani zapaljivom tekućinom, izvijestila je Policijska uprava primorsko-goranska.

- Očevid, koji su obavili policijski službenici i protupožarni inspektor, dovršen je u srijedu poslijepodne. Oštećena su četiri vozila riječkih registracijskih oznaka. Požar je zapaljen na automobilima Mahindra i Škoda, a požar sa Škode proširio se na još dva automobila parkirana u blizini, Suzuki i BMW. Ukupna materijalna šteta će se utvrditi naknadno. Policija nastavlja kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica. Požari automobila su ugašeni ubrzo po izbijanju, a nije bilo ozlijeđenih osoba, dodali su.

Posljednji je ovo u nizu zabrinjavajućih napada koji su se u proteklih nekoliko dana dogodili u raznim dijelovima Hrvatske, zapaljen BMW sutkinji u Osijeku, verbalni napad ne njezina kolegu, zapaljeno vozilo inspektoru Državnog inspektorata i pucnjava usred bijela dana kraj dječjeg vrtića u Splitu... Pravog odgovora nadležnih organa za sada nema.

Zbog izostanka reakcije ministara pravosuđa i uprave te unutarnjih poslova na palež automobila sutkinje osječkog Županijskog suda Vlaste Šimenić-Kovač, jučer je svoje nezadovoljstvo izrazio Vrhovni sud RH: "Na taj način stvara se dojam u javnosti da predstavnici izvršne vlasti obezvređuju sudbenu vlast, doživljavaju je kao drugorazrednu, te se ne brinu za sigurnost sudaca, ne samo kao građana Republike Hrvatske već i kao nositelja jedne od tri ravnopravne grane državne vlasti, napad na koju predstavlja napad na temelje suvereniteta Republike Hrvatske."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 03:59