SALVE UVREDA

Suca nazvao korumpiranim majmunom, predsjednicu suda šeficom mafijaša, a onda je saznao kaznu - maksimalnu!

Svoj podnesak uručio je ‘na ruke precjednice svih časnih mafijaša i zločinaca capo di mafia‘

Uhićenje, ilustrativna fotografija

 Cropix/

Dok se protiv Zagrepčanina T. L. vodi sudski postupak na Odjelu za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, on s druge strane vodi vlastite bitke protiv pojedinaca iz sustava socijalne skrbi. Jednu je od socijalnih radnica odlučio još 2019. prijaviti za klevetu i usput pokazao na nevjerojatan način animozitet prema pravosuđu, odnosno sucima pojedincima, kao i čelnim osobama suda.

Pa je tako u kaznenom postupku, koji je on inicirao, odlučio u spis dostaviti podnesak sramotnog i uvredljivog sadržaja, zbog čega ga je sudsko vijeće odlučilo drastično kazniti. Prva kazna zbog nepoštivanja suda iznosila je 2500 eura, a druga, nedavna, zbog vrijeđanja suda i sudionika u postupku nemalih 6636 eura.

Hoće li ga to zaustaviti, pokazat će vrijeme, a rok da plati novčane kazne je šest mjeseci.

A sve je počelo 26. listopada 2023., kada je u Ured predsjednice Općinskog kaznenog suda u Zagrebu zaprimljen njegov podnesak naslovljen "Požurnica ponovljeni zahtjev za izuzeće korumpiranog majmuna" i pritom je navedeno ime suca kojem je dodijeljen spis u povodu njegove privatne tužbe za klevetu i čije je izuzeće tražio. Otišao je i korak dalje, naslovivši kao adresata "Masovno stratište tuđe djece i nevinih osoba zaštitničkih za najgore moguće zločince, monstrume i djecoubojice naziva općinski kazneni ‘sud‘." Potom je odlučio da to isto bude uručeno direktno predsjednici suda pa je dalje napisao: "Na ruke precjednice svih časnih mafijaša i zločinaca capo di mafia".

image

Općinski kazneni sud Zagreb

Marko Todorov/Cropix

U sadržaju poslanog podneska T. L. opetovano suca naziva korumpiranim majmunom, moronom i gadom, a šeficu suda još "časti" riječima od kojih većinu nije u redu iz pristojnosti citirati.

"Na kojim ste vi drogama (...) osim na onim regularnim i uobičajenim, psiho koruptivnim... pri čemu otvoreno podržavate dobro organizirani kriminal najgore moguće vrste i razna mafijaška zločinačka go*na koja štite zločince da odgovaraju pred zakonom", piše dalje T. L. sudu, pitajući i usput prijeteći predsjednici suda "nemoj da to moram još jednom ponoviti jer neće biti ovako lijepo, kulturno, ispod glasa da nitko ne zna".

Uvredama koje je olako istresao na papir na kraju se bavilo izvanraspravno vijeće zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, koje mu je izreklo paprenu, maksimalnu novčanu kaznu. Pritom citiraju članak 10. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, prema kojem svatko ima pravo na slobodu izražavanja, no ona može biti podvrgnuta kaznama koje su u demokratskom društvu nužne radi očuvanja autoriteta i nepristranosti sudbene vlasti. Jer navedeni je članak primjenjiv i na informacije koje vrijeđaju, šokiraju i uznemiruju. A kako izricanje novčane kazne zbog vrijeđanja suda predstavlja miješanje u njegovu slobodu izražavanja zajamčenu člankom 10. st. 1. Konvencije, sudsko vijeće je prvo trebalo provesti test za ocjenu opravdanosti miješanja u njegovu slobodu izražavanja.

Zaključeno je da su navodi iz njegova podneska teške uvrede, neutemeljene optužbe i u potpunosti stravične kvalifikacije Općinskog kaznenog suda, kao i predsjednice suda i raspravnog suca.

"Upotrijebljeni izrazi na odiozan način otklanjaju apsolutno sve profesionalne i moralne kvalitete te ih prikazuju kao, u najmanju ruku, kriminalce te organizatore i zaštitnike najgorih kriminalaca, čime se na iznimno grub način narušavaju njihovi časti i ugled, ali i autoriteti sudbene vlasti u cjelini. S obzirom na brojnost, težinu i ozbiljnost iznesenih uvreda i kvalifikacija, vijeće drži da je isključivo najviša zakonom propisana kazna adekvatna za sankcioniranje postupanja privatnog tužitelja. Tome je posebno tako kad se uzme u obzir da je isti u ovom predmetu već kažnjen novčanom kaznom od 2500 eura zbog vrijeđanja suda i koja očito nije osigurala procesnu disciplinu privatnog tužitelja, niti je na njega djelovala da se na uljudan način obraća sudu. Njegove imovinske prilike nisu i ne mogu biti od utjecaja na visinu novčane kazne, nego su za istu jedino odlučni priroda, brojnost i ozbiljnost uvreda koje su ovdje maksimalne, šokantne i društveno opasne", zaključilo je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Općinskog kaznenog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:53