MITO

Suci snimljeni ilegalno dok ugovaraju posao za nećaka

Razgovor Bariše Gašpara i Ivice Peze više nije dokaz . Prijateljevu nećaku unaprijed dobivena pitanja nisu pomogla: bio je najgori na testu za posao na natječaju

ZAGREB - Na suđenju osmorici optuženika na čelu s Barišom Gašparom, sucem Visokog trgovačkog suda, zbog primanja 25.000 eura mita i zloporabe položaja i ovlasti, danas je iz spisa izdvojeno 18 tajno snimljenih telefonskih razgovora Gašpara i optuženog Ivice Peze, bivšeg predsjednika Općinskog građanskog suda. Prisluškivanje je bilo odobreno samo za Gašpara, a razgovor s Pezom o namještanju natječaja za sudskog savjetnika slučajno je “uletio”.

Prošao iz drugog pokušaja

Gašpara se počelo prisluškivati zbog sumnje da prima mito, a slučajno je uhvaćen razgovor s Pezom, koji nije bio “pokriven” nalogom. Gašpar je Pezi sugerirao da kao sudskog savjetnika zaposli nećaka njegova prijatelja, ali u prvom natječaju kandidat Josip Bilić bio je skoro najgori iako je unaprijed dobio pitanja. No, u drugom je natječaju primljen. U spisu je ipak ostao Pezin iskaz.

Požurnica za predmet

Gašpar se tereti da je uzeo mito za “požurnicu” te da je kao zamjenik člana ispitne komisije nekim kandidatima unaprijed davao pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:25