OSLOBOĐENI SVI OPTUŽENI U AFERI LEASING

Sud: Kupci sami krivi što su prevarom htjeli do Audija u pola cijene

Kurtović je isti auto znao prodati dvojici pa bi jedan kupac ostao u šoku kad bi vidio drugog u svom Audiju
 Luka Gerlanc / CROPIX

Petorica Zadrana optužena za niz kaznenih djela u aferi leasing kojom je u kupnji luksuznih Audija “u pola cijene” prevareno više od stotinu ljudi, među kojima su brojni imućni i poznati Zadrani, oslobođeni su jučer, dvije godine nakon početka postupka na zadarskom sudu.

Latinska izreka

Citirajući latinsku pravnu izreku da se “ne smatra prevarenim onaj koji iz okolnosti slučaja zna da može biti prevaren” (Decipi non censetur qui scit se decipi), sutkinja Enka Moković oslobodila je svih optužbi Dejana Pupovca (39), direktora prodaje Auto kuće Zadar, Niku Lisicu (37), referenta prodavača Auto kuće Zadar, Antu Kurtovića (34), Milana Rajlića (67), direktora Auto kuće Zadar, te Dražena Bezinovića (45), referenta prodavača te kuće. Pupovac, Rajlić, Lisica i Bezinović teretili su se optužnicom da su od travnja do studenog 2009. u Zadru, uz pomoć Ante Kurtovića, koji je pronalazio kupce auta koje je prodavala Auto kuća Zadar, koristili položaje i prekoračivali ovlasti, krivotvorili službene isprave te ovjeravali neistinite sadržaje da bi Kurtoviću pribavili imovinsku korist od 1,1 milijun kuna.

- Tužiteljstvo nije dokazalo da su optuženi počinili djela za koja ih se teretilo. Posebice nije dokazano da bi kao odgovorne osobe Auto kuće Zadar s namjerom zlorabili svoj položaj i ovlasti da bi pomogli Kurtoviću da stekne protupravnu imovinsku korist.

Dio sebi, dio autokući

Auto kuća Zadar nije oštećena, a također ni razne leasing kuće. Što se tiče pojedinih oštećenika zaključuje se da su oni u kupnji skupih auta u pola cijene znali ili morali znati da prihvaćaju rizik takve kupnje. Očito su očekivali da će taj rizik po nekom putu eliminirati Kurtović. Oštećenici su prihvaćajući taj rizik u suštini bili ”partneri u takvim radnjama”, rekla je sutkinja Moković upućujući “žrtve” da problem s Kurtovićem riješe u privatnim parnicama.

Prema optužnici, Kurtović je nagovarao potencijalne kupce da u pola cijene kupe jedno od vozila, a kad bi unaprijed platili traženi iznos u eurima, Kurtović je dio, prema fiktivnim ugovorima, plaćao leasing kućama, a dio zadržavao. Zaposlenici Auto kuće, Pupovac i Rajlić, izdavali su račune, rješenja kojima su se vozila knjižila kao testna, rabljena ili službena dok je za prometne dozvole bio odgovoran Lisica. Kurtović je povremeno tražio od kupca da mu nakratko vrati kupljeni auto, a u međuvremenu bi ga prodao drugom pa se znalo događati da prvi kupac ugleda drugu osobu u svom Audiju.

- Zaprepastio sam se kada sam vidio da moj Audi vozi Neven Basioli. Pitao sam ga otkud mu auto, a on mi je rekao da ga je kupio od Kurtovića. Ja sam mu rekao da je to moj auto i nakon toga nam više ništa nije bilo jasno - posvjedočio je jučer Zadranin Marko Dunatov (28).

- Pa što je to bilo?! Lanac svetog Ante! Ti si umislio da si Bog ili što - rekla je sutkinja Moković nakon što je Kurtović ispričao kako su se svi pomamili za jeftinim Audijima.

Svakodnevni upiti

- Od samog početka znam da sam nevin i da ovo sve skupa nije bilo potrebno, ali eto, neka se postupak proveo da se vidi i da se skine ta ljaga s mog imena - rekao je Kurtović nakon presude koju je dio optuženika proslavio šampanjcem. Ispričao je da je sve počelo kad je doznao da i fizička osoba može unajmiti auto preko operativnog leasinga. Nakon toga počeli su svakodnevni upiti za skupim vozilima. Objasnio je kako su ljudi tražili njega, a ne on njih. Branitelj Milan Petričić nagovorio ga je da se preda policiji jer se tada zbog prijetnji počeo bojati za život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 06:13