BEOGRAD

SUDSKI EPILOG SLUČAJA ODVOĐENJA DJEVOJČICE U SRBIJU Službenica srpske ambasade omogućila otmicu Ree Matijević?

Nataša Matijević i ambasada Srbije u Hrvatskoj

Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu u petak je održana rasprava u kaznenom postupku koji se vodi po službenoj dužnosti protiv Gordane Peruničić, bivše djelatnice ambasade Republike Srbije u Zagrebu u razdoblju kad je izvršena međunarodna otmica hrvatske državljanke, malodobne Ree Matijević.

Peruničić se tereti da je zlouporabila službeni položaj, za što može biti kažnjena s maksimalno pet godina zatvora.

Peruničić je 6. rujna 2010. godine po ubrzanom postupku izdala pasoš Savezne Republike Jugoslavije malodobnoj Rei Matijević, a da djevojčica u tom trenutku uopće nije imala državljanstvo Republike Srbije, uz pomoć kojeg je 3. veljače 2011. godine sa svojom majkom prešla državnu granicu te je tako izvršena međunarodna otmica djeteta.

Angažirao se i Koštunica

Radi se o vrlo eksponiranom medijskom slučaju koji je imao i političke uplive jer se na strani majke angažirao tadašnji srbijanski predsjednik Vojislav Koštunica. Iako postoje pravomoćne odluke srbijanskih i hrvatskih sudova da se djevojčica vrati u Zagreb, to se još nije dogodilo. Naime, kad je Robert Matijević s policijom u listopadu 2013. godine došao kako bi se provela sudska odluka, gotovo svi mještani Ljiga, mjesta 85 kilometara južno od Beograda, blokirali su roditeljsku kuću Nataše Matijević i onemogućili provođenje ovrhe. Majka je tvrdila da je od Roberta Matijevića pobjegla s kćeri prvo u sigurnu kuću, a potom i roditeljima u Srbiju jer ju je suprug, od kojeg se u međuvremenu rastala, zlostavljao. Međutim, o tome ne postoji nikakva sudska odluka.

U međuvremenu Republika Srbija pokrenula je postupak protiv svoje diplomatske službenice optuživši je za zlouporabu položaja i u petak je održana druga rasprava pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu u postupku koji je počeo prije više od šest godina. Na raspravu u petak bili su pozvani otac djevojčice Robert Matijević, njezina majka Nataša Matijević, koja nije došla na suđenju već se ispričala zbog nedolaska, te Darko Trkulja, konzul u veleposlanstvu Republike Srbije. Na raspravi je ispitana i okrivljena Gordana Peruničić.

Krivotvoren potpis

Robert Matijević, koji je ispitan kao svjedok, potvrdio je sve navode optužnice protiv Gordane Peruničić, odnosno da on do 4. veljače. 2011. godine, dakle dana nakon što je oteta njegova malodobna kći, nije nikada bio u ambasadi Republike Srbije po bilo kakvom poslu te da je činjenicu da njegova kći ima srbijanski pasoš i državljanstvo SRJ odnosno Srbije doznao tek sredinom ožujka 2011. godine.

Također je potvrdio da nikada nije potpisao ikakav dokument koji bi omogućio da njegova kći dobije srbijanski pasoš ili državljanstvo te zemlje, jer o tome nije razgovarao s bivšom suprugom.

Posebno je istaknuo da je njegova bivša supruga u tijeku sudskog postupka zbog međunarodne otmice djeteta pred Osnovnim sudom u Valjevu 5. svibnja 2011. godine izjavila kako je ‘’prilikom izdavanja spornog pasoša u rujnu 2010. godine u ambasadi Srbije ona osobno potpisala Roberta Matijevića’’. U nezakonito izdanoj putnoj ispravi SR Jugoslavije kao adresa prebivališta njegove malodobne kćeri navedena je adresa u Zagrebu na kojoj živi njezin otac, a Matijevićeva kći je prvo dobila putnu ispravu, tek potom i državljanstvo Republike Srbije.

Na sljedećem ročištu u listopadu trebala bi biti ispitana Nataša Matijević, a do kraja listopada trebala bi biti donesena i presuda.

Srbiji uputite notu zbog postupka

Odbor za predstavke i pritužbe Hrvatskog sabora, kojem se također obratio Robert Matijević zbog izdavanja putne isprave još 24. rujna 2012. godine, donio je odluku da Ministarstvo vanjskih poslova uputi verbalnu notu veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu te da o tome izvijeste i Odbor i Matijevića. Međutim, ni Odbor ni Matijević nikad nisu dobili povratni dopis da je takva odluka odbora provedena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:11