‘SVE PO PROCEDURI‘

Supruga uhićenog Bandićeva vozača bez natječaja došla u državni Fond, a bila je i na čelu tvrtke iz afere Advent

Doznajemo što je Edita Krajina rekla istražiteljima o tvrtki Eko sajam d. o. o. koja se našla u središtu afere
Zdravko Krajina
 Bruno Konjević/Cropix

Edita Krajina, supruga Zdravka Krajine, vozača Milana Bandića, do ljeta prošle godine vodila je računovodstvene poslove u Dječjem vrtiću Budućnost u Mihanovićevoj ulici, kada je raskinula radni odnos i zaposlila se u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Ja sam ju zatekla na tom radnom mjestu i mogu reći da je bila izuzetno profesionalna, odgovorna, besprijekorna u poslu. Ne, nisam znala tko joj je suprug - rekla nam je ravnateljica vrtića Lidija Burmaz.

O zapošljavanju Edite Krajine već su pisali mediji, i to 24 sata. Na naš upit iz Fonda za zaštitu okoliša odgovorili su da je Edita Krajina zaposlena sukladno općim aktima Fonda i da ne postoji izričita propisana obveza provođenja javnog natječaja za zapošljavanje iako se oni u praksi u pravilu provode.

Međutim, prošle godine dvije su djelatnice Sektora za financijske poslove u kratkom vremenu otišle u mirovinu, tri su zbog prelaska na druga radna mjesta raskinule ugovor o radu, a pet ih je bilo na porodiljnom. Otišla je i voditeljica Sektora za financijske poslove, pa je postojala potreba za hitno zapošljavanje na to radno mjesto.

I onda se u Fondu ukazala molba Edite Krajine za zapošljavanje. Kako navode u odgovoru na naš upit, morali su dobiti suglasnost ministra financija Zdravka Marića jer je Vlada zbog odluke o ograničavanju sredstava predviđenih u proračunu zbog pandemije covida predvidjela iznimno zapošljavanje samo ako za to postoji opravdani i obrazloženi razlog. Fond je to i učinio i obratio se Ministarstvu s molbom da zaposle Editu Krajinu, a ono mu je udovoljilo.

Fond navodi da je riječ o djelatnici koja ima završen Ekonomski fakultet u Zagrebu, koja posjeduje radno iskustvo i stručna znanja na poslovima vezanim uz financije, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru, uključujući planiranje i kontrolu financijskih sredstava te financijsko-računovodstvene poslove.

I dok je iz Fonda za zaštitu okoliša hvale kao izuzetnu financijašicu, Edita Krajina je u razgovoru s policijskim istražiteljima rekla da su ona i suprug preuzeli tvrtku Eko sajam d. o. o. od čovjeka koji im je obavljao sitne popravke na kući te je ona u konačnici i prepisana na Editu Krajinu.

Krajina je navela da se tvrtka bavila samo organizacijom manifestacija, ali da se ona nije miješala u operativnu provedbu poslova, koju je vodio isključivo njezin suprug. Navela je kako pretpostavlja da je sve zahtjeve za dodjelu površina Grada Zagreba pisao njezin suprug. Više od toga Edita Krajina policijskim istražiteljima nije rekla.

Otac Zdravka Krajine u razgovoru za Index rekao je da ga je upravo snaha nagovorila na investiciju u vilu u Novigradu te da je ona vodila sve vezano uz financije, gradnju i slično. Njezin je suprug, pak, jednoj od zaposlenica Grada rekao da je samo kuhinju i neke stolarske radove u kući platio pola milijuna kuna, što su istražitelji snimili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:34