VELIK ULOV

Šverceri u Hrvatsku pokušali unijeti 27 tona lažnjaka Ralph Laurena, Guessa...

Za sada je pronađeno oko 20 tisuća komada robe za koju postoji osnovana sumnja da su krivotvorine i vrijede nekoliko milijuna kuna na tržištu

Dvadeset sedam tona neprijavljene robe, odjevnih predmeta sa svjetski poznatim dizajnerskim markicama Burberry, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Fred Perry, Lacoste, Guess, kao i logo-ima poznatih nogometnih klubova, ukupno vrijednih više milijuna kuna, otkrili su hrvatski carinici u turskom teretnjaku na graničnom prijelazu Karasovići, između Hrvatske i Crne Gore .

Postupak pregleda i prebrojavanja tereta pronađenog u ponedjeljak još je u tijeku, a za sada je pronađeno oko 20 tisuća komada robe za koju postoji osnovana sumnja da su krivotvorine, odnosno da povređuju pravo intelektualnog vlasništva.

Prema priopćenju pročelnika Carinarnice Dubrovnik Dubravka Grbića, na Carinskoj ispostavi Karasovići carinski su službenici 9. svibnja spriječili pokušaj nedozvoljenog unosa 27 tona tereta u kojemu je osim odjevnih predmeta s dizajnerskim markicama, kao i s oznakama Dinamo, Arsenal, Manchester United i Liverpool, bilo i metražnog tekstilnog materijala i kože za izradu dizajnerskih torbi te dizajnerskih markica.

Ulaznoj carinskoj kontroli, navodi se u priopćenju, pristupilo je teretno vozilo s prikolicom turskih registracijskih oznaka kojim je upravljao turski državljanin. Neprijavljeni je teret pronađen kad se, temelju analize rizika, zajedničkom suradnjom carinskih službenika CI Karasovići i carinskih službenika Odjela za nadzor, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage Carinarnice Dubrovnik, pristupilo detaljnom pregledu vozila.

Zbog osnovane sumnje da pronađena roba povređuje pravo intelektualnog vlasništva, te budući da se radi o velikom teretu, roba je stavljena pod carinski nadzor u carinsko skladište gdje je u tijeku detaljan pregled.

U Carinarnici procjenjuju da bi na tržištu vrijednost krivotvorenih proizvoda iznosila više milijuna kuna, a točna procjena tržišne vrijednosti robe dati će se po završetku pregleda. Jesu li pronađena roba falsifikat poznatih marki i što će s njom biti, utvrdit će se u suradnji s nositeljima prava robnih marki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:30