POKRENUTA VELIKA POTRAGA

SVIREPO UBOJSTVO U ELITNOM DIJELU ZAGREBA Dok policija traži počinitelja, među stanarima zavladali strah i nelagoda...

 Boris Kovačev / CROPIX

Tko je pucajući iz pištolja ugasio život 85-godišnjem skromnom zagrebačkom umirovljeniku Đorđiji B. u njegovu stanu u Ulici Vladimira Nazora u četvrtak kasno poslijepodne, kriminalisti intenzivno nastoje utvrditi. S mjesta događaja ekipa za očevid izuzela je sve tragove u nadi da će ih odvesti do bešćutnog ubojice koji je, prema izjavama nekih stanara, ispalio šest hitaca.

Stanari Nazorove su u šoku. Beživotno tijelo vremešnog čovjeka pronađeno je u 22.40 sati. Navodno ga je pronašao njegov unuk koji stanuje u susjednom ulazu, i to nakon dulje potrage. A susjedima, koji su pet sati prije šokantnog otkrića čuli pucnje, nije bilo ni na kraj pameti da se u njihovoj zgradi, točnije u prizemnom stanu njihova ulaza dogodio krvavi zločin.

Istraga

Stanari u mirnom odvojku Nazorove s nevjericom su cijeli dan nakon ubojstva promatrali policajce koji su sa svima, pa i s bivšom snahom i unucima pokojnog muškarca koji žive u susjednom ulazu, obavljali razgovore.

- U četvrtak oko 17.30 sati taman sam ručala s majkom kad su odjeknuli pucnji. Prvo sam čula četiri pa potom još dva. Na kraju sam samu sebe uvjerila da previše gledam televiziju i da ta neprirodna buka potječe iz nečijeg stana u kojem netko izvodi radove. Zvučalo je i kao kad netko trga namještaj. Zatim se čulo zatvaranje vrata. Nigdje nikakve panike nije bilo niti je itko dozivao u pomoć. Kad prevrtim film unazad, svjetlo je navečer u Đorđijinu stanu bilo ugašeno pa je ubojica očito, nakon izlaska iz stana, ugasio svjetlo i zatvorio vrata - ispričala nam je jedna od stanarki zgrade u kojoj je Đorđija B. živio više od 40 godina.

Opisuju ga kao vrijednog i simpatičnog čovjeka koji je penziju zaradio radeći u Končaru na nekoliko direktorskih mjesta, poput pogona u Sesvetskom Kraljevcu. I većina ostalih susjeda bili su i njegovi radni kolege. Prošle godine mu je umrla supruga i od tada je živio sam.

Udovac

Žena mu je bila bolesna, a on ju je svakodnevno unazad dvije godine posjećivao u domu. Bio je pokretan i nagluh, ali nipošto imućan. Možda je netko mislio da ima novca u kući pa je zapravo bio žrtva provalnika koji je u sekundi postao ubojica. Ima dvojicu sinova koji su krasni ljudi. Ni s kim nije bio u svađi, ispričali su nam susjedi ubijenog umirovljenika.

Dok policija traži počinitelja, među stanarima zavladali strah i nelagoda

Mirnim odvojkom Nazorove ulice zavladali su strah i nelagoda. Svi su u tom slijepom dijelu uličice u kojoj su nastanjeni većinom bivši radnici Končara sa svojim obiteljima, povezani. Ne puštaju nepoznate osobe u ulaz, no opet, uvjeravaju nas, otvaraju vrata kad npr. poštari, dostavljači i popisivači struje zvone na portafon. Ubojica, kojeg je ubijeni možda i poznavao, nakon zločina je mogao odštetati na bilo koju stranu. U neposrednoj je blizini igralište i Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj.

Inače, u tom dijelu ulice, napominju nam stanari Nazorove, policija nikad ne dolazi jer su sve “redom skromni penzioneri koji nisu zanimljivi lopovima”. Istražitelji su u potrazi za nadzornim kamerama na okolnim vilama kako bi, eventualno, pokušali rekonstruirati bijeg osobe ili, pak, više njih koji su pod još nerazjašnjenim okolnostima ugasili život zagrebačkog umirovljenika. Je li iz stana nešto ukradeno i je li zapravo 85-godišnjak bio žrtva razbojstva koje se izjalovilo pa je odlučio zapucati, pokazat će istraga koja je u tijeku. Još se čekaju i rezultati obdukcije sa Zavoda za sudsku medicinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:36