DETALJI TRAGEDIJE

Svjedoci užasa kod Trogira: Njemica je polako vozila jet-ski, a onda je naglo pritisnula gas...

Uzrok pomorske nesreće najvjerojatnije je neiskustvo, a strašnu tragediju s obale su promatrali suprug i sin Nadie Z. (41)
 Čitateljica

Zašto se njemačka državljanka Nadia Z. (41), vozeći na jet-skiju sedmogodišnju kćerkicu te 16-godišnju nećakinju, zabila u stranu jedrilicu ispred ulaza u luku Agana u Marini nadomak Trogira u ponedjeljak u popodnevnim satima i pritom izgubila život naočigled supruga i sina koji su vožnju promatrali s kopna, pitanje je na koje splitska policija, tužiteljstvo i Lučka kapetanija traže odgovor.

Istodobno, liječnici u Jedinici intenzivnog liječenja djece u splitskom KBC-u bore se za život teško ozlijeđene nećakinje poginule žene koja ima ozljede glave i na respiratoru je, dok će kćerkici preminule, koja je zadobila lakše ozljede, biti pružena i psihološka pomoć.

Učestale nesreće

Iz splitske policije su nam tek kratko odgovorili da se još utvrđuju sve relevantne činjenice te da je, osim policije i zamjenice Županijskog državnog odvjetništva, na terenu bio inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije u čijoj je nadležnosti utvrđivanje činjenica vezanih uz vlasništvo jet-skija i sigurnost plovidbe.

Sat i pol nakon te pomorske nesreće u kojoj je život izgubila njemačka državljanka, na području otoka Hvara na otvorenom moru istočno od rta Jerolim te zapadno od otočića Pokoji neprilagođena brzina kretanja bila je zamalo kobna po 27-godišnju francusku državljanku. Ona se prilikom zaustavljanja skutera zabila u stražnji dio drugog zaustavljenog skutera što je dovelo do teškog ozljeđivanja putnice na drugom plovilu. Policija je i u tom slučaju intervenirala te će protiv nesavjesne francuske turistice podnijeti kaznenu prijavu.

Unatoč činjenici da svjedočimo učestalim nesrećama na moru tijekom ljetne sezone, nekolicina sudskih prometnih vještaka se slaže u jednom - obala je velika, priljev turista golem i teško je spriječiti nesreće.

- Svaki čovjek mora znati svoja ograničenja. Jet-ski se smatra opasnom stvari kao i automobil, i za njega je potrebna dozvola B kategorije. Kad netko sjeda na jet-ski i pritom na njemu vozi djecu, itekako mora biti svjestan opasnosti koje vrebaju. Mnogi misle da ga je lako voziti, pogotovo ako ih i iznajmljivači pritom uvjere da je to kao vožnja biciklom, no vjerujte da ni 15 dana vožnje po cijele dane jet-skija nije dovoljno da se vještine usavrše.

A dosta njih sjedne prvi put u životu i napravi početničke greške pa u nedostatku iskustva, a da ne padnu u vodu, ukoče se, okrenu gas i jet ski poskoči nekoliko metara i na kraju udare u drugo plovilo i završe u vodi - kaže za Jutarnji prometni stručnjak Goran Husinec. Dodaje i da je u vrijeme špice sezone nemoguće iznajmljivačima izdvojiti 10 minuta vremena te objasniti korisnicima unajmljenih plovila kako se vozi i na što treba paziti. Tek prekontroliraju imaju li dozvolu za voditelja čamca te ih opskrbe prslucima i sigurnosnim narukvicama.

Prema riječima svjedoka užasa, njemačka državljanka se s dvije djevojčice vozila na unajmljenom jet-skiju oko pet minuta. Kretala se polako baš kao i jedrilica sa stranim državljanima, da bi u jednom trenutku jet-ski ubrzao i nakon nekoliko desetaka metara se zabio u jedrilicu. Od siline udarca Njemica i dvije djevojčice su pale u more, a svjedoci nesreće su im odmah pritekli u pomoć te ih izvukli na obalu. Hitna pomoć stigla je vrlo brzo te su nesretnu 41-godišnjakinju gotovo 40 minuta pokušavali reanimirati. Svi su napori, nažalost, bili uzaludni.

Vlastita odgovornost

Jedan od iznajmljivača vodenih skutera kazao je za Jutarnji da svaki dan kad otvori svoju "butigu" ima strah od neiskustva.

- Iznajmljujem plovila jer to je moj kruh i ne treba odmah nas iznajmljivače osuđivati i razapinjati. Maksimalna kilaža za vožnju na mojim jet-skijevima je 190 kg. Neki dan je jedan otac s dvojicom sinova odlučio unajmiti ga na 15 minuta. Potpisali su papir da jet-ski koriste na vlastitu odgovornost, a iako mi je rekao da ga on zna voziti, da zna pravila i da ne treba, svejedno sam mu sve objasnio dva puta.

Njegovi sinovi su mi se smijali jer kao oni nisu glupi da im ponavljam dva puta. Prije nego što su mi platili najam, zamolio sam ih da stanu na vagu. Otac je jedva pristao. Imao je 109 kilograma, a oba sina su težila skoro stotku. Na kraju sam mu rekao da jedan ne može ići jer su preteški. Počeli su beštimat te su otišli - zaključio je iznajmljivač plovila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 06:53