UBOD U SRCE

SVJEDOK NA SUĐENJU ZA UBOJSTVO POZNATOG TORCIDAŠA 'Ako je i bilo nešto, ja to nisam mogao vidjeti. A kako sam vidio nož? Pa eto, vidio sam ga'

Teniski centar gdje se odvio tragični događaj (lijevo), Ivan Mate Blažević (desno), Nikola Gusić Janjić (u sredini)
 Mario Todorić, Nikola Vilić / CROPIX, PU Splitsko-dalmatinska

U nastavku suđenja Nikoli Gusiću Janjiću, kojem se sudi za ubojstvo torcidaša Ivana Mate Blaževića, zvanog Blato, prvi put se od početka procesa pojavio svjedok koji je posvjedočio da je Gusić Janjić u ruci držao nož, piše Slobodna Dalmacija.

Svi dosadašnji svjedoci, a bilo ih je desetak, iskazivali su da nisu vidjeli nikakvo oružje u Gusićevim rukama, a mnogi nisu vidjeli ni sam trenutak krvavog obračuna u kojem je Blato uboden nožem u srce. No, većina ih je rekla kako su čuli ili vidjeli da Blažević verbalno izaziva Gusića Janjića, pozivao ga da klekne i da mu se ispriča, što je ovaj odbijao. Čak je u jednom trenutku izišao van, no jedan od gostiju ga je pozvao da se vrati natrag uvjeravajući ga da će sve biti u redu.

Podsjetimo, po optužnici, ubojstvo se dogodilo 11. kolovoza, oko 4.10, u Stobreču, neposredno nakon svađe te je Nikola Gusić Janjić zadao Ivanu Mati Blaževiću ubodnu ranu s namjerom da ga usmrti. Ubo ga je u lijevu stranu prsa, od čega je došlo do oštećenja srca i prsne aorte s posljedičnim izljevom krvi u obje strane grudnog koša. Teško ranjeni Ivan Mate Blažević prevezen je u KBC Split, gdje je, usprkos hitnoj liječničkoj intervenciji, preminuo u 4.50.

Odmah nakon sukoba Nikola Gusić Janjić je pobjegao i uspješno se skrivao mjesec i pol dana, nakon čega se u pratnji oca predao splitskoj policiji. Nakon što mu je određen istražni zatvor, prevezen je iz sigurnosnih razloga u zatvor u Šibeniku. Tereti ga se za ubojstvo, za što je propisana kazna od pet do 20 godina zatvora.

- Ja sam s društvom sjedio u bašti kafića i ne znam oko čega su se Blato i ovaj drugi mladić prepirali. Kad je taj mladić drugi put izašao van i prošao kraj mene i mojih prijatelja, nisam primijetio ništa neobično u njihovu kretanju, nisu trčali, hodali su uobičajenim hodom. Kada je Blato s još preko desetak momaka krenuo za tim mladićem i njegovim prijateljem, nisam ni kod njih primijetio ništa neobično. Momci koji su išli s Blatom i sam Blato stajali su nasuprot ovog momka u čijoj sam ruci poslije vidio nož. Nisam mogao vidjeti što su ti momci radili, ali nije tu bilo nikakve tučnjave.

Ako je i bilo nešto, ja to nisam mogao vidjeti. A kako sam vidio nož? Pa eto, vidio sam ga. Vidio sam Blata na podu kako krvari i ovog mladića s nožem pored njega - posvjedočio je Marko V., dodajući da se sve to odigralo na pet-šest metara udaljenosti od stola za kojim je sjedio.

Prije negoli je vidio opisani prizor, svjedok je čuo, kako je rekao, povike i dernjavu: "Ubo ga je, ima nož!"

Nakon što je ugledao na podu krvavog Blaževića, svjedok je došao do njega.

- Vidio sam da je krvav, nisam to mogao gledati i makao sam se. Blatu su drugi momci odmah pružali prvu pomoć - kazao je i na upit predsjednika sudskog vijeća suca Vladimira Živaljića prepoznao Gusića Janjića kao "nepoznatog mladića s nožem u ruci".

Suđenje se nastavlja krajem studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:18