AKCIJA USKOKA

Tek što je izašao iz zatvora u Splitu uhićen Krešo Ajkula, stari znanac policije poznat po milijunskim ‘poslovima‘

U međuvremenu je izašao iz istražnog zatvora, a sada je pokrenut novi ciklus uhićenja

Ilustrativna fotografija

 /Cropix

Uhićenja i hitne dokazne radnje koje provodi PN USKOK u suradnji s USKOK-om u Splitu obuhvaćaju već poznatu osobu iz krim miljea, podružnica Kaštela. Jedan od tri uhićene osobe jer Krešo Svalina (44), zvani Ajkula iz Kaštel Starog, uvezan u trgovinu narkoticima, ali i u milijunske utaje poreza, piše Slobodna Dalmacija.

Kao prvi čovjek zločinačke organizacije koja se bavila dilanjem te izradom i nabavom te nedozvoljenim posjedovanjem oružja i eksplozivnih tvari uhićen je već u svibnju 2022. godine. U međuvremenu je izašao iz istražnog zatvora, a sada je pokrenut novi ciklus uhićenja, kako neslužbeno saznajemo, na temelju podataka dobivenih iz kriptirane komunikacije u tom slučaju.

Za sada ne znamo jesu li s njim uhićene iste dvije osobe kao tada, kada je uz njega USKOK sumnjičio i Dominika Dugandžića, zvanog Dugi (29), iz Kaštel Starog, koji je uhićen u Velikoj Britaniji, te Vedrana Perovića (36) iz Kaštel Novog. Sumnjičili su se da su se povezali od rujna 2021. godine do 23. veljače 2022. godine, radi nabave kokaina iz Nizozemske, njegova prijevoza i prodaje u Hrvatskoj i u državama Europske unije.

image
Marko Todorov/Cropix

S njima su u organizaciji bile još najmanje tri nepoznate osobe, od kojih jedna iz Bosne i Hercegovine, jedna iz Nizozemske i jedna iz Italije. Preko posebno nabavljenih mobitela i kriptirane komunikacije putem internetskih aplikacija, Svalina je s osobom iz BiH dogovarao kontinuiranu nabavu točno određenih količina kokaina koje treba preuzeti od nepoznate osobe u Nizozemskoj te ga prevesti u Veliku Britaniju.

Potom je s osobom iz Nizozemske dogovarao preuzimanje te droge i njezinu prodaju osobi u Velikoj Britaniji, dok je s osobom iz Italije dogovarao preuzimanje novca u Italiji za prodaju te droge, kao i cijenu za kupnju novih količina kokaina, sve u svrhu njegove kontinuirane nabave, prijevoza i prodaje, naveo je USKOK.

Svalina je, kako bi realizirao ideju, zajedno s istom osobom iz Bosne i Hercegovine i Dugandžićem kupio kamion te su u kabini izradili posebni spremnik u kojem mogu po prijevozu krijumčariti do 50 kilograma droge, tvrdi USKOK. Dominik Dugandžić je uhićen u gradu Doveru u grofoviji Kent, u jugoistočnoj Engleskoj, krajem veljače ove godine, kada je došao iz francuske luke Calais. Britanski granični policajci zaustavili su ga u kamionu splitskih oznaka te su u kabini, u posebnom skrovištu ispod hladnjaka, pronašli dva paketa s oko dva kilograma kokaina 75-postotne čistoće.

Prilikom tih uhićenja nad Krešom Svalinom prije dvije godine nije bio određen istražni zatvor jer se već nalazio u njemu po drugom predmetu, točnije aferi “Složna braća”, u kojoj je razotkriven udruženi zločinački pothvat i utaja 51 milijun kuna poreza. Jedan od jačih ogranaka u navedenoj aferi je bio splitsko-kaštelanski kojem je pripadao i Krešo Svalina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 18:45