SMRT VIDA K. (30)

Teturao je, mahao nožem i napadao. Javnost ga je upoznala po velikom incidentu iz 2021.

Od 2017. pravomoćne presude protiv Vida K. samo se se nizale, a o njemu je vještak psihijatar bio sačinio nalaz i mišljenje

Smrt na Savskoj cesti

 TikTok

Možda se nikad neće otkriti točan razlog zašto je tehničar za mehatroniku, Vid K. (30), stari znanac policije, u gluho doba noći u srijedu teturao po zagrebačkim ulicama, vikao te kuhinjskim nožem mahao i pritom nanio niz reznih rana 24-godišnjem mladiću. Jer Vid K. izdahnuo je nedugo poslije na pješačkom prijelazu Vodnikove ulice, oko dva ujutro, nakon što su ga policajci svladali dok im se žestoko opirao i nakon što su mu stavili lisice na ruke. U tim trenucima Vid K. imao je hematom na čelu i oguljotinu na koljenu pa će točan uzrok smrti biti poznat tek nakon obdukcije na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nakon očevida policija je događaj okarakterizirala kao pokušaj ubojstva. Dojavu o sukobu dvojice muškaraca na križanju Vodnikove sa Savskom zaprimili su oko jedan iza ponoći. Nakon dolaska na mjesto intervencije zatekli su obojicu sukobljenih, od kojih su napadača građani svladali i zadržali. Policajcima su građani potom opisali da su muškarci trčali po cesti, da se jedan držao za stup i vikao te da je svladani muškarac drugoga napao nožem i ozlijedio ga, nakon čega su pozvali Hitnu pomoć i policiju. Iz PU zagrebačke kažu da su potom preuzeli nadzor nad osumnjičenim koji je i dalje neumorno pružao aktivan otpor i pokušavao pobjeći pa su mu stavili lisice na ruke.

- Za to vrijeme Hitna pomoć pružala je medicinsku pomoć ozlijeđenom muškarcu. U jednom trenutku policijski službenici uočili su da je napadač ostao bez svijesti, zbog čega su odmah od prisutnih djelatnika Hitne zatražili pružanje pomoći. Nakon neuspjele reanimacije konstatirana je smrt 30-godišnjeg muškarca. Ozlijeđeni 24-godišnjak prevezen je u Kliniku za traumatologiju, gdje su mu utvrđene lakše ozljede, iako ima više reznih rana po tijelu - kažu iz policije.

Inače, preminulog Vida K. javnost je upoznala u rujnu 2021. tijekom skupa "Festival slobode" na Cvjetnom trgu, kad su uznemireni građani zasuli policiju dojavama da "mlađa muška osoba prosjači i traži novac građana, a kad mu ga netko ne da, onda diže majicu i pokazuje/vadi crni pištolj koji ima zataknut za pojas". Policija je tad promptno postupala i prišla Vidu K. te su kod njega pronašli plastični pištolj i revolver. Napuhao je ujedno i 0,66 promila, a tijekom postupanja policajce je vrijeđao govoreći im da su policijska smeća. Tom prilikom zaradio je optužne prijedloge za odavanje prosjačenju, narušavanje javnog reda i mira, odnosno uznemiravanje građana radi pokazivanja oružja, kao i zbog vrijeđanja policijskih službenika. Zbog svega toga mu je sud izrekao 15 dana uvjetnog zatvora.

Prije šest godina je, pak, zatečen u provali u dom u Zadru. Svoj potez pokušaja teške krađe, zbog čega je osuđen, također na uvjetnu kaznu, svalio je na svoje poroke, odnosno na ovisnost.

- Bio sam u teškoj psihozi toga dana. Drogirao sam se, vukao speed i bauljao po Zadru. Bio sam gladan i provalio u jednu kuću. Sina vlasnika te kuće upoznao sam nekoliko dana prije toga i znao mi je ponuditi masažu jer je bio profesionalni fizioterapeut. Planirao sam nešto ukrasti da dođem do novca, ali me zatekao poznanikov otac dok sam birao hoću li uzeti laptop, sliku ili televizor - pravdao se na sudu svojedobno Vid K., koji je čovjeku upao u kuću kroz prozor toaleta na visini od gotovo tri metra.

S druge strane zakona, ako je suditi prema kaznenoj evidenciji, prvi put završio je upravo te 2017. godine i od tad su se pravomoćne presude samo nizale, a o njemu je vještak psihijatar bio sačinio nalaz i mišljenje.

Inače, zagrebačka policija zatekla ga je i s opijatima na Trgu kralja Tomislava, kad su kod njega pronašli staklenu bočicu s osam i pol tableta ecstasyja u obliku "pačje glave", zbog čega mu je prekršajni sud izrekao 5000 kuna novčane kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:09