DUGE CIJEVI U GUNDULIĆEVOJ

TKO JE BJEGUNAC ZBOG KOJEG SU SPECIJALCI BLOKIRALI CENTAR ZAGREBA? Propucao vlastitu ženu, ubijen mu je otac, teško ranjena majka...

 Screenshot

Specijalci s “fantomkama” i dugim cijevima tražili su u srijedu u Gundulićevoj 24 Rašida Zahirovića zvanog Neno (39) koji je 8. lipnja u Sesvetama brutalno napao Dražena Diklića, županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici, zaprijetivši mu napunjenim pištoljem.

Iz policije nam to službeno nisu potvrdili, rekavši samo kako su tražili opasnu osobu. Stan u kojem se navodno skrivao Zahirović u Gundulićevoj 24 na Tijelovo je bio zaključan, a nitko od susjeda nije bio voljan novinarima opisati dramatične scene opsade ulaza u središtu Zagreba. Stan koji su specijalci “napali” pripada jednome navodnome Zahirovićevom poznaniku koji tu živi već desetak godina.

Brutalan

Policija je čini se imala dojavu da se Zahirović krije u središtu grada, no ili je dojava bila kriva, ili Zahirović bio brži. Svim ophodnjama u gradu, ali i svi granični prijelazi i sve policijske postaje obaviještene su u opasnom bjeguncu koji je najvjerojatnije naoružan. Stoga i ne čudi da je upravo specijalna policija određena da se u slučaju lociranja bjegunca njima prepusti njegovo uhićenje.

Sukob Zahirovića s državnim odvjetnikom dogodio se posve slučajno jer je Diklić zajedno s jednim svojim prijateljem parkirao svoj automobil u garažu, a Zahirović, koji živi u blizini, automobilom divljački projurio pokraj njih gotovo im udarivši automobil.

Diklić, koji Zahirovića nije poznavao otprije, u znak protesta protiv Zahirovićeve divljačke vožnje navodno je mahnuo rukom, a što je isprovociralo agresivnu reakciju Zahirovića, koji je zaustavio automobil te s napunjenim pištoljem u ruci prišao tužitelju te ga više puta udario po glavi, a zatim mu stavio cijev pištolja na čelo, izrekavši mu brutalne prijetnje da će ga ubiti. Zahirović je sjeo u svoj automobil i otišao ostavivši šokiranog tužitelja, koji je o divljačkom napadu obavijestio policiju. Odmah je pokrenuta policijska potraga, no Zahirovića nisu uspjeli pronaći, a i hoće li, vrlo je upitno, s obzirom na to da njemu međunarodni bjegovi te prelasci granica s krivotvorenim dokumentima nisu strani.

Zahirović je 2010., dok je bio na slovenskoj tjeralici zbog pokušaja ubojstva, živio u Austriji, zatim u Španjolskoj, da bi na kraju bio uhićen u Francuskoj te izručen Sloveniji, gdje je i osuđen na pet godina zatvora. Te 2010. u susjednoj Sloveniji je svojim Mercedesom na autocesti kod Ivančne Gorice presreo taksi kojim je njegova supruga pokušala pobjeći od njega te ju je pred zaprepaštenim taksistom izvukao iz vozila i propucao.

Istražitelji su također ostali osupnuti kada su shvatili da mu je jedno vrijeme u bijegu pomagala upravo supruga, zbog čijeg je ranjavanja i bio u bijegu.

Krajem 2011. na Okružnome sudu u Ljubljani Zahirović je zbog pokušaja ubojstva supruge osuđen na pet godina, a nije mu pomogao ni njezin iskaz koji je poprilično ublažila. Tužiteljstvo ga je teretilo za pokušaj teškoga ubojstva iz koristoljublja, odnosno da je suprugu pokušao ubiti kako bi joj oteo 170.000 eura, no na kraju takve optužbe nisu potvrđene. “Mnoge stvari sam joj rekao, a i ona meni, ali nisam imao namjeru nikoga ubiti”, ispričao je sudskom vijeću Zahirović, koji je u svojoj obrani tvrdio da je pištolj opalio slučajno.

Ubijen mu otac

Iz zatvora je izašao tek nedavno. Rašid te njegov brat Zajko u medijima su se prvi pojavili kao žrtve, odnosno kao svjedoci u slučaju ubojstva njihova oca Omera, koji je 1997. stradao kao žrtva naručene likvidacije, a tom prilikom ubojica je naoružan Hecklerom & Kochom s prigušivačem teško ranio i njihovu majku Hazemu. Povod za likvidaciju bila je osveta za bombu koju je Zahirović početkom devedesetih bacio u casinu Joker, u kojoj je bio ranjen Zoran Petrović-Ivica, bliski prijatelj Zlatka Bagarića.

Nepoznati ubojica je u studenome 1997. tijekom noći došetao pred prozor spavaće sobe Omera i Hazeme Zahirović, da bi zatim kroz prozor ispucao čitav okvir Heckler & Kocha u supružnike koji su spavali, usmrtio mu oca i pobjegao u noć nakon zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:12