KOBNO SLIJETANJE

TKO JE ČOVJEK KOJEG DANAS OPLAKUJE CIJELI HVAR? Svi o njemu pričaju u superlativima: 'Bio je ljudina'

 Screenshot

Hvarski ugostitelj Frane Žuvela smrtno je stradao, a ozlijeđen je Igor Tabak u prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju u 3.40 sati u Starome Gradu na Hvaru. Prilikom slijetanja vozila s ceste, izvijestila je PU splitsko-dalmatinska, poginuo je vozač, a ozlijeđeni Tabak helikopterom je prevezen u Split. U nedjelju tijekom jutra Igor Tabak, inače voditelj hvarskog hotela Amfora, pušten je na kućnu njegu.

Kako doznajemo, veće društvo je tu večer bilo u restoranu Frane Žuvele u Hvaru te su nakon toga otišli na piće u Jelsu. Pri povratku kući došlo je do teške nesreće s jednim od vozila.

Žuvela i Tabak su BMW-om, nakon dugačkog ravnog dijela glavne nove ceste Jelsa - Hvar, u zavoju kod križanja za Dol, a pred samim Starim Gradom, sletjeli s kolnika.

Automobil je pritom potpuno uništen. Nakon obavljenog očevida policija je utvrdila da je uzrok slijetanja “brzina neprilagođena uvjetima i stanju na cesti”. Policija je nakon dojave o nesreći pozvala u pomoć helikopter, jer je Žuvela navodno još davao znakove života. Međutim, ubrzo je preminuo.

U društvu je te večeri bio i Domagoj Bebić, brat Pjerina Bebića, bivšega hvarskog gradonačelnika. Kako je prva neslužbena informacija bila da je on ozlijeđena osoba, pokušali smo ga dobiti na njegov broj mobitela, ali nije bio dostupan. Uspjeli smo stupiti u kontakt s njegovim bratom.

- Moj brat srećom nije bio u vozilu kada se dogodila prometna nesreća. Upravo je bio na kućnom pragu kada je doznao za nju. Frane Žuvela je bio velika ljudina, to je sve što vam sada mogu reći - rekao nam je Pjerino Bebić. Sada pokojni Frane Žuvela bio je u ljeto 2014. godine žrtva šestorice koji su poslije i optuženi za organiziranje i izvršenje napada u njegovu restoranu Marinero na predjelu Bankete u Hvaru. Tada je napadnut šakama, pivskim kriglama i barskom stolicom.

napadači Zadobio je dvije rasjekotine, na glavi i na čeljusti, koje su mu sanirane s deset šavova, te hematom na čelu od debeloga dna čaše, a nakon što su rastjerali goste, napadači su demolirali inventar restorana. Optužnica Općinskoga državnog odvjetništva u Splitu potvrđena je tri mjeseca nakon nasilnog izgreda u Hvaru te je na Općinskom sudu u Splitu sazvano suđenje.

Prema optužnom aktu, organizatoru i napadačima prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora. Pekar Marijan Lekaj (40), državljanin Srbije, prema optužnom aktu, osoba je koja je potaknula napadače na Žuvelu. Ante Markulin, Ante Firić (23), njegov brat Sandro Firić (22), Dino Vidović (25) i Cvitko Milković (29) optuženi su za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede.

Lekaj se tereti da je 15. lipnja preko mobitela poslao Markulinu SMS: “Platio sam ti 10.000 kuna, nemoj imati milosti, nabij ih dobro i doći ćeš navečer u 10 uri, tada su oni tamo”. Državno odvjetništvo smatra da je Lekaj mislio na Žuvelu i članove njegove obitelji s kojima se prethodno sukobio.

Markulin je u svrhu ostvarenja navedenog plana okupio ostalu četvoricu okrivljenika s kojima je dan poslije oko 22 sata došao u Marinero, stoji u optužnici. Zajednički su više puta šakama i nogama udarali Franu Žuvelu u glavu i druge dijelove tijela te ga gađali raznim predmetima, pri čemu je zadobio lake tjelesne ozljede, navodi optužni akt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 11:27