POZNAT POLICIJI

Tko je Tomislav Turibak? Osumnjičeni za ubojstvo brata 2004. prijavio da ga je otela sekta.Policija slučaj nikad nije riješila

Tomislav Turibak (22) iz Španskog, kojeg je policija jučer kazneno prijavila za teško ubojstvo brata Hrvoja (24) u stanu u Ulici Drage Gervaisa u subotu popodne, prije devet godina, bio je protagonist priče o otmici o kojoj su u to vrijeme intenzivno izvještavali mediji i koja nikad nije službeno razriješena.

Tada je Tomislav kao 13-godišnjak u pratnji roditelja u policijskoj postaji na Črnomercu prijavio da su ga na putu do škole oteli nepoznati muškarci i odvezli u napušteno skladište gdje ga je njih 20-ak s maskama na licu nagovaralo da napusti roditelje i pridruži se njihovoj sekti.

Policija potvrdila: Protiv Tomislava Turibaka podnijeli smo prijavu |zbog ubojstva brata Hrvoja!

Napušteno skladište

Novinar Jutarnjeg samo je nekoliko sati nakon otmice ragovarao s njim i njegovim roditeljima u njihovu domu i Tomislav mu je tada detaljno prepričao što se dogodilo. Objasnio je kako ga je na putu prema školi u napuštenom dijelu naselja, samo 100-njak metara od kuće, na ulici imenom zazvao nepoznati muškarac. Kad se dječak okrenuo, otmičar mu je preko glave prebacio crnu kapu, a iako ga je, prisjetio se, pokušao odgurnuti laktom, snažno ga je zagrlio i počeo se glasno smijati kako bi izgledalo kao da se igraju. Prema njegovoj priči, otmičar ga je tada odvukao do stana i tražio ga ključeve. Dječak mu je rekao da ih nema, ali otmičar mu je rekao da laže i da o njemu ionako sve već zna.

U stan su ušli, rekao je, tek na dvije minute jer je otmičar želio da ostave njegovu školsku torbu. Kad su izašli, zavrtio ga je nekoliko puta da izgubi orijentaciju, ubacio u auto i odveo u sat vremena vožnje udaljeno skladište od, precizirao je, 300-njak m2.

Ono što je istražitelje koji su ga ispitivali kao i psihijatre zaprepastilo je točnost kojom je dječak opisao detalje.

- Unutra su mi skinuli povez i vidio sam dvadeset muškaraca u crnim kombinezonima s maskama na licu i mrežama na očima. Zidovi su bili neožbukani, a vidio se krov s drvenom galerijom jer nije bilo krova - ispričao je.

Muškarci su ga navodno tražili da ostane s njima i da im se pridruži. Željeli su da napusti obitelj jer će mu biti bolje s njima. Dječak nije znao zašto su odabrali njega, i kako mu znaju ime i prezime, datum rođenja, raspored prostorija u stanu i rodilište u kojem je došao na svijet.

Misterij tragedije u Španskom: Dva brata su bila uzor jedan drugome, bili su nerazdvojni i rijetko su se svađali

Susjed policajac

Slušao ih je 15 minuta, a onda je molio da ga puste. Oni su ga poslušali, rekao je, i opet stavili u auto. Pitali su ga hoće li nekome nešto reći, a kada im je rekao da mu je susjed policajac, samo su se nasmijali i rekli mu da on nije zadnji dječak kojeg će oteti. Ostavili su ga na mjestu gdje su ga pokupili i vrtjeli ga oko osi toliko dugo dok nije pao na pod. Roditelji su Jutarnjem ispričali kako su prvo pomislili da im je sinu netko dao narkotike pa su ga odvezli liječniku. On je potvrdio kako je s njim sve u redu, osim što je pretrpio veliki šok. Nakon toga slučaj su prijavili policiji koja se podignula na noge i krenula u istraživanje misteriozne otmice. Nalaz psihijatra ukazivao je na to da dječakova priča nije plod njegove psihoze ili bilo kakvog drugog odmaka od stvarnosti. Tomislav je bio odličan učenik, ministrant u crkvi i vrhunski sportaš - bio je doprvak za mlađe kadete u stolnom tenisu. Liječnici su potvrdili da bi teško mogao odglumiti i toliko precizno izmisliti priču.

Nalaz psihijatra

Istražitelji su tada pretražili kompjutor koji je dijelio sa starijim bratom Hrvojem i čitavi stan, ali nikakve tragove nisu našli. Ono što je policiju zbunjivalo je motiv. Naime, zašto bi otmičari riskirali i toliko detaljno isplanirali otmicu, te ga pustili nakon 15 minuta. Istražitelji su zapazili i da je tri dana prije na televiziji prikazan film Stanleyja Kubricka “Oči širom zatvorene” u kojem je dio radnje prilično sličan. No, Tomislav im je rekao da film nije gledao.

Policija je tada izdala upozorenje i molbu građanima da prijave slične slučajeve, a u naselju je vladao veliki strah, pa su se djeca u grupama vraćala iz škole. Ravnatelj škole dopustio je Tomislavu da mu se ocjene zaključe prema postojećem stanju u imeniku i do kraja školske godine više nije morao u školu. Roditelji su izjavili kako su im inspektori rekli da su isključili bilo kakvu mogućnost da je priča izmišljena.

Taj slučaj nikad nije riješen, odnosno policija nije pronašla muškarce koji su ga oteli.

Devet dokaza koji policiji ukazuju da je brat ubojica

Policija raspolaže s devet ključnih dokaza koje čine zatvoreni krug indicija da je Tomislav Turibak (22) ubio brata Hrvoja (24) u subotu poslijepodne, u stanu u Ulici Drage Gervaisa 12, potvrdio je visoki policijski izvor za Jutarnji list. Zbog toga su ga kazneno prijavili za teško ubojstvo, a prema izvorima, dokazi su sljedeći:

1. U stanu nema znakova provale. Protuprovalna vrata koja je obitelj instalirala na ulaz stana nisu oštećena, a u stanu ne nedostaje niti jedna stvar.

2. Utvrđeno je da u kritičnom trenutku, dakle za vrijeme fizičkog sukoba (na koji pak ukazuje razbacani namještaj) u stanu nije bilo treće osobe, dakle osim otisaka braće i roditelja, u stanu nema dokaza prisutnosti nekog nepoznatog, posebno u vrijeme ubojstva.

3. Alibi Tomislava Turibaka nije uvjerljiv. Rekao je da je u 14.15 sati krenuo na rolama na Jarun, napravio nekoliko krugova i vratio se do 15 sati. Vremenski okvir se ne poklapa, jer za takvo što trebalo bi mu mnogo više vremena. Provjeravaju se snimke nadzornih kamera u blizini kako bi se vidjelo ima li ga na kojoj.

4. Rane na tijelu ubijenog pokazuju da ga je izbo ljevak, a činjenica je da je i Tomislav Turibak ljevak.

5. Lančić ubijenog strgnut mu je s vrata, ali je odbačen u dnevnoj sobi, što pobija tvrdnju o misterioznom provalniku.

6. Tomislav Turibak odbio je poligrafsko testiranje. S obzirom na to da tvrdi kako nije ubojica, to je nelogičan potez.

7. Žrtva pod noktima ima komade kože osobe koja ju je ubila. Tomislav na bedrima ima ogrebotine. Istražiteljima je rekao da se ogrebao kada je pao na rolanju, međutim vještaci su utvrdili kako je nemoguće pasti na način da si osoba ogrebe samo bedra, a niti jedan drugi dio tijela. Čeka se DNK nalaz kože.

8. Labilna prošlost - Tomislav Turibak je sa 13 godina izmislio da ga je otelo 20 maskiranih muškaraca iz tajne sekte, što je svojedobno podignulo zagrebačku policiju na noge, ali navodni otmičari nikad nisu pronađeni. To je istražitelje navelo da posumnjaju u to da je sklon izmišljanju, kao u slučaju misterioznog provalnika.

9. Na Tomislavovim rolama pronađene su kapljice krvi. Objasnio je da je role skinuo u hodniku, a kako je Hrvojeve krvi bilo jedino u njegovoj sobi, nije jasno kako je krv došla na role. Utvrđuje se kome krv pripada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:20