CESTA SMRTI

‘To je jedna od naših najopasnijih prometnica. Pa znate li što se ljudima događa dok voze tamo!?‘

Tragična nesreća još jednom je otvorila pitanje sigurnosti prometa na jugu gdje su ceste u ljetnim mjesecima pod velikim pritiskom
 CROPIX

Nakon još jedne stravične nesreće na dubrovačkom području Nova TV istražila je zašto je to područje posebno opasno, piše Dnevnik.hr. Albanska državljanka koja je nepropisnim pretjecanjem skrivila stravičnu prometnu nesreću u Ratcu u kojoj su poginuli brat i sestra, puštena je iz bolnice pa uhićena.

Autocesta staje u Pločama, a jedina brza cesta u najjužnijoj županiji je ona oko Pelješkog mosta. Sve ostalo ostaje na Jadranskoj magistrali kojom godišnje prođe 2 milijuna vozila u tranzitu i to uglavnom u nekoliko ljetnih mjeseci.„Došli smo autobusom iz Međugorja. Putem smo naišli na situaciju s vozilom koje je pretjecalo drugo vozilo, jako brzo,“ poručili su Gustavo i Ana iz Kolumbije.

Tijekom prošle godine dogodilo se 758 prometnih nesreća, a smrtno je stradalo 8 osoba. Najteža je bila ona u kolovozu u blizini Orašca kada je 33-godišnji albanski državljanin prešao u suprotnu traku i udario u vozilo. Tada je poginulo dijete, a 6 osoba je ozlijeđeno.

Prometni stručnjak Ivica Banović rekao je kako su kod ovakvih nesreća brzina i umor najveći problemi te nadodao: „Kada netko vozi tako dugo, to na tijelo ima isti efekt kao da je pod utjecajem alkohola jedan, jedan i pol promil.“

Banović ističe kako je nakon gradnje Pelješkog mosta Dubrovnik postao dostupniji, a broj vozila na prometnicama se još povećao: „Ti brojevi stalno rastu, a mi smo i dalje na cesti koja je stara 60 godina. Imamo situaciju da na običnoj, jadnoj gradskoj cesti prosječni ljetni dnevni promet oko 25 tisuća vozila,“ nadodao je Banović.

Autocestu i brzu cestu dubrovačko područje još čeka. Naime, projekti su u izradi, no do izgradnje će proći još puno godina tako da ćemo i ovoga ljeta na jugu gledati kilometarske kolone prema granici s Crnom Gorom, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:53