EKSKLUZIVNO

Tomislav Horvatinčić dobio premještaj, doznajemo gdje će odslužiti ostatak kazne!

Nakon što je odslužio pola kazne, Tomo Horvatinčić služit će kaznu u kaznionici gdje su kaznu služili i Radimir Čačić i Neven Jurica

Tomislav Horvatinčić

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Na prijedlog upravitelja kaznionice Lipovica-Popovača, gdje je služio zatvorsku kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zatvora, Tomo Horvatinčić (75) rješenjem Upravitelja Središnjeg ureda za zatvorski sustav i probaciju Zvonimira Penića dobio je premještaj u kaznionicu otvorenog tipa u Valturi kod Pule, u kojoj inače kazne služe osobe osuđene za prometne nesreće, gospodarski kriminal, te blaže oblike kaznenih djela.

Podsjećamo, Horvatinčić je osuđen zbog nesreće u akvatoriju, a na odsluženje kazne nakon nekoliko godina javio se 14. srpnja 2021. godine, točno 10 godina od nesreće u kojoj je svojim gliserom naletio na jedrilicu talijanskog bračnog para i na mjestu ih usmrtio. Horvatinčić je osuđen zbog izazivanja tragične pomorske nesreće iz kolovoza 2011. u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro.

Kad je stigao na odsluženje kazne pred zatvorom, gdje je došao sa štakama, dao je izjavu:

Kada god mogu, izražavam sućut. Žao mi je što sam sudjelovao u toj nesreći. Idem sada u instituciju. Čuo sam puno dobroga o zatvorskom sustavu‘‘, rekao je. Nakon što je neko vrijeme proveo u Centru za dijagnostiku kaznionice u Remetincu, nakon čega je 7. rujna 2021. godine upućen u kaznionicu u Lipovici, a početkom listopada iste godine bio je premješten na rehabilitaciju u Krapinske Toplice na 21 dan.

Kao što je poznato, Horvatinčić se nakon što mu je potvrđena pravomoćna presuda sam javio na izdržavanje kazne u zatvor u Remetincu, gdje je više od mjesec dana proveo u Dijagnostičkom centru radi određivanja gdje će služiti kaznu.

Horvatinčić će je 7. rujna iz Remetinca premješten u kaznionicu u Lipovici, od čega je 10 proveo u izolaciji na otvorenom dijelu - Voćnjak u mjestu Mala Ludina osam kilometara udaljenom od kaznionice, a onda je početkom listopada 2021. godine prevezen u Specijalnu bolnicu u Krapinskim Toplicama u pratnji pravosudnih policajaca, gdje je bio pod nadzorom pravosudne policije. Horvatinčić je zbog narušenog zdravlja tražio odgodu izvršenja kazne do kraja godine, ali njegovoj molbi nije bilo udovoljeno. U više navrata novinari su ga snimali i u Krapinskim Toplicama i u Zagrebu.

Sudski postupak trajao je gotovo puno desetljeće, bilo je nekoliko sudskih odluka, a sada je Horvatinčić odslužio već pola kazne. Kako smo neslužbeno doznali, on je već ranije očekivao da bi ga mogli premjestiti u kaznionicu blažeg tretmana, kao što je Valtura, a sljedeći korak bi mogao biti prijevremeni prekid izdržavanja kazne zbog zdravstvenog stanja.

Inače, u Valturi je kaznu za izazivanje prometne nesreće u Mađarskoj služio i sadašnji čelnik Reformista Radimir Čačić, ali i bivši hrvatski veleposlanik pri UN-u Neven Jurica, koji je bio i voditelj knjižnice. Kaznionički kompleksa koji se rasprostire na ogromnom imanju od sedam tisuća hektara i na njemu ima i niz sadržaja koji omogućuju rad zatvorenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:08