NESREĆA

TRAGEDIJA NA UČKI Iskusna planinarka okliznula se, pala u provaliju i poginula

Tragična nesreća dogodila se ove subote na Učki. Iskusna 77-godišnja planinarka iz Rijeke zapela je za korijen stabla na uređenoj planinarskoj stazi i odletjela u provaliju. Nažalost, više joj nije bilo spasa, a odmah je na mjesto nesreće pozvana Gorska služba spašavanje iz Rijeke.

Subota je bila prekrasan jesenji dan, kao stvoren za idiličan izlet, planinarenje s obitelji i prijateljima. Desilo se to u trenu, korijen, skliski kamen, spuštanje, nepažnja i umor... Starija planinarka se prilikom spuštanja poskliznula na stazi, otkotrljala u provaliju i poginula. Gospođa je bila u pratnji i čim se to dogodilo, javili su nam da je u ugrozi. U početku akcije spašavateljima nije bila poznata sudbina unesrećene osobe s obzirom na to da se tijelo nakon pada nalazilo na nepristupačnom mjestu. Dolaskom prvih spašavatelja na mjesto nesreće potvrdile su se najcrnje slutnje. Bio je to zbilja veliki peh - rekao je Marko Andrić iz riječke Gorske službe spašavanja.

Naime, odmah nakon dojave prema Učki su upućena desetorica najbližih gorskih spašavatelja. Nakon očevida tijelo nastradale osobe smješteno je u brdsku nosilju. Uz pomoć užeta i sistema Svetog Bernarda nosiljka s tijelom izvučena je iz kanjona te potom spuštena s planine.

Običaj gorskih spašavatelja je da se nosiljka s tijelom pokojnika uresi zimzelenim vjenčićem ili grančicama simbolom vječnosti. Nesretna planinarka poginula je na uređenoj planinarskoj stazi nedaleko od ulaska u tunel Učku gdje se proteže kanjon Banina. Kilometarski dug kanjon najzanimljiviji je u početnom dijelu te je uz njega sprovedena dobra planinarska staza. Staza kreće u blizini ulaza u tunel Učka s kvarnerske strane te većim dijelom prati korito potoka sve do izvora. Na nekim se mjestima staza uzdiže visoko nad vodotokom zaobilazeći kaskade i slapove. Na stazi je i nekoliko mostića te dio osiguran sa sajlom kao rukohvatom. U Policijskoj upravi Primorsko-goranske županije kažu da su dojavu primili u subotu u 16.40 sati te da nema kaznenog djela.

Također, kako nam kažu u Hrvatskom planinarskom savezu te Planinarskom društvu Opatija koje je zaduženo za održavanje tog dijela staze, nije poznato je li gospođa na planinarenju bila na organiziranom izletu ili u samostalnom aranžmanu.- Jedino što znamo je da se to dogodilo i da je staza očišćena. Ne znamo je li to bilo na organiziranom izletu - tvrdi nam Boris Petrić iz tog planinarskog društva. U HPS-u tvrde da nikakve dojave o događaju nisu dobili. A da se radi o organiziranom izletu, tu bi dojavu sigurno dobili - tvrdi nam Zoran Bistričić iz planinarskog društva Platak. Jer u takvim slučajevima za njihovu sigurnost zadužen je vodič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:23