FADIL H. NA SUDU

U bijegu od policije na D1 iskočio iz jurećeg kombija natovarenog migrantima: ‘Molim za razumijevanje...‘

Fadil H. (24) je na sudu u Novom Zagrebu osuđen na djelomično uvjetnu kaznu zbog krijumčarenja ljudi i dovođenja u opasnost života

Uhićen krijumčar migranata, ilustrativna fotografija

 Robert Fajt/Cropix

Kad je odlučio prevesti migrante jednom dionicom kroz Hrvatsku, 24-godišnjem Fadilu H. nisu bili važni tuđi ljudski životi, nego samo vlastiti i zarada koja mu je obećana.

Riječ je o mladiću koji je prije pet mjeseci u pola bijela dana na državnoj cesti D1 kod Pojatnog potpuno raspamećeno bježao policiji kombijem punim ilegalaca - od njih 11, šestero je bilo djece. Kad je vidio da će biti uhvaćen, odlučio se na suludi potez te je iskočio u vožnji iz jurećeg Mercedesa Vita koji se nastavio nekontrolirani kretati i na kraju udario u policijsko vozilo nakon čega je sletjelo na travu odvezavši se sve do obližnjeg polja. Pritom je Fadil H. doveo u opasnost 13 osoba, odnosno četvero državljana Turske i sedmero državljana Iraka koje je prevozio u tovarnom prostoru te dvojicu policajaca.

image

ilustrativna fotografija

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ilegalce koji su na neutvrđeni način ušli u Lijepu našu u kombi je taj datum ukrcao na neutvrđenom mjestu u Zagrebu, a trebao ih je prebaciti preko granice sa Slovenijom. No, plan mu nije uspio jer je budno oko policajaca Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice i Operativne grupe Zagreb uočilo vozilo koje je "potonulo". Vozač je na kraju uhićen i kazneno prijavljen zbog dovođenja u opasnost života i imovine te protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj. Novozagrebački Općinski sud osudio ga je nepravomoćno na djelomično uvjetnu kaznu od dvije godine i četiri mjeseca. Od te kazne iza rešetaka jedne od hrvatskih kaznionica morat će provesti pola, dakle 14 mjeseci, dok je (pre)ostali dio kazne uvjet na četiri godine. Ujedno mu se oduzima 265 eura zarađene imovinske koristi te mu je naloženo plaćanje 500 eura sudskih troškova.

- Kriv sam i molim za razumijevanje. Do svega ovoga dovela me moja loša životna odnosno financijska situacija. Dosad nisam osuđivan i obećavam da se ovakvo što više nikada neće ponoviti - zavapio je na sudu u svoju obranu posrnuli mladić.

image

Ilustrativna fotografija

Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:19