OSUMNJIČEN ZA PRANJE NOVCA

U filmsku prevaru upleten je i posrnuli direktor kultnog kluba Gjuro 2...

Ilustracija
 Sergej Drechler/EPH

Damir Premužić, posrnuli direktor kultnog kluba Gjuro 2 od 20. siječnja do 30. srpnja prošle godine upravljao je tvrtkom Bonto plus, čije je sjedište i danas na adresi njegova stanovanja na Kozari boku, iako ju je tog predzadnjeg dana srpnja 2015. prepisao na Nenada Tečeca, nezaposlenog muškarca iz okolice Zagreba.

Bonto plus je registriran za proizvodnju i prodaju plemenitih metala, a prije Tečeca i Premužića tvrtku je vodilo nekoliko osoba, među kojima i Pejo Ivić iz Vukomerca čijem su sinu iz sjedišta policije u Heinzelovoj ulici ukradeni zlatne poluge i novac. Ništa tu ne bi bilo sporno da, kako tvrdi sadašnji direktor Tečec, prethodni direktori nisu Bonto plus preko noći ostavili u dugovima. Tečecov dug se popeo na više od 77 milijuna kuna, a tvrtki prijeti stečaj i prije nego što je započeo s poslovanjem. Za Ivićem traga te kaže da mu se na prvom sastanku, kad ga je upoznao, predstavio kao Mladen.

- Joj, meni, pa ja sam prevaren! Isušili su mi račun firme i bacili je u 77 milijuna kuna težak dug! Prošle godine u ljetu sam u Velikoj Gorici u jednom kafiću upoznao Premužića i Ivića, koji mi se predstavio kao Mladen. Bili su s još jednim dečkom. Pitali su me čime se bavim, a kad sam im rekao da sam bez posla, upitali su me bih li se htio baviti cateringom. Previše se ne razumijem u poslovanje, ali sam pristao jer sam voljan učiti. Otišao sam s njima k javnom bilježniku. I tamo sam prvi i jedini put stavio potpis u ime Bonto plusa. Sutradan sam putovao hitno rodbini u Srbiju pa sam ovlaš sve to preuzeo. Kod sebe sam jedino imao potvrdu da je firma moja, a ostale papire, od bjanko-zadužnica nadalje, ostali su u njihovu autu. Prije malo više od mjesec dana, nakon što su me dvaput pozivali na razgovor u USKOK i nisam se odazivao jer sam čist, policajci su došli po mene. Pokazali su mi dug. Ostao sam u šoku. Pa ja s tvrtkom još nisam ni počeo poslovati jer tek moram naučiti, a dužan sam ko Grčka - s grčem u želucu priča Nenad Tečec, koji strahuje hoće li uspjeti dokazati neupletenost u te malverzacije iako ima, tvrdi, regularnu dokumentaciju. Kaže da ni na jedan dokument nije stavio svoj potpis dok se s računa tvrtke proteklih mjeseci isisavao silan novac.

Premužić osuđivan i za varanje banke

Damir Premužić je u kolovozu 2007. s još dvoje prijatelja otkrio rupu u bankarskom sustavu kada su obavili računalnu prijevaru na štetu Hrvatske poštanske banke, zbog čega su i osuđeni na uvjetne kazne na velikogoričkom Općinskom sudu. Djela su priznali Hasba B. (33), domaćica iz Sesveta i majka šestero djece, te njezin prijatelj Idriz R. (41), koji su osuđeni zbog tzv. obične prijevare na šest mjeseci zatvora uz jednogodišnji rok kušnje. Nešto je teže sankcioniran poduzetni Premužić, višestruko osuđivana osoba, koji je zbog računalne prijevare osuđen na deset mjeseci zatvora, koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro.

Radilo se o optužbi da su najprije uplatili 28.000 kuna na Hasbin tekući račun, a onda su u isto vrijeme podigli gotovinu na šalteru banke i na bankomatima, te se domogli dvostrukog iznosa uplaćenog novca.

...

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 17:17