OSUĐENI 'BOTANIČARI'

U SOFISTICIRANOM LABORATORIJU VRIJEDNOM ČAK POLA MILIJUNA KUNA UZGAJALI MARIHUANU PA SE PRAVDALI 'Sadili smo travu jer smo bili dužni na sve strane'

 
 PUZ

- Dok sam vozio kamione po Nizozemskoj, upoznao sam Mladena M., koji je inače iz Novog Sada, ali sada živi u Rotterdamu. Kako je tada moja firma bila u blokadi i nisam mogao otplaćivati kredit, Mladen mi je predložio posao i ja sam ga prihvatio. Trebao sam u jednoj kući u Donjoj Drenovi pored Sv. Ivana Zeline posaditi marihuanu i brinuti se o njoj.

U tu kuću, u kojoj me dočekao Mladen, stigao sam 15. listopada 2017., a laboratorij za travu već je bio postavljen. Za obavljeni posao obećano mi je od 5000 do 7000 eura, no dobio sam samo za hranu sukcesivno između 150 i 200 eura - opisao je u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Dimitrije Aćimov (53), obrtnik iz Bačke Palanke, optužen sa Zagrepčaninom Goranom Štimcem za uzgoj indijske konoplje u kontroliranim uvjetima.

O samoj prodaji marihuane i kupcima, kako tvrdi Aćimov, nije znao ništa jer je bio samo radnik. U moderni laboratorij u koji je uloženo oko 70.000 eura, Aćimov kaže da je Štimac dolazio tri puta mjesečno.

MUP

- Donosio mi je ulje i filter za agregat te svježe meso, a sjećam se da je Mladen jednom prilikom došao u kući i ostavio paket koji je stao u dlan rekavši da će se po njega vratiti za 15-ak dana.

U njemu je bio heroin - pojasnio je Aćimov, zaključivši da je “droga trebala biti brana za Novu Godinu”.

Zatvorske kazne

Iz kuće u Donjoj Drenovi, inače u vlasništvu majke V. D., kojeg je Štimac upoznao u istražnom zatvoru, policija je nakon što je prekinula tajne, kućne botaničarske radove, zaplijenila 709 stabljika indijske konoplje visine od 40 do 140 centimetara kojima je malo nedostajalo do žetve. Bilo je tu još i nekoliko kilograma lišća te 88 grama heroina i vaga za precizno mjerenje. A s proizvodnjom, kad je bačeno prvo sjeme, započeli su 15. listopada, odmah po dolasku Aćimova u kuću, koja je već bila opremljena uređajima za emitiranje svjetlosti, navodnjavanjem, grijanjem i ventilacijom zraka.

Bili su to idealni uvjeti vrijedni više od pola milijuna kuna za umjetni uzgoj bilja, od kojeg su planirali proizvesti najmanje 30 kilograma marihuane. No sve je ostalo tek na planovima jer su Štimac i Aćimov nedavno dobili nepravomoćne presude za svoje botaničarske aktivnosti.

Pa je tako Štimac zbog neovlaštene proizvodnje droge nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora, od čega je djelomičan uvjet od 16 mjeseci s petogodišnjim rokom kušnje. Aćimov je, pak, dobio godinu i pol zatvora, no u zatvoru će provesti osam mjeseci, a ostatak kazne je uvjetno na četiri godine. Na sve to moraju platiti i 82.504 kune troškova kaznenog postupka - najveći dio otpada na toksikološka i biološka vještačenja.

MUP

Upletenost u uzgoj marihuane Štimac je pravdao dugovima.

- Bavim se uvozom automobila i imam tvrtku za to. A kako sam aute negdje trebao držati, znao sam da D. V., kojeg sam upoznao 2010. u istražnom zatvoru, ima kuću s velikom okućnicom i tri garaže, i to mi je bilo pogodno za skladištenje auta. Kuću sam unajmio od njega negdje 2015. ili 2016. godine za 2000 kuna mjesečno i tada sam došao na ideju da se bavim poljoprivredom. Predložio sam to svojem kumu iz Šibenika, no on za to nije bio zainteresiran pa sam preko poznanstava došao do Zadra i odlučio kupiti zemljište od Ante I. Za to mi je trebalo 200.000 kuna.

No nisam imao sav taj novac pa sam od prijatelja Mladena pozajmio 50.000 eura i dogovorili smo se da ćemo taj dug pokušati riješiti kroz aute, i to je djelomično realizirano jer sam dio duga od 15.000 eura riješio kroz jedno vozilo - pojasnio je Štimac dodavši da mu je u ljetu 2017. Mladen predložio uzgoj trave kako bi vratio ostatak duga. Tvrdi da je bio primoran pristati na tu ponudu pa mu je u unajmljenu kuću donio kompletnu opremu za laboratorij koji je postavljen u tjedan dana.

MUP

- Dogovoreno je da ću dug prema njemu otplatiti pazeći na sve što se na mjestu proizvodnje trave događa, pa i da ću paziti na Aćimova koji je došao posaditi travu. U Europi je inače bila praksa da onaj tko daje prostor ujedno dobiva i 50 posto zarade pa sam tako trebao otplatiti dug Mladenu, koji je uložio u laboratorij. Aćimov je posadio marihuanu i vodio o njoj brigu. Trebao je za to dobiti do 2000 eura mjesečno. Ja sam u tu kuću dolazio dva puta mjesečno, jedino bih svratio češće kad bi me Aćimov zvao, ako je nešto trebalo kupiti u seoskom dućanu - tvrdi Štimac naglašavajući da ni on ne zna gdje se marihuana trebala prodavati.

Odbacio je pritom i sudjelovanje u preradi. Do trenutka uhićenja ništa još, uvjeravao je sve u sudnici, nije bilo prodano. Na upit odakle onda tragovi marihuane na vagi, Štimac je odlučno odgovorio: “Čestice su valjda letjele po zraku”. Što se, pak, tiče zaplijenjenog heroina, Štimac kaže da ne zna čiji je, a Mladenov identitet ne želi otkriti jer “on zna gdje živi i gdje mu djeca idu u školu”.

Vlasnik kuće

Pri izricanju visine kazne, sud je Štimcu kao otegotnu okolnost uzeo njegov recidivizam jer je od 2000. do 2011. godine pravomoćno osuđen čak devet puta (jednom zbog droge a osam puta zbog imovinskih delikata).

Njegov pritvorski poznanik V. D., od kojeg je iznajmio kuću, kaže da nije znao ništa o aktivnostima unutar četiri zida.

Platio mu je unaprijed za godinu dana 24.000 kuna, a u kuću nije ušao sve dok ga na dan uhićenja policija nije pozvala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:09