DARKO ZADRO

UBOJICU PUSTILI S PSIHIJATRIJE, ON ODMAH POČEO PRIJETITI SVOJIM BLIŽNJIMA Obitelj kontroverznog odvjetnika pobjegla u sigurnu kuću

 Damir Krajač / CROPIX

Kontroverzni vinkovački odvjetnik Darko Zadro, koji je 2011. u stanju psihičkog rastrojstva zbog kokaina ubio mladog košarkaša Jakšu Denicha i koji je zbog toga bio prisilno hospitaliziran, prije pola godine pušten je iz Psihijatrijske bolnice u Popovači nakon procjene da više ne predstavlja opasnost za okolinu.

Puno čuvara

Informacija o prestanku hospitalizacije otkrivena je jer je policija Zadru prije dva dana ponovno uhitila zbog prijetećeg ponašanja prema članovima svoje najbliže obitelji te je završio u Remetincu. Prijavu protiv Zadre podnijeli su upravo članovi njegove obitelji koji su zatražili i zaštitu od njega, te su smješteni u sigurnu kuću.

Sam Zadro je, pak, bio jako agresivan na ispitivanju u Državnom odvjetništvu i poricao djelo tvrdeći da su ga članovi obitelji lažno prijavili te da je razlog prijave to što se članovi njegove obitelji žele domoći vrijedne nekretnine na Novoj cesti. Na saslušanju kod istražne sutkinje zagrebačkog Županijskog suda, koja mu je odredila jednomjesečni istražni zatvor, ipak se smirio pa nije bilo razloga za veći broj sudskih stražara, čije je pozivanje iz predostrožnosti predložilo tužiteljstvo. Štoviše, navodno se složio s odlaskom u Remetinec rekavši da će mu to biti prilika da dovrši doktorat iz prava.

Prema prijavi koju je protiv njega podnijelo nekoliko članova njegove obitelji, Zadro je 22. siječnja ove godine oko 16 sati došao u zgradu na području širega gradskog centra u kojoj su živjeli članovi njegove obitelji te im počeo lupati po vratima tražeći da mu otvore jer ih želi vidjeti. Kada su oni u strahu to odbili, počeo je udarati po vratima susjedima, te jednome od članova obitelji slati uznemirujuće SMS-ove.

Obustava

Ovaj novi postupak protiv Zadre uslijedio je pošto je on na slobodi proveo samo mjesec dana. Naime, premda mu je prisilna hospitalizacija obustavljena već na proljeće prošle godine, Zadro tada iz bolnice u Popovači nije pušten na slobodu nego je upućen na izdržavanje kazne zatvora u bjelovarski zatvor, no nismo uspjeli doznati zbog kojega točno djela, odnosno radi li se o nekom od ranijih slučajeva zbog kojih mu se sudilo ili pak o nekom novom događaju. Uglavnom, kako smo uspjeli neslužbeno doznati, Zadro je nakon otprilike pola godine provedene u bjelovarskom zatvoru 16. prosinca lani pušten na slobodu te je od tada živio u obiteljskoj kući na Novoj cesti koja je do tada bila napuštena.

Kako je Zadro, koji je 2011. pod jakim utjecajem kokaina u kladionici ubio mladića kojega je prvi put vidio zato što ga je ovaj “krivo pogledao”, nakon samo pet godina pušten na slobodu, i to nakon što je tijekom liječenja 2014. već bio bježao iz Psihijatrijske bolnice Vrapče i prijetio liječnicima? Zadro je nakon strašnog ubojstva Denicha proglašen neubrojivim i određeno mu je psihijatrijsko liječenje. Bio je hospitaliziran u bolnici Vrapče, no 2014. se činilo da sustav za osobu poput njega zapravo nema adekvatno rješenje.

Odšetao u grad

Naime, u listopadu te godine prepilio je rešetke u svojoj bolničkoj sobi i odšetao u grad, što je izazvalo pravu paniku među ljudima koji su ga poznavali, i među članovima njegove obitelji, ali i među članovima obitelji njegove žrtve. Međutim, nakon vikenda provedenog na slobodi, sam se vratio u bolnicu rekavši na porti: “Evo mene nazad”. Još su se više potencirala pitanja što s briljantnim odvjetnikom koji je pak imao teške psihičke probleme i ima li sustav uopće kapaciteta za zbrinjavanje takve specifične osobe koja je nedvojbeno bila opasna za okolinu.

“U jednom trenutku jako agresivno prijeti i jako je opasan, a u sljedećem vam citira zakone i pravne norme upozoravajući vas na svoja prava. U jednom trenutku prijeti da će vas ubiti, a nakon toga kaže da ga treba zatvoriti zauvijek jer je opasan”, ispričala nam je svojevremeno jedna od osoba koja je kroz postupke imala doticaj sa Zadrom.

Nakon dvodnevnog bijega Zadro je bio prebačen u Popovaču, a zakon nalaže da se nad prisilno hospitaliziranom osobom periodički provode vještačenja kako bi se vidjelo napreduje li liječenje, odnosno je li osoba i dalje opasna za okolinu, što je glavni kriterij za prisilnu hospitalizaciju. U proljeće prošle godine zaključeno je da više nema potrebe za prisilnom hospitalizacijom i Zadro je otpušten iz bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:47