OPERACIJA KRTICA

Ugledni policajci iz ‘hrvatskog FBI-ja‘ osuđeni jer su otkrivali tajne mafijašima i ‘poduzetnicima‘

Svalina je osuđen na tri i pol godine zatvora, Jerkić na tri, a Abadžić na dvije godine bezuvjetnoga zatvora

Ilustracija

 Lucija Ocko/Cropix

Nakon što su u siječnju prošle godine s USKOK-om nagodila velika većina okrivljenika, danas su na zagrebačkome Županijskome sudu izrečene nepravomoćne osuđujuće presude zbog primanja mita "preostalim" okrivljenicima u slučaju vjerojatno najvećega otkrivenoga curenja informacija iz tajnih istraga PNUSKOK-a u hrvatskoj povijesti.

Radi se o slučaju iz 2012. godine kojega su istražitelji nazvali akcija "Talpa" (lat.krtica), u kojoj su već temeljem nagodbi bili osuđeni kum ubijenoga Vinka Žuljevića Klice, osuđeni Vlado Rajić, koji je prema vlastitom priznanju bio organizator navodne skupine koja je "probijala" tajne mjere PNUSKOK-a, Stipe Barišić Moljac iz Čepina, Željko Biloš, vlasnik osječke televizije, sada pokojni naftni konzultant MOL-a Josip Petrović poznat po aferi "konzultantica", poduzetnik Igor Mlinar i drugi.

Današnjom presudom su pak osuđena trojica policajaca iz PNUSKOK-a, Marko Svalina i Selma Abadžić koji su radili u zagrebačkome odjelu "hrvatskoga FBI-a", te Tomislav Jerkić koji je radio u centrali PNUSKOK-a, a nitko od njih nije pojavio na objavi presude.

Svalina je osuđen na tri i pol godine zatvora, Jerkić na tr, a Abadžić na dvije godine bezuvjetnoga zatvora. Svalini se naime na teret stavljalo najviše optužbi - da je u zamjenu za građevinski materijal za kuću Igoru Mlinaru dostavio podatke o akcijama PNUSKOK u kojima su u tome trenutku trajale tajne mjere nadzora nad osumnjičenicima, između ostaloga i transkripte snimljenih razgovora te naloge istražnih sudaca za tajne mjere.

Konkretno na teret mu se stavlja da je tako otkrio tajne akcije kodnih imena "Jež" i "Bijelo", kao i da se nad vlasnikom Osječke televizije Željko Bilošem i drugima provode tajne istražne radnje. Selma Abadžić je pak osuđena zbog optužbi da je za obećanje neutvrđene novčane naknade jednome od okrivljenika, policajcu Vjekoslava Drniću koji je u međuvremenu preminuo, 2011. otkrila da se priprema uhićenje u jednome od krakova afere HAC, u kojemu su bili osumnjičeni suvlasnik Skladgradnje Slaven Žužul, te direktori autoceste Rijeka-Zagreb Zlatko Korpar i član Uprave HAC-a Jurica Prskalo, te da je Mlinaru preko Drnića dostavila čitavu kaznenu prijavu koje će biti podnesena protiv osumnjičenika. Jerkiću se pak stavljalo na teret da je u zamjenu za napredovanje u MUP-u te zapošljavanje nepoznate ženske osobe, 2012. Drniću ustupio radnu verziju dokumenta najviše razine tajnosti tzv. OCTA-e. OCTA, (O-rganised C-rime T-reat Assessment) ili procjena rizika ugroženosti od organiziranoga kriminala, predstavlja ono što se nekada kolokvijalno nazivalo "bijela knjiga" odnosno popis i analizu svih skupina organiziranoga kriminala u državi.

Također Jerkić je osuđen i zbog optužbi da je Drniću otkrivao podatke iz predmeta URIHO, odnosno istragu nezakonitosti Ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba u kojemu nikada nije službeno niti bio pokrenut kazneni postupak, te podatke o predmetu Nova Kredita Banka Maribor, u kojemu je slovensko tužiteljstvo od RH tražilo da provode niz pretraga zbog sumnji da se novac izvučen iz te slovenske, tada državne, banke - pere u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 21:45