KAKO JE UHIĆEN VARALICA

Umjesto zatvora i suđenja u Hrvatskoj čeka ga ćelija u zeničkom zatvoru

Križanac ima BiH državljanstvo i treba još odslužiti dvoipogodišnju kaznu zatvora iz kojeg je otišao prije nekoliko mjeseci i nije se vratio služiti kaznu
 HANZA MEDIA

Stipo Križanac iz Viteza (38), za kojega hrvatska policija sumnja da stoji iza više stotina slučajeva prevara i pokušaja prevara hrvatskih umirovljenika, a koji je prije dva dana uhićen u Banjaluci, po svemu sudeći kao ni do sada, neće završiti u hrvatskome zatvoru. Naime, premda su se pojavile informacije da je Križanac uhićen na osnovi hrvatske tjeralice, kako su nam potvrdili iz MUP-a Republike Srpske u Banjaluci, ta informacija nije istinita. Križanac je uhićen na osnovi tjeralice BiH, zato što ga traže iz zatvora u Zenici, gdje je trebao služiti dvoipolgodišnju zatvorsku kaznu.

Provaljeni računi

On je, naime, prije nekoliko mjeseci iz KP Zenica otišao na vikend i više se nije vratio. Kao što je poznato, Stipo Križanac je državljanin BiH pa ga ta zemlja ne može izručiti. Međutim, u uhićenju Križanca u Banjaluci “prste” je imala, kako neslužbeno doznajemo, i hrvatska policija koja je po svemu sudeći kolegama u Banjaluci dostavila podatke o tome da Križanac boravi u njihovu gradu. Da je riječ o hrvatskoj informaciji, potvrđeno nam je i iz MUP-a RH, međutim, nikakva pojašnjenja o čitavoj akciji nismo uspjeli doznati. Da je hrvatska policija u proteklih nekoliko mjeseci pojačala zanimanje za Križanca, može se također iščitati i u nekoliko priopćenja u kojima je hrvatska policija u posljednje vrijeme upozoravala građane na “novu” vrstu prevare u kojima prevaranti nazivaju domove starijih osoba, lažno se predstavljaju kao liječnici, bankari, policajci i slično, a zatim od umirovljenika uzimaju novac. No, naravno, nije to ništa novo, nego je riječ o uhodanoj praksi koja u Hrvatskoj traje godinama.”Ovdje policija. Inspektor Tomislav Perković pri telefonu. Vaš račun je provaljen, ali ne brinite, sve smo uspjeli zaustaviti, samo trebamo malu pomoć od vas. Ivo Martinović, direktor Zagrebačke banke, pri telefonu. Vaš sin podiže novac s vašega računa. Poslat ćemo vam dvojicu službenika da vam pomognu. Mi smo iz policije. Nešto nije u redu s vašim računima, dvojica inspektora će sada doći k vama, ništa ne brinite.” To su autentične poruke koje su hrvatski umirovljenici primali posljednjih godina, u slučajevima kad je policija pojedinačno uspjela na vrijeme zaustaviti prevaru. Iza koliko ovih slučajeva stoji Križanac, nije poznato. Premda su istrage u nekima od ovih slučajeva dovele upravo do Križančeva imena, postupci protiv njega uglavnom su se vodili u odsutnosti.

Nije zvao napamet

Naime, modus operandi je bio sljedeći: osoba koja zove umirovljenike, a kako se kasnije otkrilo izlistavanjem telefonskih poziva koje su umirovljenici primali, nazivala je s mobitela čija je bazna stanica bila locirana u BiH, najčešće na području Viteza. Prema svemu sudeći, pozivatelj bi raspolagao određenim podacima o umirovljenicima i njihovu godištu, dakle, ne bi zvao nasumično, nego je točno znao identitet osobe koju zove i njezino godište. Nakon što bi žrtva pristala na komunikaciju, odnosno povjerovala da je zaista zove policija ili banka, ubrzo bi im se pred vratima pojavio muškarac ili dvojica njih i zatim bi zatražili karticu ili novac i slično. U najmanje ovakva dva slučaja policija je došla do Križančeva imena. Krajem travnja 2014. uhićena su dvojica muškaraca nakon što je jednu umirovljenicu s područja Donjega Stupnika nazvao nepoznati muškarac i predstavio se kao direktor Zabe Ivo Martinović. Da situacija bude gora, prevarant je za žrtvu izabrao majku jednog bogatog poduzetnika koji se bavi prodajom građevinskoga materijala. No, sin je shvatio da su mu majku dvojica muškaraca odvela iz kuće pa je nazvao policiju koja je obojicu ubrzo uhitila. Tijekom suđenja jedan od prijatelja okrivljenika rekao je da je iza svega stajao Križanac s kojim se, prema vlastitim riječimasastao u Vitezu.

- Rekao mi je da ga spomenem u policiji u Zagrebu ako smijem i da ću dobiti 5 godina samo zato što ga poznajem. Hvalio mi se da već godinama radi takve prevare - rekao je svjedok o Križancu.

Sude mu u odsutnosti

Prošle godine na Črnomercu je uhićen Dragan K. zvani Sijalica iz Busovače (33), nakon što se jednoj umirovljenici predstavio kao policajac Perković, došao na vrata i tražio novac. Tijekom ispitivanja u policiji Sijalica je priznao da radi po Križančevu nalogu i da dobiva postotak od ukradenoga novca, a veći dio šalje Križancu u BiH autobusom. Protiv Križanca se na hrvatskim sudovima vode brojni postupci, a njegovo ime poznato je tužiteljima u Puli, Varaždinu, Zagrebu, Požegi, Slavonskom Brodu... No, većina tih postupaka, od kojih su neki okončani pravomoćnim presudama, vodi se uglavnom u odsutnosti.

Iako je Stipo Križanac uhićen model prijevara tako što se nazivaju umirovljenici i traže određeni podaci o novcu, ili im na vrata kucaju lažni policajci i dalje je aktualan, pa policija upozorava građane na oprez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:21