ODBIJENA ŽALBA NA PRITVOR I ISTRAGU

Upitna ključna optužba protiv policijskog šefa Dolačkog? Vještak: 'Nema dokaza bez pile'

Vještak Maštruko: Identifikacija pile na osnovi mehaničkih tragova na kasi i metalnoj piljevini nije moguća jer ti tragovi nisu ponovljivi
Privođenje Željka Dolačkog
 Željko Puhovski / CROPIX / CROPIX

Zagrebački Županijski sud jučer je odbio žalbu na određivanje istražnoga zatvora Željku Dolačkom, smijenjenom načelniku Službe organiziranoga kriminaliteta zagrebačke policije kojega su kolege i pripadnici USKOK-a prije desetak dana uhitili i osumnjičili da je simuliravši provalu u svoj sef u prostorijama krim policije u Heinzelovoj iz njega odnio oko 3,3 milijuna kuna u gotovini i zlatu.

Dolački će tako morati ostati u Remetincu dok USKOK ne ispita 33 svjedoka koji su predloženi u istrazi. Također, sudac istrage jučer je odbio žalbu obrane na otvaranje istrage protiv Dolačkoga te je sada rješenje o istrazi postalo pravomoćno.

Lampa i škare za živicu

Premda novac i zlato nisu pronađeni, USKOK smatra da ima dovoljno dokaza za optužbe protiv Dolačkoga, a radi se o nizu indicija koji zapravo isključuju druge mogućnosti osim onih koje inkriminira USKOK. Prije svega tu je tvrdnja kako je Dolački jedini imao ključ spornoga sefa, što je on pak pokušao demantirati rekavši kako je isti ključ imao i niz njegovih prethodnika te je moguće da je netko napravio repliku. Druga stvar su tragovi na samome sefu za koje policijski vještaci tvrde da je piljen u položaju s otvorenom bravom. Također, vještaci tvrde da je sef piljen istom pilom čiju kupnju u Bauhausu u Buzinu inkriminiraju Dolačkom, što je on na ispitivanju decidirano porekao, tvrdeći da je tamo kupio samo lampu i škare za živicu.

Policija i USKOK tvrde kako imaju snimke nadzorne kamere iz Bauhausa na kojima se jasno vidi kako Dolački kupuje pilu, premda tu pilu u pretragama nisu pronašli. Također, policajci su pregledali i snimke nadzornih kamera s Heinzelove i obližnjih zgrada te se navodno na njima uopće ne vidi da bi netko te noći bio u blizini prozora s kojega je trebalo biti provaljeno u zgradu policije, što bi dokazivalo da provale uopće nije bilo već se radi o “poslu iznutra”.

Kamere na stropu

Po svemu sudeći, najveća bitka vodit će se upravo oko sporne pile odnosno snimke koja navodno pokazuje Dolačkoga kako je kupuje.

Tog 26. ožujka kad je kupljena pila bila je subota pred Uskrs. Sljedeće subote, 30. travnja oko 16 sati, u Bauhausu nije bilo puno kupaca. Nakon kupnje, otišli smo do blagajne prije kojih su visoko na stropu obješene nadzorne kamere u crnom okruglom kućištu. Kamere se ne vide, a blagajnica iznad blagajne ima ogledalo na kojem prati kupce.

Nemoguća identifikacija

- Ja sam radila te subote, ali ne sjećam se tog gospodina. Poslije mi je suprug, koji radi u Bauhausu na Jankomiru, ispričao da je kod nas kupljena pila povezana s provalom u Heinzelovoj. Ma tu ima 100 kamera, sve se vidi - sa smiješkom nas ispraća prodavačica.

O mogućnosti da se točno identificira kojom je pilom piljen sef, odnosno je li moguće da istovjetna pila iz Bauhausa kakvu je policija uzela pili isto kao i pila koju je navodno koristio Dolački, a koja nije nađena, pitali smo Vojina Maštruka, stalnog sudskog vještaka za balistiku, mehanoskopiju, kemijsko-fizikalna vještačenja i forenzičnu 3D rekonstrukciju.

- Općenito, identifikacija pile na osnovi mehaničkih tragova na predmetnoj kasi i na metalnoj piljevini nije moguća jer ti mehanički tragovi nisu ponovljivi. Treba razlikovati opće i individualne karakteristike mehaničkih tragova. Na temelju općih karakteristika utvrđuje se vrsta alata kojim je napravljen neki mehanički trag. Na temelju individualnih karakteristika mehaničkog traga identificira se alat kojim je napravljen neki mehanički trag. Preduvjet za identifikaciju alata je komparativna analiza općih i individualnih karakteristika mehaničkih tragova. Dakle, potrebno je komparirati sporni mehanički trag (na blagajni/piljevini) s probno napravljenim mehaničkim tragom nekom konkretnom pilom.

Plastificirana slova

Budući da iz dostavljene dokumentacije proizlazi da od osumnjičenog nije izuzeta inkriminirana pila, onda uopće nije moguće obaviti probno piljenje i nastavno komparaciju spornih i probnih mehaničkih tragova. Dakle, u konkretnom slučaju na temelju mehaničkih tragova nije moguće identificirati pilu, smatra vještak Maštruko, uz ogradu da mu za iscrpniju analizu nedostaje zapisnik o očevidu i fotoelaborat.

Međutim, navodno je policija svoj zaključak donijela na osnovi jednog drugoga nalaza. Naime, policija je zaključila kako je sef piljen novom pilom, a to temelje na tome da nova tek kupljena pila na svojemu sječivu ima plastificirana slova, koja se prilikom piljenja skidaju, te ostaju na rezu. Navodno su na sefu pronađena upravo takva slova koja odgovaraju onima na pili za koju USKOK tvrdi da ju je Dolački kupio u Bauhausu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:32