ZLOČIN SE RASPETLJAVA

USKOK preuzeo slučaj pokušaja ubojstva Josipa Čubelića na splitskim Skalicama: ‘Znamo tko je pucao‘

- Ispalili su više hitaca u smjeru oštećenika, od kojih ga je jedan pogodio, kažu iz USKOK-a

Nenad Petrak (na koljenima) i Josip Čubelić

 Slobodna Dalmacija/

Nakon što se po hodnicima splitskog Županijskog suda u utorak ujutro pročulo da su na ispitivanje pred zamjenicu USKOK-a Nataliju Petković pod pratnjom naoružanih specijalaca iznenada dovedeni Nenad Petrak, zagrebački poduzetnik kojeg USKOK sumnjiči da je bio "mozak" zločinačke narko organizacije te Jerko Radić i Ante Varnica, obojica pripadnici iste organizacije, mnogi su pomislili da su i oni odlučili, suočeni s "tvrdim" dokazima protiv njih, priznati krivnju i tako sebi "kupiti" izlazak iz istražnog zatvora. Upravo je takav "manevar" napravio Filip Romić (36) iz Požege, poznatiji po nadimku Gotiva, koji je izašao iz istražnog zatvora na Bilicama samo dva dana nakon što su ga BiH vlasti izručile Hrvatskoj.

No, USKOK-ovo priopćenje razbilo je takve priče pojašnjenjem da su trojica zapravo saslušana u okviru slučaja pokušaja ubojstva Josipa Čubelića Čube (37) u travnju prošle godine, a za što su sumnjičili upravo Petraka, Varnicu, Jerka Radića te njegovog nećaka Alena.

- USKOK je preuzeo kazneni progon od Županijskog državnog odvjetništva u Splitu koje je prethodno na temelju kaznene prijave PU SD pokrenulo istragu protiv četvorice hrvatskih državljana (1980., 1979., 1981., 2002.) te je USKOK protiv tih okrivljenika donio rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela pokušaja ubojstva u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u pokušaju ubojstva u sastavu zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama - objavili su.

Dakle, USKOK je preuzeo progon za pokušaj Čubinog ubojstva "pod svoje" pod sumnjom da je Petrak u razdoblju od 12. prosinca 2019. do 11. travnja 2023. godine povezao u zajedničko djelovanje starijeg Radića i Varnicu "radi kontinuirane nabave i krijumčarenja brodovima velikih količina kokaina iz Južne Amerike, Afrike i Španjolske te prodaje droge na području Europske unije".

Petraka terete i da je Radića i Varnicu uključio u svoju organizaciju radi nabave i prodaje marihuane i hašiša na području Europske unije, a onda je stariji Radić u cijelu priču uključio i svog nećaka Alena. USKOK sumnja da su također, radi stjecanja prevlasti u prodaji droga nad drugim kriminalnim grupacijama na širem splitskom području, stvorili plan da s tom nakanom usmrte pripadnike suprotstavljenih grupacija.

- Tako su okrivljenici, nakon što su se pripadnici njima suprotstavljene grupe 10. i 11. travnja 2023. sukobili s IV. okr. (Alenom Radićem - op.a.) te mu udarcima u predjelu lica nanijeli više ozljeda, taj sukob iskoristili kao povod za realizaciju svog plana stjecanja prevlasti u prodaji droga te su razradili plan da usmrte osobu (Čubelića - op.a.) oko koje je okupljena suprotstavljena grupa. Djelujući u okviru zločinačkog udruženja prema unaprijed postignutom dogovoru o podjeli posla, okrivljenici su se 11. travnja 2023. s nakanom da liše života oštećenika, odvezli na prethodno dogovoren susret s njim. Po dolasku na mjesto susreta, II. i III. okrivljeni (Ante Varnica i Jerko Radić - op.a.) su ispalili više hitaca u smjeru oštećenika, od kojih ga je jedan pogodio, a jedan je oštetio vozilo parkirano u blizini - stoji u priopćenju USKOK-a.

Nakon pucnjave na Skalicama su pobjegli zamijenivši pritom vozilo kako bi prikrili i uništili tragove te izbjegli uhićenje i kazneni progon, a oštećenika su ostavili na mjestu događaja, bez da su mu pružili pomoć te je smrtni ishod izbjegnut pravovremenom liječničkom intervencijom. S obzirom na to da se pucnjava odvijala po danu u prometnoj ulici, okrivljenici su bili svjesni da mogu stradati i drugi građani. Osim navedenog, USKOK sumnja se da je Alen Radić 12. travnja 2023. u stanu u Klisu držao ukupno 74,3 grama marihuane, 5,8 grama hašiša, 0,5 grama kokaina te digitalnu vagu s tragovima droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:16