HOROR U ZADOBARJU

'UZEO SAM UBOJICI KUBURU' Na suđenju u Karlovcu svjedočio i bivši policajac, o motivima stravičnoga ubojstva ne zna ništa

Mijo Fanjak
 Robert Fajt / CROPIX

Na suđenju Miji Fanjku (62), koji je iz kubure prošle godine u Zadobarju nedaleko od Karlovca ubio Tomislava Rendulića (21) na kupalištu na rijeci Dobri, svjedočio je Dragutin Sudac, umirovljeni specijalac, koji je ubojicu spriječio da iz oružja ispuca i drugu patronu, a onda ga svladao do dolaska policije i Hitne pomoći.

Ni on, kao ni četvero svjedoka, ne mogu dokučiti koji bi bio Fanjkov motiv za ovako hladnokrvno ubojstvo mladića koji bi mu mogao biti unuk. Nije čuo da su imali nekih neriješenih odnosa ili da je toga dana došlo do svađe.

- Mijo je s nama kartao tog popodneva, bio je pripit. Digao se od stola i otišao bez riječi te se za oko pola sata vratio. Tomislav je prišao k stolu, baš je bio izašao iz vode i kanio je krenuti kući. Mijo mu je rekao: ‘Bježi s kupališta, ti si rekao da ćeš mene baciti u vodu’, a onda je izvadio kuburu i opalio s oko tri metra u njega. Nismo stigli reagirati. Tomislav je napravio korak, dva unatrag i pao - ispričao je Sudac.

Fanjak je nabio kuburu novom patronom, pa je krenuo opet prema Renduliću koji je ležao u krvi te ostalima koji su mu nastojali pomoći i rekao: ‘E, sad ću te dokrajčiti. Neće te ni susjed Pudlja spasiti’.

- Uspio sam mu tada staviti prst na oroz i spriječiti ga da zapuca, a lijevom sam ga rukom dva, tri puta udario, uzeo mu kuburu i zadržao ga do dolaska policije - kaže Dragutin Sudac. Fanjak je njegov iskaz komentirao riječima: 'Sve su mi kosti polomljene'. Dragutinova supruga Ljiljana mučnih trenutaka prisjetila se kroz suze.

- Vidjela sam kada je došao do stola i izvadio ispod košulje taj pištolj. Čula sam da mu je prije rekao: ‘Miči se odavde, što radiš tu’. Mali nije ništa odgovarao, samo je stajao pokraj klupe - rekla je Ljiljana Sudac.

Guranje u vodu na suđenju nije spomenuo nitko od svjedoka, čijim je iskazima prigovarala odvjetnica okrivljenika. Suđenje se nastavlja vještačenjima, među ostalim i psihijatrijskim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 14:29