PODIGNUTA OPTUŽNICA

Varaždin: Optužena četvorka i dvije tvrtke za sklapanje fiktivnih ugovora

 Damjan Tadić / CROPIX

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana i dvije tvrtke zbog sklapanja fiktivnih ugovora, čime je Industrija mesa Ivanec (IMI) oštećena za više od 13 milijuna kuna, a neslužbeno se doznaje da su optužene odgovorne osobe u IMI-ju i zagrebačkim tvrtkama Mini Major i ProSinorg.

Varaždinsko tužiteljstvo u ponedjeljak je objavilo da je za gospodarske zlouporabe te kritvotvorenje službene ili poslovne isprave optužila dvije tvrtke i četiri osobe, a neslužbeno se doznaje da je tiječ o odgovornim osobama u IMI-ju i spomenutim zagrebačkim tvrtkama - Mariju Raosu, Snježani Čipčić, Miladinu Blagojeviću i Nedu Stoiću.

Optuženi su da su od studenoga 2012. do siječnja 2014. u Ivancu i Zagrebu, kao direktori Mini Majora i ProSinorga te oštećene tvrtke IMI-ja, s ciljem da beskamatno koriste novac IMI-ja sklopili više fiktivnih ugovora i sporazuma, kojima su stvorili razne nepostojeće obveze između tih tvrtki. Na temelju takvih ugovora, IMI je zagrebačkim tvrtkama uplatio više od 11 milijuna kuna, a zagrebačke tvrtke taj iznos nisu vratile niti platile kamate IMI-ju u iznosu većem od 800 tisuća kuna.

Raosa i Čipčić se tereti da su 2013., kao direktor Mini Majora i direktorica IMI-ja, sklopili ugovor po kojem Mini major pruža IMI-ju usluge obrade financijske dokumentacije, poslovnog savjetovanja i druge financijske usluge, koje nikada nisu obavljene, iako je zagrebačkoj tvrtki za to plaćeno više od 430 tisuća kuna.

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo istragom je utvrdilo i da je IMI od Mini Majora kupio stroj parogenerator za 3 milijuna kuna, iako je vrijednost stroja oko 800 tisuća kuna, čime je Mini Major stekao nepripadnu imovinsku korist od oko 2,1 milijun kuna. Sporan je i ugovor kojim je Mini Major dao u zakup poslovni prostor, opremu, vozni park i osnovna sredstva IMI-ju za nerealno visok iznos zakupnine, pa je plaćanjem takve zakupnine spomenuta zagrebačka tvrtka pribavila nepripadnu korist od gotovo 9 milijuna kuna.

Snježana Čipčić optužena je i da je, dok je bila direktorica IMI-ja i suvlasnica tvrtke Mini Major, platila neistinite račune u ukupnom iznosu većem od 2 milijuna kuna za kupnju 191 tone svinjskog mesa od off shore tvrtke sa sjedištem u SAD–u i Velikoj Britaniji, iako meso nikada nije isporučeno IMI-ju. Taj je novac isplaćen na račun Mini Majora, koji je tim novcem dalje plaćao svoje obveze.

Tužiteljstvo tvrdi i da je sklapanjem daljnjih fiktivnih pravnih poslova, u kojima je sudjelovala tvrtka Pro-Sinorg na čelu s direktorom i trećeokrivljenim Miladinom Blagojevićem, IMI pretrpio štetu veću od 100 tisuća kuna zbog plaćanja troškova naknade i kamata za kredit iz kojeg potječe novac uplaćen Mini Majoru.

"Opisanim kaznenim djelima za oštećeno društvo nastala je ukupna šteta veća od 13 milijuna kuna", objavilo je varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:28