ŽIVOT NA VISOKOJ NOZI

Velika pljačka American Expressa: Tri prijatelja su spiskala više od tri milijuna kuna

Zajedno su odsjedali u luksuznim hotelima, jeli i pili u skupim restoranima, kupovali dizajnersku odjeću i nakit...

ZAGREB - Ideja Marka Mandića, 32 godišnjeg Zagrepčanina, bila je sjajna.

Nabavit će lažne identitete, uvjerenja o zaposlenju i tekuće račune i to bi mu trebalo biti dovoljno da dobije kreditne kartice American Expressa.

Kao bivši zaposlenik Americana, često je putovao, i dobro je znao gdje bi svoju ideju mogao sprovesti u djelo. Odlučio je te kartice pribaviti u engleskom gradiću Brightonu, u sjedištu American Expressa, na Edward Streetu.

Počinje šoping!

I sve je prošlo kao podmazano. Djelatnici Americana početkom 2009. godine izdali su mu čak osam kartica na osam različitih imena sa svom potrebnom dokumentacijom.

Nakon što je pokupio kartice, prvim letom zaputio se u Hrvatsku, a Americane je podjelio dvojici, navodno, intimnih prijatelja, 37 - godišnjem Rikardu Malviću iz Splita i 38 - godišnjem Petru Kljajiću iz Slavonskog Broda.

Vrijeme “peglanja” i pozamašnog šopinga moglo je početi!

Živjeli u raskoši

Trošilo se gdje god se stiglo, uživalo se u životu na visokoj nozi, a računi se nisu plaćali. Djelatnici Americana uočili su da su u velikim gubicima pa su podnijeli policiji kaznenu prijavu nakon čega je počela opsežna istraga službenika Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave splitsko-dalmatinske i njihovih kolega iz Zadra.

Nakon više od dvije i pol godine raskošnog života, trojica prevaranata su dolijali nakon što su American Express oštetili za više od 3.087.000 kuna. Policijski službenici prije nekoliko dana dovršili su kriminalističko istraživanje i sva trojica prevaranata bit će prijavljena za krivotvorenje isprava i prijevare nadležnom državnom odvjetništvu.

U početku su u svojoj prijevari samo uživali. Zajedno su odsjedali u luksuznim hotelima, jeli su i pili u skupocjenim restoranima gdje su trošili na što god im se svidjelo, kupovali su skupu odjeću i nakdit.

Tehnička roba

Hotele i destinacije mijenjali su svaki mjesec, a svu robu kupljenu u Hrvatskoj plaćali su karticama. Samo su u šoping centrima i hotelima na području PU splitsko dalmatinske ispeglali robe na 167 prodajnih mjesta pričinivši štetu od 922.308 kuna. Uglavnom su kupovali bijelu tehniku i tehničku robu u velikim šoping centrima, a zabilježeno je 1468 transakcija. Robu su potom preprodavali, a ukupna šteta narasla je na više od tri milijuna kuna. No hrvatska kartičarska banda uskoro je razotkrivena. Trošenje tuđeg novca sada ih može stajati i do deset godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:18