SPORNI CSI

VELIKI OBRAT MOGAO BI SRUŠITI USKOKOV SLUČAJ PROTIV DOLAČKOG! Vještakinja MUP-a otkrila da je naknadno skidala tragove piljenja sefa u Heinzelovoj

 Zeljko Puhovski / CROPIX / CROPIX

Je li ključni dokaz USKOK-a da je krađu zlata i novca iz središta Kriminalističke policije u Heinzelovoj prošle godine počinio tadašnji načelnik Službe organiziranoga kriminaliteta Željko Dolački pribavljen nezakonito? Ovo je pitanje postavljeno u srijedu na suđenju Dolačkome nakon jednosatnoga svjedočenja MUP-ove vještakinje Ivane Bačić, koja je sudu ispričala kako je četiri dana nakon pljačke, te nakon što je u MUP-ov centar pristigao materijal prikupljen očevidom s provale, i sama osobno po naputku policijskoga istražitelja i zamjenice županijske državne odvjetnice došla u Heinzelovu, gdje je naknadno sa sefa skidala materijal koji je zatim vještačila.

Nakon današnjega svjedočenja vještakinje postavilo se pitanje je li ta svojevrsna "dopuna očevida", odnosno angažman vještaka da sam izuzima tragove koje će kasnije vještačiti uopće predviđen u zakonu. Dalje, je li to vještačenje bilo adekvatno pokriveno nalogom Državnoga odvjetništva te je li materijal, odnosno sef, bio adekvatno pohranjen u "corpori" kada se ta dopuna očevida odvijala, a kako ne bi postojala opasnost da se tragovima manipulira.

Vještakinja Bačić u srijedu je rekla da je u prvim materijalima koji su pristigli s očevida bilo tragova plave boje, no da oni nisu pripadali pili kojom je ispiljen sef.

- No, osim tih tragova vidjela sam i druge plave čestice koje su bile druge nijanse plave boje, a koje su mogle biti s pile. Budući da sam na fotografijama vidjela kako na sefu ima obilnijih tragova plave boje, izvijestila sam nadležnoga istražitelja Antonija Gerovca o tome, pitajući ga je li moguće izvršiti dodatno izuzimanje tih tragova. Gerovac (koji je vodio i istragu o kobnoj nesreći sestara Filipović kod Grobnika) me 8. travnja predvečer pozvao u Heinzelovu, gdje sam primila nalog tužiteljice Albine Tisanić Grzelje da izuzmem i vještačim dodatne čestice. Odveli su me u podrum gdje je u skladištu bio sef s kojega sam skinula dodatne tragove - rekla je vještakinja.

Nije znala pojasniti je li skladište u kojem je bio sef korišteno za privremeno oduzete predmete ili, pak, za sudsku corporu.

- Sef nije bio zapečaćen niti posebno ograđen trakama - rekla je vještakinja.

Ovakav način izuzimanja tragova sporan je bio obrani, a sudeći po reakciji, i sudskome vijeću.

- U okviru koje radnje ste radili to što ste napravili? Imate li vi ovlasti izuzimanja tragova i na čemu se temelje te ovlasti? - pitao je svjedokinju i član sudskoga vijeća sudac Željko Horvatović.

- To bih protumačila kao neku vrstu nadopune očevida - rekla je vještakinja koja se pak ogradila od pravne problematike, rekavši da ona nije pravnica nego da je samo obavila posao vještaka.

Nakon izuzimanja tragova napravila je, tvrdi, jedinstveni nalaz u kojem je utvrđeno da one prve plave čestice koje je dostavila policija ne potječu s istoga modela pile koju je Dolački ranije kupio u Bauhausu u Buzinu. No, one druge plave čestice, koje je vještakinja skinula sa sefa, potječu upravo s takve pile.

Odvjetnik Davor Cahun, branitelj Željka Dolačkog, prigovorio je da je nalaz napravljen bez obrazloženoga naloga te su sudu predložili da se takav nalaz izdvoji iz spisa kao nazakonit. Zbog istih okolnosti po principu "ploda otrovne voćke" zatražili su da se iz spisa izdvoje i drugi dokazi koji su proizašli iz ovoga vještačenja. Riječ je o ključnom dokazu protiv Dolačkoga, nalazu vještačenja njegove aktovke u kojemu su, po nalazu vještakinje Bačić, pronađene čestice prepiljenoga sefa, čestice pile kojom je piljen sef te čestice nepoznatoga metalnoga predmeta, najvjerojatnije pajsera, kojim su razvaljena vrata sefa nakon što su prepiljena.

O prijedlogu obrane za izdvajanjem sud će naknadno odlučiti.

Svoj iskaz u srijedu je dao i vještak za mehaničke tragove Mirko Zebić koji je, pak, potvrdio svoj raniji nalaz prema kojemu u zgradu u Heinzelovoj nije bilo provaljeno kroz prozor Odjela gospodarskoga kriminaliteta. Na vanjskome dijelu prozora nađeni su dijelovi samoljepljive trake, međutim nikakvih mehaničkih oštećenja ili tragova provale na prozoru nije bilo, rekao je vještak, pojasnivši pak da za razliku od prozora, netko je iznutra provalio vrata Odjela gospodarskoga kriminaliteta, a vrata ureda Dolačkoga provaljena su izvana, iz hodnika.

Suđenje se nastavlja u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:51