NOVA PRILIKA

VELIKI OBRAT U SLUČAJU KOJI JE ZAPREPASTIO HRVATSKU Traži 400 tisuća kuna od države jer je policija nije zaštitila od muža

 Emica Elveđi / HANZA MEDIA

Petnaest godina nakon što ju je tadašnji suprug Antun Nikl ranio iz pištolja, potom ubio njenu brakorazvodnu odvjetnicu Mariju Brnjić Bljakaj, a poslije i samome sebi iz pištolja pucao u glavu, Marica Nikl dobila je novu priliku od države zahtijevati odštetu za duševne boli nakon što je Ustavni sud usvojio njenu tužbu.

Odlukom, koja je u Narodnim novinama objavljena 4. siječnja 2017., Ustavni je sud ukinuo tri presude Vrhovnog, Županijskog i Općinskog suda koji su u višegodišnjim procesima ustanovili da policijski službenici koji su radili na ovom slučaju nisu mogli spriječiti tragediju koja se dogodila 22. ožujka 2002., i to nakon dvodnevne agonije u kojoj je Marica Nikl od policije u Slatini stigla tražiti zaštitu od agresivnog supruga.

Obeštećenje

Bio je to krvavi slučaj koji je danima punio stranice crnih kronika svih dnevnih nacionalnih novina, a mediji su ga pomno pratili i godinama poslije s obzirom na to da je uvijek ostajao neki gorak okus u ustima da pravda nije zadovoljena, a unesrećeni i njihove familije u ovom slučaju pravično obeštećeni.

Kako je za Jutarnji list pojasnio odvjetnik Marice Nikl, Vladimir Gredelj, krvavi događaj iz Slatine rezultirao je dvama odvojenim sudskim sporovima - jednim u kojem je familija ubijene odvjetnice Marije Brnjić Bljakaj tražila naknadu od države te drugi u kojem je istu stvar od Republike Hrvatske zahtijevala i jedva preživjela Marica Nikl.

Tužitelji su u oba postupka dokazivali da je do ranjavanja, odnosno ubojstva došlo zbog nepravilnog rada slatinskih policijskih službenika, šefa smjene Miroslava Krmpotića i policajca Mirka Tonca, od kojih prvi, potvrđeno je to u prvostupanjskom postupku pred Općinskim sudom u Slatini, u dnevnik događaja nije evidentirao dojavu Marice Nikl da je prati suprug, dok je službenik Tonac sa zakašnjenjem od sat i pol obavijestio Dom zdravlja te Centar za socijalnu skrb o dojavi da je Antun Nikl upravo ušao u poslovnicu jedne slatinske banke, podignuo sav novac, glasno plakao te se sa svima opraštao prijeteći da će se još “čuti što će se dogoditi”.

Dva sata i 15 minuta poslije Antun Nikl pištoljem je prvo u glavu udario svoju suprugu Maricu, a potom joj ispalio jedan metak u tijelo, zatim je otišao do ureda njene odvjetnice Marije Brnić Bljakaj koju je likvidirao, iz kuće je poslije na policajce bacio dvije bombe, a naposljetku si pucao u glavu te preminuo dan kasnije.

Familija preminule odvjetnice Bljakaj pravdu je doživjela tek na Europskom sudu za ljudska prava kojem su tužbu predali nakon što su svi hrvatski sudovi, pa čak i Ustavni, u njihovu slučaju zaključili kako “nema uzročno-posljedične veze s nastankom štetnog događaja te štete koju je stradala pretrpjela” iako je policajcu Krmpotiću ranije čak bila izrečena i disciplinska mjera.

Obitelj je, međutim, pobjedu odnijela pred Europskim sudom za ljudska prava u rujnu 2014. nakon što je presuđeno da je Republika Hrvatska povrijedila pravo na život petorici članova familije ubijene time što nije zaštitila život njihove bliske rođakinje.

Sud je odlučio da je ubojica bio osoba s dugogodišnjom poviješću zloporabe alkohola, nasilničkog ponašanja prema svojoj obitelji te je posjedovao nezakonito oružje, o čemu je policija već ranije bila obaviještena.

Bez nadzora

Osim toga, sud je utvrdio da su ga policajci, usprkos prijetnjama Antuna Nikla da će si oduzeti život, nakon razgovora ostavili bez nadzora, što je za sud bilo dovoljno da smatra kako slatinski policajci nisu poduzeli sve potrebne mjere da istraže prijetnje koje je samo dan ranije Nikl uputio svojoj supruzi.

Dapače, za sud je posebno sporna bila činjenica da su policajci Antuna Nikla propustili zadržati u policijskoj postaji, kamo je stigao razgovarati s jednim službenikom, usprkos činjenici da je ranije protiv njega prijavu podignuo zabrinuti djelatnik banke, a posebno s obzirom na njegovu nasilničku prošlost i prijetnje.

Nema smisla

Ta je presuda Europskog suda, ističe Gredelj koji je vodio i slučaj Bljakaj, moguće utjecala na posljednju Odluku Ustavnoga suda u slučaju Marice Nikl kojom je ova danas 65-godišnjakinja dobila novu šansu za obeštećenje.

“Nakon presude Ustavnoga suda, odmah smo se obratili DORH-u s prijedlogom nagodbe jer smatramo da nema nikakvoga smisla odugovlačiti s ovim postupkom i cijeli slučaj voditi iznova. Prošlo je sada već 15 godina, a moja je klijentica u međuvremenu proživjela i brojne druge nedaće, među ostalim i blokade računa zbog naplate sudskih troškova. Vjerujem da će se DORH odazvati na ovaj prijedlog i da će slučaj Nikl napokon biti pravno okončan”, rekao je odvjetnik Gredelj, ali nije specificirao o kolikoj je točno odšteti riječ.

Iz ustavne tužbe vidljivo je da je Marica Nikl od Republike Hrvatska kao odštetni zahtjev tražila sve skupa 400 tisuća kuna na ime zadobivenih fizičkih i duševnih boli, pretprljenog straha te osnova tuđe njege i pomoći, kao i zakonski pripadajuće kamate.

Obitelj Bljakaj ranije je zahvaljujući presudi Europskog suda za ljudska prava od Republike Hrvatska na kraju uspjela dobiti oko 100 tisuća eura pa ostaje vidjeti na koji će način država sada obeštetiti Maricu Nikl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:15