VATRA NA GRANICI

VELIKI POŽAR NA BAJAKOVU Dvojica Sirijaca i dalje u teškom stanju, prebacili ih na Zavod za opekline u Zagrebu

 Emica Elvedji/Cropix

Dvojica od trojice Sirijaca nastradalih u požaru kojeg su, pretpostavlja se, sami izazvali u pritvorskoj prostoriji na graničnom prijelazu Bajakovo prebačeni su iz vinkovačke bolnice na Zavod za opekline Klinike za traumatologiju u Draškovićevoj u Zagrebu.

Riječ je o mladićima koji su zbog svog teškog stanja bili smješteni na Jedinici intenzivnog liječenja u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima. Oni su u požaru na Bajakovu zadobili teške ozljede u smislu unutarnjih opeklina gornjih dišnih puteva zbog prekomjernog udisanja vrućih para i dima pa je procijenjeno da im treba medicinska skrb na odjelu specijaliziranom za opekline kakav je u bolnici u Draškovićevoj.

Također, sva trojica ozlijeđenih imaju i vanjske opekline.

Njihov treći prijatelj i sunarodnjak, koji je u nešto boljem stanju od ove dvojice, u Zagreb će biti prebačen u ponedjeljak.

Policija za to vrijeme i dalje provodi istragu o uzroku tragedije, koja se dogodila u petak oko 20,15 sati i u kojoj je jedan sirijski državljanin smrtno stradao, a trojica su teško ozlijeđena. Kao što smo već pisali, imigranti koji su uhićeni u petak nedaleko Bajakova nakon što su ilegalno ušli u Hrvatsku iz Srbije navodno su sami zapalili svoju odjeću i madrace kako bi izbjegli deportaciju u Srbiju.

Požar je zahvatio dobar dio prostorija za zadržavanje uhićenih ilegalaca, a u namjeri da ugase požar i spase uhićenike ozlijeđeno je osam policajaca s Graničnog prijelaza, koji su se nagutali dima. Oni su već tijekom te noći i subotnjeg jutra pušteni svojim kućama iz vinkovačke bolnice.

Čime je pak požar izazvan policija i dalje utvrđuje, a ključno je pitanje jesu li Sirijci uspjeli u pritvorsku prostoriju unijeti upaljač ili šibice. Shodno tomu, Ravnateljstvo policije provodi i internu istragu kako bi se utvrdilo je li u postupku njihova pritvaranja bilo propusta od strane policijskih službenika na Bajakovu.

Nastradali Sirijci su mlađe osobe, u dobi od nešto iznad 20 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:58