BUKTINJE

VIDEO: OTKRIVEN UZROK POŽARA NA AUTOMOBILIMA KOJI SU GORJELI U ZAGREBU Policija utvrdila na koji je način piroman zapalio sedam vozila

 
Požar na automobilima
 Damir Krajac, Zeljko Puhovski, / CROPIX

“Uvjereni smo da mi nismo meta napada. Jedno od vozila koje je zapaljeno u vlasništvu je našeg franšiznog partnera, dakle privatnika koji vozi za nas. Naše drugo vozilo, a riječ je o Hyundaiju u Veslačkoj, bilo je samo kolateralna žrtva paljenja na drugom automobilu, te je samo malo oštećeno, rekli su nam iz Eko Taxija.

Policija je potvrdila kako su požari - koji su u noći sa srijede na četvrtak na tri od četiri različite lokacije na području Zagreba ili uništili ili oštetili ukupno sedam vozila različitih vlasnika - podmetnuti, a očevid na Citroënu koji je zapaljen u Gradišćanskoj još nije gotov.

Prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, u sva tri podmenuta požara policija i vatrogasci naišli su na slične materijalne tragove koji upućuju na jedan posve nov način izazivanja požara na vozilima.

Naime, dok je u dosadašnjim slučajevima bilo uobičajeno da netko polije vozilo benzinom i zapali ga ili pak na vozilo baci nešto poput Molotovljeva koktela, ovdje to nije bio slučaj.

Prema neslužbenim informacijama, piroman se koristio kockama za potpalu koje se mogu kupiti u gotovo svakoj trgovini. Te kocke je stavio na zadnji desni kotač iznad kojega se nalazi rezervoar i zapalio ih.

Tako se stigao udaljiti jer treba neko vrijeme da se vatra proširi na tank s gorivom. To objašnjava zbog čega se na nekim autima požar proširio, a na nekima se lokalizirao ili su se kocke ugasile, pa požar nije ni izbio.

Kocke za potpalu koje je navodno koristio piroman vjerojatno su dovele do brzog širenja vatre

Kocke za potpalu koje je navodno koristio potpaljivač automobila, u sastavu čak 75 posto imaju petrolej ili kerozin, i to je najopasnija tvar u njima jer im je temperatura planišta 38 stupnjeva Celzijusovih, pojašnjava nam Slobodan Kocijan, sudski vještak za požare i tehnološke eksplozije.

Ostatak oko 10 posto je formaldehidna smola koja je zapravo vezivna tvar jer je petrolej ili kerozin u tekućini, a u istom su omjeru u sastavu i tvar koja je jedna vrsta deterdženta, voda te oko 1 posto solne kiseline.

S obzirom na to da kocke za potpalu gore već kad se zagriju na 38 stupnjeva Celzijusovih, to je vjerojatno pridonijelo brzom širenju vatre. (Dušan Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:37