DRAMA NA PAGU

VIDEO, VELIKI POŽAR IZBIO U BLIZINI ZRĆA Na terenu su vatrogasci i kanaderi, evakuirano 10.000 posjetitelja

 
Požar na Zrću
 screenshot Facebook Vatrogasci - oni su naši heroji

Na Zrću je noćas nešto iza 1 sat izbio veliki požar koji je jutros stavljen pod kontrolu, no još uvijek nije ugašen, a vatra se proširila i do ceste Novalja-Pag.

Antena Zadar javlja da gori između mjesta Caska i klupa Kalypso. Klub je evakuiran iza 1.30 sati.

MUP

N1 javlja da je sa Zrća evakuirano 10.000 ljudi jer se ovih dana održava Fresh Island festival. Cesta koja vodi prema Zrću je zbog požara zatvorena.

Jutros su se u gašenje požara uključila i tri kanadera, javili su vatrogasci na svojoj Facebook stranici, a trenutno ga gasi samo jedan kanader jer je u tijeku dogašivanje. Na terenu su pripadnici JVP Zadar, DVD Poljana, vatrogasci ličko-senjske županije.

MUP

Gašenje otežava jaka bura koja puše na otoku Pagu.

Prema prvim informacijama u požaru nitko nije ozlijeđen.

MUP

– Više nema otvorene vatre ni plamena no cijelo se požarište mora staviti pod kontrolu. Izgorjelo je oko 5 hektara šume. Nema ozlijeđenih, rekao je gradonačelnik Novalje Ante Dabo za Antenu Zadar.

- Bit će to dobro! Požar još nije lokaliziran, ali će nadam se uskoro biti - rekao je za Zadarski.hr Hrvoje Ostović, glavni vatrogasni zapovjednik Ličko-senjske županije, koji je na požarištu na Zrću stigao noćas oko četiri sata.

Noć je vatrogasnim ekipama na terenu predstavljala problem zbog vidljivosti i mogućnosti koordinacije gasitelja, a poteškoće im je predstavljao i snažan vjetar promjenjivog smjera. Nakon svitanja vatrogasne pozicije su postavljene efikasnije i sada sve ide svojim tokom, a vjetar je u slabljenju, dodao je Ostović.

- Požar je izbio u gustoj šumi na samoj plaži Zrće. Vatra je došla na nekih 300-350 metara od prvih ugostiteljskih objekata. To nije bio visoki plamen, nego prizemna vatra, gorile su iglice i nisko raslinje, jer taj dio šume nije bio održavan. Vatrogasci su prioritetno odmah tu počeli s gašenjem kako bi spriječili mogućnost materijalne štete i oslobodili puteve za evakuaciju ljudi. Naime, u trenutku izbijanja požara u ugostiteljskim objektima na Zrću je bilo nekoliko tisuća ljudi. Za sada nije bilo potrebe za medicinskim intervencijama, nitko nije ozlijeđen - kazao nam je glavni vatrogasni zapovjednik Ličko-senjske županije.

MUP

Glasnogovornica PU Ličko-senjske Maja Brozičević rekla je za Zadarski.hr da su veliki požar na Zrću gasila tri kanadera, 64 vatrogasca iz Ličko-senjske i Zadarske županije uz pomoć 22 vozila, a na terenu su i 32 policijska djelatnika.

Nakon izbijanja požara policija je zatvorila cestu između Paga i Novalje jer se na njoj nalaze kolone vatrogasnih vozila. Vitalni objekti u Novalji nisu ugroženi i za sada ne postoji opasnost od širenja požara.

- Što se tiče uzroka požara poznato nam je gdje je izbio u šumi nedaleko same plaže, ali što je uzrok u ovom trenutku mi je teško reći. Više nema visokog plamena, sada je to nešto sasvim drugo nego što je bilo tijekom noći. Noćas su u pomoć došla dva kanadera, a nakon toga i treći. Požar je zahvatio područje od najmanje pet hektara guste crnogorične šume. Sada je stanje izdimljavanja, uskoro ćemo prodrijeti u opožareni prostor i postepeno rješavati problem - kazao nam je vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 00:33