OSVETNIČKI ČIN

VILA DO TEMELJA IZGORILA, STARICA SE BORI ZA ŽIVOT, A SVI SE PITAJU - ZAŠTO? Otkrivamo što je potaklo dva mladića da krenu u zločinački pohod

 HANZA MEDIA

Zbog sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće opasnosti u sprezi s dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske priveli su u petak prijepodne dvojicu mladića dežurnom državnom odvjetniku u Dubrovniku.

Nakon davanja iskaza mladići su privedeni i sucu istrage koji im je odredio istražni zatvor u trajanju do 30 dana.

Iz pouzdanih smo izvora doznali da su uhićeni i privedeni Leonel Vlahušić (25) i Zrinko Zelić (21), obojica nezaposleni mladići iz Nove Mokošice.

Snimila ih kamera

Oni se sumnjiče da su u srijedu, 22. veljače, oko 22.30 sati namjerno izazvali požar na obiteljskoj kući u Ulici branitelja Dubrovnika broj 6 u Dubrovniku. Tom je prilikom, od posljedica vatrene stihije gotovo potpuno izgorjela klasicistička Vila Sunčanica, u vlasništvu obitelji Kalauz. Vila je 300 metara od zidina i povijesne jezgre Dubrovnika, sagrađena je 1895. godine i nalazi se nedaleko od hotela Hilton Imperial. No, u požaru je skoro potpuno izgorjela te je povjerenica Vlade RH za Grad Dubrovnik Nada Medović oštećenoj obitelji dodijelila gradski stan na uporabu do okončanja obnove kuće.

Uz zadobivene opekotine visokog stupnja, u požaru je teško ozlijeđena i starica Ivila Kalauz (82), inače supruga vlasnika vile koja se u trenutku izbijanja požara nalazila na drugom katu te su je vatrogasci iznijeli iz kuće. Trenutačno se nalazi na liječenju u splitskom KBC-u Firule, gdje se zbog zadobivenih opekotina i ozljeda respiratornog sustava liječnici bore za njezin život.

Premda to policija ni Državno odvjetništvo nisu objavili, iz pouzdanih smo izvora doznali kako je izbijanje požara i ono što mu je prethodilo snimila nadzorna kamera na zgradi Doma umirovljenika koji se nalazi preko puta vile. Kamera je, navodno, zabilježila da je više osoba nasilno provalilo kroz vrata u vilu te su nakon relativno kratkog zadržavanja izašli iz vile u kojoj je ubrzo planula vatra koja se ubrzo proširila na cijelu kuću.

U gašenju je sudjelovalo šest protupožarnih vozila sa 12 pripadnika JVP Dubrovački vatrogasci, od kojih je jedan od posljedica obrušavanja zida lakše ozlijeđen te je pušten kući nakon pružene liječničke pomoći u Općoj bolnici Dubrovnik.

Neslužbeno doznajemo da su najvjerojatniji uzroci podmetanja požara svađa i neriješeni financijski odnosi između mladića i jednog od sinova vlasnika vile. Vlasnik vile Cvjetko Kalauz (86) za medije je kratko nakon požara izjavio kako sumnja da izbijanje vatre ima veze s mladićima koji se druže s njegovim sinom.

Osveta

Iz pouzdanih smo izvora doznali da se mladići i vlasnikov sin poznaju otprije te da su ga, tijekom posjeta u kući, neki i potkradali. Još se ne zna što je točno bio “okidač” koji je doveo do provale i podmetanja požara koji su, doznajemo jednako neslužbeno, počinili uporabom upaljača. No, pretpostavlja se da je tome prethodila optužba spomenutog vlasnikova sina da ga je Zelić potkradao. U noći izbijanja požara mladići su popili veće količine žestokih alkoholnih pića u kafiću koji je nedaleko vile te su, ljutiti zbog optužbi za krađe i kako su zaključili, neriješenih novčanih potraživanja, odlučili osvetiti mu se. Tada je jedan iz grupe potaknuo odlazak u osvetnički pohod te su nakon provale u prizemni stan, u sobi vile, u dijelu gdje su se nalazile knjige, odnosno bogata kućna knjižnica, upaljačem upalili namještaj stana u kojemu nisu zatekli svog poznanika. Nakon podmetanja istrčali su iz kuće i uputili se prema Pilama, odnosno zapadnom ulazu u povijesnu jezgru Dubrovnika.

Filmski scenarij

Doznajemo da policija i pravosuđe nastavljaju istražne radnje kako bi do kraja rasvijetlili sve okolnosti vezane uz izbijanje i posljedice požara, što sve više podsjeća na filmski scenarij nekog hollywoodskog blockbustera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:04