JOŠ ĆE GA I PRIJAVITI

Vozač (66) električnog romobila jurio rovinjskim Trgom i pao na bok. Teško je ozlijeđen, prevezen je u Pulu

Policija će protiv vozača romobila pokrenuti prekršajni postupak zbog kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Ilustracija, umirovljenik na električnom romobilu

 Dzmitry Andreyeu/Alamy/Alamy/Dzmitry Andreyeu/alamy/alamy

Zbog neprilagođene brzine kretanja kolnikom Trga na lokvi u Rovinju, teško je ozlijeđen 66-godišnji vozač električnog romobila. Nesreća se dogodila jučer oko 19.45 sati kada je neprilagođena brzina kretanja dovela do gubitka nadzora nad romobilom i potom njegova prevrtanja na bočnu stranu.

Muškarac je na kraju vozilom Hitne prevezen u pulsku bolnicu gdje su mu utvrđene teške ozlijede. No tome tu nije kraj, jer će policija protiv njega pokrenuti prekršajni postupak zbog kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

- PU istarska podsjeća vozače električnih romobila da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a u slučajevima kada biciklistička staza ili traka ne postoje, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Kolnikom se vozači romobila mogu kretati samo ako je to dopušteno prometnim znakom, no kako trenutno na istarskim prometnicama nema postavljenih takvih znakova, vožnja kolnikom je za vozače električnih romobila kažnjiva. Kada se vozači električnih romobila kreću biciklističkom stazom dužni su, pri prelasku kolnika, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se približavaju te kolnik prelaziti, nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način, a ako biciklistička staza nije označena preko kolnika, dužni su zaustaviti osobno prijevozno sredstvo i gurati ga kao pješak preko obilježenog pješačkog prijelaza ili kolnika ceste - apeliraju iz policije. Ujedno podsjećaju da "i noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozači električnih romobila moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

- Također vozaču mora noću i danju u uvjetima smanjenje vidljivosti na električnom romobilu biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Podsjećamo i da vozač električnog romobila ne smije ostaviti romobil bez nadzora na prometnim površinama za kretanje vozila i pješaka, već samo na za to posebno uređenim i označenim mjestima - zaključuju iz istarske policije pozivajući opetovano sudionike u prometu da radi svoje sigurnosti i sigurnosti drugih, poštuju prometne propise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:45