NIŠTA OD SLOBODE

VRHOVNI SUD RUŠI PRESUDU DRAŽENU SLAVICI ZA KORNATE? Prodanović: 'Žao mi je što se to mora provesti još jednom'

Zadar, 051011.Na Zupanijskom sudu u Zadru jutros je nastavljeno sudjenje Drazenu Slavici (na slici) zbog Kornatske tragedije gdje je smrtno stradalo 12 vatrogasaca. Danas je svjedocio jedini prezivjeli vatrogasac Frane Lucic.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Miskovic / CROPIX

Oslobađajuća presuda Draženu Slavici, bivšem šibenskom glavnom vatrogasnom zapovjedniku kojem je na teret stavljena smrt 12 vatrogasaca i teško ozljeđivanje Frane Lučića u tragediji na Kornatima, pada na Vrhovnom sudu RH.

Informaciju je za N1 potvrdio Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović, koji je izjavio da će se postupak vratiti na postupanje na Županijski sud u Zadru, ali i da je presuda pala jer mu je suđeno prema starome zakonu.

"Nismo još dobili presudu, ali na sjednici je sud po službenoj dužnosti - dakle, nije bilo takvih žalbi - ukinuo presudu, jer je postupak vođen po starom Zakonu o kaznenom postupku, prema kojemu je u sudskom vijeću trebao biti pet, a ne tri suca, što je apsolutno velika povreda postupka", kazao je Prodanović.

"To je veliki previd i žao mi je što se to mora provesti još jednom. Nadam se da će se tužiteljstvo složiti s tim da se dokazni postupak izvede čitanjem", kaže Prodanović.

Vrhovni sud razmatrao je žalbe na prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru, te je uočio proceduralni propust zbog kojeg odluka nižeg suda ne može opstati. Riječ je o pogrešno sastavljenom sudskom vijeću, koje je s obzirom na težinu kaznenog djela što je Slavici stavljeno na teret moralo biti peteročlano, dok je ono kojim je predsjedao sudac Boris Babić bilo tročlano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:54