AFERA KIO

WALTER WOLF 'Vozim Lamborghini, imam pet kuća, živim na luksuznom ranču. Zašto bih povrh svega od vlastite firme išao krasti tamo nekih 20.000 eura?!'

Walter Wolf
 Danijel Tuskan / Hanza Media

Svjetski poznati jetsetter Walter Wolf (78) za dva tjedna u Karlovcu će se suočiti s optužbom da je iz svojega bivšeg karlovačkog poduzeća KIO pronevjerio 40.000 nekadašnjih njemačkih maraka. Afera KIO bila je u medijima u drugom planu, jer je naslovnice Wolf punio kao optuženik u aferi Patria u Sloveniji.

Izbjegao je dolazak u Sloveniju, zbog čega je ta zemlja za njim raspisala međunarodnu tjeralicu po kojoj je čak u Kanadi bio uhićen i zadržan u pritvoru 10 dana, ali sadašnja ga domovina nikada nije izručila bivšoj (državljanin je pet zemalja). U međuvremenu je predmet u Sloveniji otišao u zastaru, no Walter se našao u novom problemu kada je zbog KIO-a za njim RH raspisala tjeralicu. Preko Jutarnjeg bio je obećao da će doći na karlovački sud, ali samo ako Hrvatska ukine tjeralicu.

Uplatio jamstvo

- Kada sletim u Beč, tamo će me uhititi po hrvatskoj tjeralici. Zato tražim od suda da to ukine i da u Karlovac dođem kao normalan čovjek. Moj odvjetnik pribavio je dokumente kojima će dokazati da novac nisam zadržao, nego sam ga podijelio radnicima - izjavio je za Jutarnji Wolf. Njegov odvjetnik Anto Nobilo dostavio je sudu jamstvo te zatražio da se ukine tjeralica. Županijski sud u Karlovcu to je uvažio, a rješenje je potvrdio Vrhovni sud. Bez pompe Wolf je stigao na raspravu kod sutkinje Sande Janković na ponovljeno suđenje krajem prošle godine, a trebao bi i na drugu raspravu, zakazanu za 21. rujna.

Dokumenti

Wolfa je 2008. karlovački sud već bio osudio na dvije godine i šest mjeseci zatvora zato što je kao predsjednik NO-a naložio tadašnjem direktoru Ivi Maglici da proda poslovni prostor tvrtke u Valjevu u Srbiji, a novac uplati na Wolfov račun, što je Maglica i učinio. Zbog proceduralnih razloga Vrhovni sud je presudu poništio i vratio predmet sudu u Karlovcu. U međuvremenu je prvookrivljeni Maglica umro, a odvjetnik Nobilo tvrdi da je došao do dokumenata koji će njegova branjenika osloboditi.

- Stečajni upravitelj na prvom je suđenju dao lažan iskaz. KIO je prodao taj prostor, ali je novac od prodaje proslijeđen radnicima jer im tvrtka zbog blokade računa nije mogla drukčije isplatiti plaću - rekao nam je Nobilo.

Na sljedećem ročištu trebao bi biti predstavljen ključni dokaz cijelog postupka, rezultat financijskog vještačenja. Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu prvu optužnicu protiv Wolfa podiglo je 2007., a ove godine ju je ažuriralo. U njoj više nema preminulog Maglice, a Wolfova odgovornost je ublažena.

- Pomogao sam Hrvatskoj, ljude sam vodio u Izrael na poslovne sastanke, a nisam dopustio da mi plate avionsku kartu. I ja bi ukrao od tvornice čiji sam vlasnik 20 tisuća eura?!? Nije li to malo glupo? Kad bi me netko optužio da sam ukrao 250 milijuna, rekao bih da sam dobar lopov. Ali 20 tisuća? Znate i sami da vozim Lamborghini Diablo, auto skuplji od pola milijuna dolara, imam Mercedes S 600, sve je plaćeno u kešu. Živim na ranču od 80 milijuna dolara s pet kuća, teniskim igralištem i 1000 grla stoke. I meni treba tih 20 hiljada da ukradem vlastitom poduzeću? Pa ovdje su se moji prijatelji smijali na tu presudu - ovo je bio Wolfov komentar na optužnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:57