MONSTRUMU PARAVINJI ČETRDESET GODINA ZATVORA!

ZADNJE RIJEČI ANTONIJE BILIĆ 'Tko si ti?' HGSS: 'Ne prestajemo je tražiti, naprijed nas tjera pogled s fotografije'

Sudnicom je odjeknuo jezoviti opis ubojstva. - Antonia je pokušala otvoriti vozačka vrata, gurala ga je nogama..."Tko si ti", pitala ga je... Uhvatio ju je rukama oko vrata i stao tek kad više nije pružala otpor. Tijelo je sakrio na nepoznatom mjestu, govorila je sutkinja, i u jednom trenutku zastala da udahne zraka, pročisti grlo i otpije malo vode...

Županijski sud u Šibeniku donio je presudu Draganu Paravinji proglasivši ga krivim. Dobio je maksimalnih 40 godina zatvora zbog ubojstva i silovanja Antonije Bilić te zbog pokušaja silovanja djevojke iz Omiša.

Za pokušaj silovanja Omišanke Marine D. dobio je 6 godina zatvora, za silovanje Antonije Bilić također 6 godina, a za teško ubojstvo dobio je 35 godina zatvora. Ta je kazna objedinjena u 40 godina zatvora.

NOVO 20:05 - U kafiću Scorpion u Badnju kod Drniša i dalje stoji slika Antonije Bilić . Na zid ju je stavio pročelnik šibenskog GSS-a Anton Vukičević. Sliku neće skinuti sve dok ne pronađe njezino tijelo. Za njega i cijeli GSS potraga za mladom Drnišankom nikad nije prestala.

- Prije par mjeseci tražili su je moji kolege na području Zadra. Pretraživali su rijeke i jezera. Za GSS ovo nije gotov slučaj, sada čekamo nove smjernice policije. Tražit ćemo je dok je ne pronađemo. Tako radi GSS. Mene osobno tjera njezin pogled s plakata u kafiću - kaže Vukičević koji je prošlo ljeto više od 40 dana i noći pretraživao Dalmatinsku zagoru ne bi li pronašao Antoniju, živu ili mrtvu.

Vijest o presudi Draganu Paravinji dočekao je u Drnišu. U ime GSS-a ne može to komentirati, ali osobno smatra da je bitno da je iza rešetaka da ne ponovi sve što je radio u prošlosti.

On je jedan od mnogobrojnih pripadnika GSS-a koji su svaki svoj slobodan trenutak prošlog ljeta posvetili traženju nestale 17-godišnjakinje. Prekopali su svaki grm, svaku šikaru, isušivali su uz pomoć vatrogasaca jezero Brljan, ali bezuspješno.

- Za nas je to najveća akcija koju smo ikad imali - dodaje Vukičević.

Što je sve rekao pročelnik šibenskog GSS-a Anton Vukičević pročitajte OVDJE!

-----------------------------------------------------

18:24 - Koliko? Koliko je dobija - pitali su nas.

- Četrdeset - odgovorili smo.

- Ma, ja bi mu da’ još toliko - kaže nam ozbiljno umirovljenik Frane.

Zajedno s prijateljima došao je ispred zgrade Županijskog suda u Šibeniku oko 10 sati, u vrijeme dok je sutkinja Nives Nikolac u velikoj dvorani suda čitala presudu Paravinji.

I nije bio jedini.

Brojne novinarske ekipe koje su okupirale sud i najave po medijima o presudi Draganu Paravinji, izazvale su zanimanje Šibenčana, pa se oko 10.15 kada je presuda objavljena ispred suda okupilo više desetaka znatiželjnika. Ispred suda zaustavili su se i oni koji nisu znali što se događa, ali ih je privukao žamor i gužva ispred suda.

- Ma mene čudi da je cilo suđenje zatvoreno za javnost. Zašto se nije dopustilo da se čuje njegova strana. To mene muči - govori nam Vinko.

- Pa djevojka je maloljetna. Zato mediji nisu mogli biti - umjesto nas objašnjava mu njegov kolega.

Većina okupljenih bila je zadovoljna kaznom, no svi su isticali kako ostaje žal što se još uvijek ne zna gdje je tijelo Antonije Bilić.

Zadovoljni presudom danas su bili i u Drnišu. Presuda izrečena Paravinji prepričavala se po kafićima i ulicama.

- Dobro je sud odlučio. Neka bude opomena svima koji samo i pomisle na takav zločin - rekla nam je prodavačica Ivanka.

Presudu je u selu Kričke komentirala tek prva susjeda Bilićevih, Mara Bilić. Nije joj donijela olakšanje jer njene male susjede više nema.

- Ona ja bila divno stvorenje. Uvijek spremna pomoći. Prava je tuga da je nema. A on je dobio, što je i zaslužio - rekla je 90-godišnja baka Mara.

-----------------------------------------------------

13:00 Prilikom izricanja presude sutkinja Nives Nikolac je kazala kako je šesteročlano sudsko vijeće odlučilo da je za kazneno djelo silovanja u pokušaju Antonije Bilić Paravinja zaslužio šest godina zatvora, za teško ubojstvo maloljetnice sud ga je osudio na 35, a za drugi pokušaj silovanja Omišanke na još pet godina, no sve to objedinjeno je u maksimalnu zatvorsku kaznu koju predviđa hrvatski kazneni zakon.

Sutkinja Nives Nikolac pročitala je presudu u kojoj se navodi kako je Paravinja 7. lipnja prošle godine na cesti Split - Drniš u svoj kamion ukrcao maloljetnu Antoniju Bilić s namjerom da s njom ostvari spolni odnos. Antonija se pokušala braniti, odgurivala ga je nogom, pokušala je otvoriti vrata kako bi pobjegla, no Paravinja ju je uhvatio oko vrata i stiskao dok god nije vidio da je mrtva, navedeno je u presudi. Antonijino tijelo Paravinja je stavio na ležaj kamiona i odvezao se, te je na nepoznatom mjestu sakrio tijelo, kazala je sutkinja Nikolac, zaključivši time presudu u slučaju Antonije Bilić.

Potom je pročitala dio presude koji se odnosi na pokušaj silovanja Omišanke Marine Damjani. Djevojku je, kako stoji u presudi, Paravinja u svoj kamion ukrcao 28. lipnja 2010. godine na području Omiša s namjerom da s njom ostvari spolni odnos. Na prijevaru ju je prebacio sa suvozačeva na vozačevo sjedalo, a potom ju je, unatoč njezinom otporu i prosvjedima uz prostačenje i prijetnje pokušao silovati, no zazvonio mu je mobitel. Rekao je kako ga bivša žena stalno zove te je odustao od čina i djevojku iskrcao kod Šestanovca, zaključila je sutkinja Nikolac

11:00 Odvjetnik obitelji Bilić, Vinko Ljubičić, izašao je pred zgradu Županijskog suda u Šibeniku i obratio se masi okupljenih novinara.

'Obitelj je na neki način zadovoljna. Ovo je gorka isitna, ali prihvatili su ju kao apsolutnu istinu. Na ovaj postupak gledaju kao na nešto što bi trebalo spriječiti da se slične stvari događaju u budućnosti nekim drugim ljudima. Iako su neki članovi obitelji došli u Šibenik na izricanje presude, nisu imali snage ući u sudnicu. Jedina na izricanju bila je Ana Bilić. Čitava obitelj se na kraju zahvaljuje i vama novinarima jer ste korektnim pisanjem u početku ovaj slučaj izdigli na nacionalnu razinu i pomogli da se brže riješi', rekao je Ljubičić dodajući kako Bilići smatraju da je policija odradila dobar posao, ali da je propusta svakako bilo.

'Smatramo da je određenih propusta bilo u predistražnim radnjama, a sve što sad očekujemo je da će se Antonijino tijelo ipak nekako pronaći. Što se Paravinjinog ponašanja na sudu tiče to više govori o njemu jer niti u jednom trenutku nije pokazao ni trunku kajanja', rekao je odvjetnik.

Dragan Paravinja na kraju nije slušao obrazlaganje presude, otišo je na svoj zahtjev. Njegova odvjetnica Ankica Giljanović još je jednom istaknula kako žali što javnost nije bila prisutna na suđenju.

'Tako bi moj branjenik mogao javnosti iznijeti neki činjenice koje su vezane za postupak, a koje su u njegovu korist', rekla je odvjetnica i dodala kako će na ovu presudu svakako uložiti žalbu i zatražiti oslobađajuću presudu.

Kojim se točno činjenicama Paravinja želio oglasiti u javnosti odvjetnica Giljanović nije kazala.

9:42 Županijski sud u Šibeniku donio je presudu Draganu Paravinji proglasivši ga krivim. Dobio je maksimalnih 40 godina zatvora zbog ubojstva i silovanja Antonije Bilić te zbog pokušaja silovanja djevojke iz Omiša.

Za pokušaj silovanja Omišanke Marine D. dobio je 6 godina zatvora, za silovanje Antonije Bilić također 6 godina, a za teško ubojstvo dobio je 35 godina zatvora. Ta je kazna objedinjena u 40 godina zatvora.

U sudnici je, od obitelji, bila prisutna jedino Antonijina sestra Ana Bilić koje se za vrijeme čitanja presude potpuno slomila i glasno zaplakala. Kada je sutkinja izgovorila 40 godina duboko je uzdahnula.

Dragan Paravinja je čitavo vrijeme čitanje presude glasno negodovao te je provocirao novinare. U trenutku kada je sutkinja izgovorila 'Dragan Paravinja je kriv...' on se obratio snimateljima i novinarima u sudnici riječima: 'Je li snimate? Jadan ja!'

9:35 'Šta snimate? Teatar vam je s druge strane!', rekao je Dragan Paravinja fotoreporterima uoči izricanja presude te je prstom pokazao prema članovima Sudskog vijeća. Slobodna javlja kako je novinarima dobacio i: - Ovo je potpisao Tomislav Karamarko! Jasenovac je bio pošteniji!

9:30 Počelo je ročište. Očekuje se izricanje presude Draganu Paravinji.

Tijekom sudskog postupka, koji je počeo 22. ožujka ove godine, saslušano je oko 40 svjedoka, pregledan je video materijal kojim je optužba dokazivala Paravinjino kretanje na dan nestanka Antonije Bilić, sudski vještaci svjedočili su o biološkim tragovima nađenim u Paravinjinom kamionu - kosi, krvi i slini - koji pripadaju nestaloj djevojci.

Sudski spis, u kome su navedeni svi dokazi koje je policija uspjela prikupiti tijekom opsežne istrage, ima više od tisuću stranica. Antonia Bilić nestala je 7. lipnja 2011. godine, a posljednji je put viđena na mostu preko rijeke Čikole prije no što je ušla u kamion koji je vozio Paravinja.

Nakon njezinog nestanka policija je pokrenula nezapamćenu potragu, policijski službenici zajedno s pripadnicima Gorske službe spašavanja pročešljali su svaki centimetar terena oko prometnica kojima se Paravinja kretao na dan nestanka maloljetnice i nekoliko dana nakon toga, no nije pronađen niti jedan dokaz koji bi istražitelje doveo do nestale djevojke.

Sam Paravinja nakon uhićenja u Bosni i Hercegovini priznao je ubojstvo Antonije Bilić, no nakon što je doveden pred hrvatsko pravosuđe sve je zanijekao i do kraja sudskog postupka tvrdio je kako nije kriv za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

7:32 Čudo se ipak nije dogodilo. Čudo kojemu se prije svih najviše nadala obitelj Bilić. Vjerovali su da će se Dragan Parvinja tijekom iznošenja svoje završne riječi ipak slomiti i reći pravu istinu o nestanku Antonije Bilić.

No Dragan Paravinja, optužen za pokušaj silovanja i ubojstvo Antonije Bilić, ali i pokušaj silovanja mlade Istrijanke kod Omiša, ostao je hladnokrvan. U 15-minutnom izlaganju pred sutkinjom Nives Nikolec jučer je tek ponovio ono što je već nekoliko puta izrekao u sudnici.

NAPOKON IZNIO OBRANU Dragan Paravinja: 'Nisam ubio Antoniju Bilić!'

- Nisam kriv. Ovo je namješten proces. Postupak je montiran protiv mene. Svi su se urotili protiv mene - rekao je Paravinja.

Paravinja će se na sudu u Šibeniku pojaviti još samo danas. Točno u 9.30, nakon 233 duga dana suđenja, predsjednica sudskog vijeća Nives Nikolec donijet će presudu. Prema tužiteljstvu, kazna bi trebala iznositi maksimalnih 40 godina zatvora. Vjeru da će Paravinja jučer ipak uslišati molbe obitelji Bilić i razotkriti pravu sudbinu njihove kćeri imao je i odvjetnik obitelji Vinko Ljubičić.

PRESUDA U PETAK Tužiteljstvo za Paravinju traži kaznu od 40 godina zatvora?

- Nadao sam se. Tužiteljstvo je iznijelo niz nepobitnih dokaza. No on je ostao pri svom. Uvjeren je da je taj proces montiran protiv njega i da su se protiv njega urotili svi. Ispada kao da je on žrtva - kaže Ljubičić.

Istražitelji koji su ga ispitivali i psihijatri koji su ga vještačili sve vrijeme bili su jedinstveni u stavu: Paravinja je inteligentni manipulator, neiskren je i sklon patološkom laganju; nije svjestan da je učinio nešto loše.

Priče o namještenom procesu Paravinja je prvi put spomenuo pri bijegu u Republiku Srpsku, kada je na ormariću svoje rođakinje ostavio pismo u kojem je poručio kako mu policija smješta jer previše zna o ratnim zbivanjima u Slavoniji.

Obitelj Bilić: 'Oprostit ćemo Paravinji, samo neka nam kaže je li Antonija živa ili mrtva!'

Zatim je pažnju pokušavo usmjeriti i na kriminalca Sretka Kalinića, rodom iz Bilišina, mjesta u kojem je Paravinja gradio kuću. Govorio je i kako je tražio azil u Sloveniji jer ga traži i proganja Milošević.

Paravinja odbio obitelji Bilić reći gdje je Antonija, suđenje ipak neće završiti do kraja rujna!

Paravinja je tražio da suđenje u Šibeniku bude otvoreno za javnost. No do toga na njegovu žalost nije došlo.

- Jedino mogu ponoviti žaljenje mog klijenta što je javnost bila isključena sa suđenja. Zbog tajnosti postupka ne mogu vam reći zbog čega je nakon završnih riječi obrane moj branjenik Paravinja zatražio da se još jednom obrati sudu, kao ni što je rekao - kratka je bila Paravinjina odvjetnica Giljanović. Obitelj Bilić nema većih zamjerki na rad suda, ali amatraju da su se predistražne radnje mogle obaviti kvalitetnije.

Točno 500 dana od ulaska u plavi kamion

Danas je točno 500 dana otkako je kobnog jutra 7. lipnja 2011. godine nestala 17-godišnja Antonija Bilić iz sela Kričke nedaleko od Drniša. Prema svjedočanstvima i forenzičkim nalazima, oko 9 ujutro na okuci kod Čikolskog mosta ušla je u kamion kojim je upravljao Dragan Paravinja, osoba osuđena na četiri i pol godine zatvora u Srbiji zbog silovanja i pokušaja silovanja. Tom čovjeku danas se izriče presuda i u Hrvatskoj.

16 mjeseci pakla

Drniš, 7. lipnja 2011.:

Nestala je Antonia Bilić, maturantica iz obližnjih Kričaka. Na okuci kod Čikolskog mosta na ulazu u Drniš ulazi u kamion kojim, poslije će se ispostaviti, upravlja Dragan Paravinja, osuđivani višestruki silovatelj iz Nove Pazove, zaposlen u sesvetskoj tvrtki Godec Beton.

8. lipnja - 22. lipnja:

Antonijine sestre Katarina i Ana medijskim istupima podižu policiju na noge i pokreću najveću potragu za nestalom osobom u povijesti zemlje. Policija danonoćno pregledava snimke nadzornih kamera, diljem zemlje provode se obavijesni razgovori s vozačima kamiona.

22. lipnja:

Policija istragom utvrđuje identitet vozača, ali Dragan Paravinja uz pomoć supruge Milijane bježi u Republiku Srpsku u mjesto Donje Srđeviće kod svog ujaka. Specijalci za njim tragaju 4 dana. Dotad se javlja još jedna Paravinjina žrtva koju je pokušao napastovati kod Omiša, ali mu je pobjegla. Policija raspisuje međunarodnu tjeralicu. Otkriva se da je Paravinja polovicom devedesetih u Srbiji osuđen zbog silovanja i pokušaja silovanja, ali kako ima dvojno državljanstvo, neometano živi i radi u Sloveniji, a onda i u Hrvatskoj.

26. lipnja:

Paravinja je uhićen i sproveden u policijsku postaju u Banjoj Luci. U pritvoru istražiteljima priznaje da je zadavio Antoniju Bilić i bacio je u jezero Brljan na Krki. Međutim, nakon nekoliko dana tvrdi da je priznanje iz njega iznuđeno batinama te da Antoniju nikada nije ni upoznao.

lipanj, srpanj, kolovoz:

Antoniju, živu ili mrtvu, tražilo je više od 1000 ljudi - policajaca, vatrogasaca, GSS-ovaca, lovaca i dobrovoljaca. Na potragu je utrošeno oko dva i pol milijuna kuna, a unajmljivale su se i bespilotne letjelice i slovenski vojni sonar. Isušeno je jezero Brljan, ali nije pronađena.

22. srpnja:

Paravinja je izručen Hrvatskoj i prebačen u šibenski zatvor. Iako je policija raspolagala s DNK tragovima Antonije Bilić iz kabine njegova kamiona, Paravinja tvrdi da su ti dokazi podmetnuti.

22. ožujka 2012:

Na šibenskom Županijskom sudu počinje suđenje za ubojstvo i pokušaj silovanja Antonije Bilić.

29. kolovoza:

Obavljena je djelomična rekonstrukcija ubojstva Antonije Bilić, što je protumačeno kao dokaz da tužiteljstvo nema dovoljno dokaza. Međutim, pravnici upozoravaju da se Paravinju može osuditi i bez pronalaska tijela.

19. listopada:

Suđenje je završeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:12