UHODANA PRAKSA VARANJA

ZAGREBAČKA MEGATVRTKA UPOZORAVA NA VARALICE Dala deset tisuća kuna da zaposli kćer, prevarantu je 'veza' bio bivši saborski zastupnik

 HANZA MEDIA

Zagrebački holding doznao je za slučaj nekolicine građana koji su prevareni od strane nama nepoznatih osoba koje su im obećavale zaposlenje u Zagrebačkom holdingu, tražeći pritom da im se za ovu činidbu plati određeni novčani iznos, stoji u priopćenju koje je gradska megatvrtka jučer poslijepodne objavila na svojim službenim stranicama.

Kako doznaje Jutarnji list, riječ je o slučaju Zagrepčanke M. I. (potpuni podaci poznati redakciji) koja je dala deset tisuća kuna ušteđevine Josipu M. kako bi zaposlio njezinu kćer u Zagrebačkom holdingu. Novac mu je dala u listopadu prošle godine, a on joj je obećao da će kćer zaposliti u studenome kada “jedna gospođa odlazi u mirovinu”. Kao svoju vezu u Zagrebačkom holdingu naveo je Peru Kovačevića, bivšeg pomoćnika predsjednice Uprave.

Izgovori

U studenome je M. I. više puta kontaktirala Josipa M. koji ju je počeo zavlačiti izgovorima poput “bili su izbori pa treba malo čekati” ili “Kovačević je na godišnjem odmoru, otišao je na skijanje pa kad se vrati, to ćemo riješiti”. Prije nekoliko dana M. I. je odlučila nazvati Kovačevića.

- Pitala me znam li ja tu mušku osobu, na što sam ja odgovorio da ne znam. Zatim me pitala zove li se moja supruga Marija, na što sam joj ponovno odgovorio ne. Nakon toga me pitala poznaje li moja supruga neku cvjećaricu na Miroševcu, nakon čega sam ponovno odgovorio ne. Nakon toga sam je pitao u čemu je problem - ispričao nam je Pero Kovačević.

Kaznena prijava

Nakon toga su se našli u Direkciji Holdinga i M. I. mu je ispričala o čemu se radi. Njezina kuma Nada H. upoznala ju je s Josipom M. koji joj je rekao da je u odličnim odnosima s Kovačevićem jer se često druže na večerama u Dubravi. Nada H. joj je, pak, rekla da je u odličnim odnosima sa suprugom Pere Kovačevića.

- Muška osoba joj je rekla da će preko mene zaposliti njezinu kćer i da mu treba dati deset tisuća kuna. Ona mu je novac dala, a on ju je prevario. Ona ih je poslije zvala, ali te se osobe više nisu javljale na telefon. Rekao sam gospođi da se radi o počinjenju kaznenog djela, o cijelom slučaju sam napravio službenu zabilješku, obavijestio Upravu društva i poslao kaznenu prijavu DORH-u protiv osoba koje su je prevarile - rekao nam je Kovačević.

Ovo nije prvi put da su “posrednici” pronalazili žrtve i nudili im posao u Holdingu.

Neugodnost

Prije desetak dana zagrebačka je policija uhvatila dvoje prevaranata koji su obećavali ljudima da će ih zaposliti i za to uzimali mito. Osim u Holdingu, nudili su i poslove u Carini. Radilo se o 45-godišnjakinji i 55-godišnjem muškarcu koji su od svojih žrtava, uglavnom mlađih, uzimali između 1500 i 5000 kuna. Kako bi opravdali uzimanje novca, tražili su da im dostave i životopis, diplomu te - motivacijsko pismo. Ukupno su na taj način izvukli 30.800 kuna.

U Holdingu ističu da se radi o velikoj neugodnosti i šteti koja je počinjena građanima i trgovačkom društvu te kako su ispitali sve navode do kojih su došli i ustanovili da “spomenute osobe iskorištavaju tešku situaciju naših sugrađana, čineći pritom kazneno djelo”.

“Zagrebački holding aktivno surađuje s ovlaštenim tijelima kako bi se ovakve pojave suzbile te pozivamo građane da sumnjive slučajeve poput ovoga prijave mjerodavnim službama ili nam se obrate na adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.”, stoji u Holdingovu priopćenju.

Prevarant pripremio čak i ugovore o radu

Prije dvije godine sličnu je prevaru “odradio” i jedan djelatnik Zagrebparkinga koji je preko oglasnika pronalazio mlađe osobe koje su tražile posao. Predstavljao bi se kao djelatnik Holdinga, ponudio bi im posao, a kao naknadu je tražio oko 250 eura u više navrata. Žrtvama je dostavljao krivotvoreni ugovor o radu na neodređeno, a ugovor je bio ovjeren pečatom Holdingove podružnice. Taj djelatnik je čak žrtve zvao na parkiralište i obučavao ih kako naplaćivati kazne onima koji ne plate parkirališnu kaznu. Zatim bi im rekao da se prvoga u mjesecu jave na posao. Tek kad su stigli na “novo radno mjesto”, shvatili su da su prevareni. Policija je uhitila prevaranta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:40