SAČEKUŠA

ZAGREPČANIN UHIĆEN U POŠTI Iz Argentine mu stigla slikovnica s kokainom: 'Gdje je moj paket? Dajte mi ga!'

Hrvatskim policajcima njemački kolege iz Frankfurta odaslali su upozorenje: ‘U Zagreb putuje paket s drogom’
 : Tonci Plazibat / CROPIX

Slikovnica iz daleke Argentine u čijoj se sredini skrivalo 100 grama kvalitetnog kokaina putovala je danima prema Hrvatskoj. Paketić “težak” gotovo 10.000 eura naručio je, a navodno unaprijed i platio, 34-godišnji Luka J. Kupac kokaina iz Zagreba nestrpljivo je čekao da slikovnica stigne.

Sve do zadnje sekunde bio je uvjeren da će uspjeti pošiljku preuzeti i u kokainu uživati, što osobno, što od preprodaje da ipak nešto i zaradi i vrati uložena sredstva.

Ipak, kad je pošiljka stigla na aerodrom u Frankfurt, odakle je dalje trebala biti ukrcana u let za Zagreb, stavljena je pod povećalo.

Policijski pas u frankfurtskoj zračnoj luci odmah je reagirao na omanji paket neupečatljivog, klasičnog izgleda. Ubrzo su shvatili da pod krinkom knjige putuje nešto drugo.

Sačekuša

Hrvatskim policajcima njemački su kolege odaslali upozorenje: “U Zagreb putuje paket s drogom”. Odjel za droge digao se na noge. Postavljena je sačekuša u pošti. Dva puna dana istražitelji u civilu čekali su da naručitelj tobožnje slikovnice dođe preuzeti “literaturu”. Uzrujan što mora pričekati kad mu je djelatnica na šalteru rekla da se samo malo strpi, u 34-godišnjem Luki je prokuhalo pa je nervozno počeo negodovati: “Gdje je moj paket? Dajte mi moj paket”.

Inovativni pošiljatelj

No, umjesto željenog paketa dobio je lisice: došli su policajci i uhitili ga. Stavljen pred gotov čin i pritisnut dokazima, te nakon pretresa njegova stana i laptopa, na kraju je zaradio kaznenu prijavu zbog zloporabe opojnih droga. Je li mu to bio prvi put ili je to bila već uhodana ruta kojom je nabavljao opijate, nije poznato.

U međuvremenu je i policija u Argentini alarmirana ne bi li se otkrio i inovativni pošiljatelj kokaina. Hoće li imati uspjeha, pokazat će istraga. Podsjetimo, prije četiri godine iz Argentine je također stigao kokain u Carinsku ispostavu Pošte. Otopinom kokaina bile su namočene zastavice argentinskog navijačkog saveza iz kojih je ekstrahirano 430 grama, a zbog toga su bila uhićena dvojica mladića Emil M. (22) i Stanko V. (23).

Kokain koji je bio skriven u slikovnici nanjušio je policijski pas

Slični slučajevi

I dok se od progona Stanka odustalo jer doista nije znao što je u paketu s obzirom na to da ga je prijatelj Emil zamolio samo da preuzme pošiljku, naručitelj Emil se pak tijekom suđenja pravdao da je kokain bio namijenjen trećoj osobi od koje je trebao dobiti 1500 eura.

Osuđen je na dvije godine zatvora zbog kupnje droge radi preprodaje, a sucu je objasnio da nije imao vlastitih prihoda i da mu je novac trebao za stanarinu za pola godine.

Slična priča bila je i 23. lipnja godinu dana ranije u sesvetskom poštanskom uredu, kada je u posebno preinačenoj razglednici iz Perua stiglo 30 grama kokaina.

Drogu koju je iz peruanskog zatvora preko posrednika poslao Boro Zadro preuzeo je njegov prijatelj Jorg Gunther Nothaft s kojim je komunicirao redovito nakon što je uhićen na aerodromu u Limi s 1,5 kilograma kokaina.

Nothaft je rekao da mu je drogu poslao kako bi je prodao i Zadri poslao novac natrag jer se u zatvoru razbolio zbog katastrofalnih uvjeta.

Domišljatosti dilera nema premca kad je u pitanju krijumčarenje narkotika. Pa se tako, osim u pismenim pošiljkama, drogu skrivalo i ispod poštanskih maraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 06:49