EKSKLUZIVNO

ZAPANJUJUĆI PROPUST U ISTRAZI Sestre Filipović poginule su prije deset godina, a policija je snimke nadzornih kamera zatražila tek prije pola godine!

Iz Ine su odgovorili da ne postoje snimke nadzornih kamera jer se događaj zbio 2006. godine, što upućuje da ih nitko prije nije tražio
 HANZA MEDIA

Tek je novoformirana radna skupina za istragu prometne nesreće u Čavlima, u kojoj su 15. prosinca 2006. godine poginule sestre Višnja i Gordana Filipović od Ine, službeno zatražila postoje li snimke nadzornih kamera na benzinskoj postaji Cernik kod koje je Renault Clio ušao u krivi smjer na autocestu.

Kako smo doznali, iz Iine su im odgovorili da je benzinska postaja imala videonadzor, ali da nisu sačuvane snimke, s obzirom na to da je riječ o događaju iz 2006. godine i nema obveze toliko dugog čuvanja snimki. No, ovaj podatak upućuje na nevjerojatne propuste koji su učinjeni u istrazi jedne od najmisterioznijih prometnih nesreća u Hrvatskoj. Na izravno pitanje o eventualnim propustima u istrazi u Dnevniku Nove TV Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova, nije izravno želio odgovoriti, nego je rekao da će se analizirati cijeli tijek dosadašnje istrage. Činjenica da je posebno formirani tim koji je vodio istragu “pročešljao” cijeli dotadašnji spis i da je takav podatak od Ine tražen on bi i postojao u policijskom spisu u planu rada ili u rezimeu poduzetih aktivnosti nakon očevida prometne nesreće.

Imali saznanja

Ovo može upućivati na to da je netko smatrao da snimke nadzornih kamera policiji ne bi bile od koristi zbog toga što ne pokrivaju dovoljno široko perimetar prostora. No, to ne znači da ih nije trebalo zatražiti jer bi se možda posredno moglo doći do nekog od svjedoka ili ljudi koji bi mogli imati saznanja o nesreći. Zašto to nije učinjeno, na to bi trebala odgovoriti policijska istraga.

Vlaho Orepić otkrio je da je policija raspolagala dijelom registarske tablice vozila, a to je također podatak koji je vjerojatno policiji bio i ranije poznat. Uz činjenicu da je bila poznata i boja i tip vozila vlasnici su se mogli “pročešljati” puno prije, a ne nakon devet i pol godina. Podatak da je u istrazi sudjelovala i PU zadarska sugerira da je možda na tom području bio jedan od vlasnika vozila, s obzirom na to da je osumnjičeni Robert Žaja (46) u međuvremenu prodao vozilo. Sve te informacije poslagala je radna skupina Ravnateljstva policije kojoj su na čelu bili policajci Antun Gerovac i Zlatko Budimir.

Brani se šutnjom

Pitanje je zašto se finalizacija policijske istrage dogodila baš na desetu godišnjicu pogibije. Iako je to možda simbolički podatak, mnogo je značajnije koliko će dokazi izdržati provjeru u sudskom postupku. Iz policijskog priopćenja vidljivo je da je Robert Žaja priznao djelo u policiji, ali ne i pred tužiteljem. Prema svemu sudeći, on je iskaz u policiji dao bez branitelja, a na sugestiju branitelja odlučio se braniti šutnjom. Iz policijskog priopćenja Ravnateljstva policije ne proizlazi da je bilo izravnog kontakta njegova Clika i Toyote u kojem su bile sestre Filipović i troje njezinih prijatelja.

Vještačenje

Policija vozača tereti da se “bez obzira na činjenicu što je uočio prometnu nesreću nastavio kretati u smjeru juga i kod izlaska Čavle napustio autocestu A6”, što je prihvatilo i tužiteljstvo. Na ovoj bi činjenici obrana mogla tražiti uporište osporavanja. Naime, riječ je prije svega o subjektivnoj ocjeni. Obrana bi, s obzirom na to da je bio prosinac i da je bila noć, mogla osporavati tvrdnje te vještačenjem osporiti je li vozač Clija bio svjestan što se dogodilo nakon što je Toyota naglo skrenula izbjegavajući izravni sudar.

Robertu Žaji (46) istražni sudac riječkog Županijskog suda Vlado Bosner odredio je mjesec dana pritvora zbog opasnosti da bi mogao utjecati na svjedoke te omesti postupak prikrivanjem i uništavanjem tragova. Može se očekivati da će njegovi branitelji uložiti žalbu na ovu odluku jer teško je vjerovati da ima nekih tragova s obzirom na to da kobne noći 15. prosinca nije bilo izravnog kontakta Clija i Toyote Yaris, a da je vozilo u međuvremenu promijenilo tri vlasnika. Jesu li svjedoci na koje misli tužiteljstvo suputnici sestara Filipović zasad nije poznato, ali vjerojatno je na njih mislilo tužiteljstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:29