SVE PO ZAKONU

Zbog serije pljački razbojnik iz Zagreba osuđen na 20 godina, ali izaći će već za - četiri. Evo u čemu je ‘caka‘

Kapetinić, koji zatvorsku kaznu služi u Lepoglavi, jučer nije tražio da prisustvuje objavi nove presude protiv sebe

Dean Kapetinić 

 Ranko Šuvar/Cropix

Premda je prije godinu i pol na zagrebačkome Županijskome sudu zbog 14 oružanih pljački osuđen na 20 godina zatvora, serijski pljačkaš Dean Kapetinić će iz zatvora izaći za otprilike četiri godine.

Naime, u nepravomoćnu 20-godišnju presudu koju mu je u rujnu 2022. zagrebački Županijski sud izrekao zbog serije pljački zlatarnica i apoteka, a koje je počinio dok se nalazio na uvjetnom otpustu, Kapetiniću je bilo uračunato i 12 i pol godina od ukupno 14 godina zatvora koje je odslužio zbog ranijih nedjela, odnosno opozvan mu je uvjetni otpust.

Tako da je, premda je formalno bio osuđen na 20 godina zatvora, ta nova kazna za njega značila povećanje vremena koje mora provesti iza rešetaka za dodatnih šest godina.

"Caka" je u tome da se zbog razbojstava nije mogla izreći kazna dulja od 20 godina.

image

Dean Kapetinić i pravosudni policajci

Ranko Šuvar/Cropix/

Kapetinić se žalio na spomenutu nepravomoćnu presudu iz rujna 2022., a Visoki kazneni sud (VKS) je djelomično uvažio njegovu žalbu te ukinuo pola nepravomoćne presude, odnosno ukinuo je osuđujući dio koji se odnosio na sedam razbojstava, dok je za drugih sedam razbojstava potvrdio osuđujuću presudu.

No VKS mu je istovremeno, iako je ukinuo pola presude, povisio pojedinačne kazne za svako od sedam razbojstava za koja je osuđen te mu je na kraju izreklo istu jedinstvenu kaznu od 20 godina.

No to ništa nije promijenilo u dijelu da je Kapetinić tada već bio ranije odslužio skoro 15 godina zatvora.

U utorak je, pak, na zagrebačkome Županijskome sudu, u ponovljenome suđenju za sedam razbojstava koja je VKS ukinuo, Kapetinić nepravomoćno oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Naime, kako je to obrazložila sutkinja Mirna Barlović, iz biometrijske analize snimke nadzornih kamera proizlazila je velika vjerojatnost da Kapetinić nije osoba koje je opljačkala sedam ljekarni.

Kapetinić, koji zatvorsku kaznu služi u Lepoglavi, jučer nije tražio da prisustvuje objavi nove presude protiv sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:10