TUŽI DRŽAVU

ŽIVOTNI PAD NEKAD VODEĆEG KRIM POLICAJCA 'U ćeliji punoj žohara jedem i gledam cimera kako na čučavcu vrši nuždu...'

Najteže mi je padalo što su u ćeliji bile osobe koje sam prethodno uhitio, stalno su me vrijeđali i prijetili, piše u tužbi Mislav Merkaš
 Damjan Tadić/CROPIX

U mračnoj ćeliji punoj žohara jeo sam lošu hranu gledajući se oči u oči s cimerom koji je istovremeno na čučavcu vršio nuždu. Sedmorica su nas bila u sobi od 18 četvornih metara. Madraci su bili smrdljivi i dotrajali.

Žice su virile iz njih, a deke za pokrivanje prale su se jednom godišnje. Sa zidova je padala žbuka. Zbog loše neonske rasvjete i manjka sunčeve svjetlosti vid mi se pogoršao za 0,5 dioptrije. Najteže od svega padalo mi je što su sa mnom bile smještene osobe koje sam prethodno osobno uhitio i provodio istrage nad njima.

Svakodnevno su mi prijetili i vrijeđali me, piše u tužbi koju je protiv Republike Hrvatske podnio Mislav Merkaš, bivši vodeći zagrebački krim policajac zadužen za suzbijanje prostitucije, koji je uhićen, suspendiran i optužen u aferi odavanja službenih tajni vlasnicima ilegalnih javnih kuća i organizatorima prodaje tijela.

USKOK Merkaša tereti da je od 2006. do 2012. svodnicima odavao informacije o racijama, za što je, prema optužnici, ilegalno zaradio 162.000 eura.

Zdravstveni karton

Paralelno s drugim sudskim postupcima Merkaš traži od države 50.000 kuna zbog nehumanih uvjeta tijekom 19 mjeseci dugog boravka u pritvoru u Remetincu, a pri argumentaciji tužbenog zahtjeva njegova odvjetnica Lidija Horvat navodi cijeli niz presuda Europskog suda za ljudska prava, odredbi Ustava, izvješća pučkog pravobranitelja, zatim preslike zdravstvenog kartona i liječničkih nalaza, a predleže i očevid u zatvoru u Remetincu.

Zimi hladno, ljeti vruće

Tužba je podnesena u prosincu 2014., a prethodio joj je propali pokušaj mirnog rješenja spora.

“Održavanje osobne higijene u zatvoru je uvelike otežano s obzirom na to da je tuširanje dozvoljeno tek jednom tjedno u trajanju od 5 do 10 minuta u zapuštenoj i prljavoj kupaonici, zbog čega se zatvorenici improvizirano tuširaju u sobama tako što se nad čučavcem polijevaju vodom iz plastičnih posuda. Zbog nedostatka sredstava za održavanje osobne higijene i čistoće prostorija u kojima borave zatvorenici, a koje je zatvor dužan osigurati, uvjeti života su dodatno otežani. Zbog prašine iz deka zatvorenici su kašljali.

Osvjetljenje sobe bilo je slabo te su po cijeli dan bile uključene neonske lampe, nedovoljne za čitanje. S vanjske strane prozora postavljena je aluminijska zaštita koja sprečava pogled i zamračuje sobu. Ljeti je u sobi nepodnošljivo vruće jer nema ventilacije.

Zimi je, pak, grijanje nedostatno pa su zatvornici cijelo vrijeme u jaknama. Prehrana je bila loša, neprimjerena godišnjim dobima, a normativi ispodprosječni, nezadovoljavajućih nutritivnih i kalorijskih vrijednosti.

Tijekom cijelog boravka u zatvoru Merkaš nije imao mogućnosti pravilnog ostvarenja zakonom zajamčenih prava na rad, sportske aktivnosti, druženja, pristup biblioteci ili na izobrazbu.

Građanska parnica

Sve vrijeme bio je izložen poniženjima i prisiljen boraviti u uvjetima koji nisu dostojni čovjeka i u kojima se ne može postići svrha kažnjavanja”, stoji među ostalim u zahtjevu za mirno rješenje spora. Građanska parnica počela je u veljači 2015. i do sada je održano jedno ročište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:58