JOŠ UVIJEK POD UVJETNOM

Žrtve monstruma iz Poreča ogorčene: ‘Je li moguće da izađe iz pritvora ako plati 80.000 kuna?’

Ilustrativna fotografija
 CROPIX

Vjeran Šalov, 31-godišnji poduzetnik iz Poreča, trenutno je pritvoren u Puli i pod istragom zbog sumnje da je na štetu 43-godišnjakinje iz Slavonije, u periodu od 2015. do 17. srpnja ove godine počinio kazneno djelo trgovanja ljudima u stjecaju s kaznenim djelima protupravnog oduzimanja slobode i ženi nanio teške tjelesne ozljede, piše Glas Istre.

No, to je samo jedna u nizu optužbi.

‘Prije godinu i pol dana taj je Vjeran Šalov, o kojem ste pisali da je pritvoren u Puli zbog zlostavljanja djelatnice iz Slavonije, u Sabunikama kod Zadra usred noći, ničim izazvan, upao u moju kuću i prebio me na mrtvo. Pretukao me tako da me rođena majka nije prepoznala. Je li moguće da mu je određeno da iz pritvora u Puli iziđe ukoliko plati 80.000 kuna jamstva? Pa on je ovo napravio pod uvjetnom osudom. Meni je nanio teške tjelesne ozljede, zbog čega je uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora, s rokom kušnje od pet godina. Trebao mi je i platiti odštetu od 20.000 kuna, što do danas nije učinio. Šalov, međutim, nije osuđen zbog premlaćivanja mlade konobarice koja je radila u njegovom kafiću u Sabunikama, kojoj je također oduzeo dokumente i protiv njezine volje je utrpao u auto i dovezao u moju kuću one noći kad me pretukao. Pa što je 80.000 kuna? On može prodati automobil i izaći na slobodu, a onda potražiti u Slavoniji tu jadnu ženu i ponovno učiniti zlo. Takvu osobu treba zaustaviti’, kaže 59-godišnji austrijski državljanin Ante Jurić.

Dodao je i da je zadarska policija, nakon što je cijeli slučaj prijavljen, privela njega i optužila za remećenje javnog reda i mira.

Djevojka koju spominje je u vrijeme incidenta imala 18 godine i iz Kutine je došla u Sabunike kod Zadra zbog sezonskog posla.

‘Javila sam se na oglas za rad u kafiću koji je držao brat Vjeranove supruge. U oglasu je bilo navedeno da ću biti prijavljena, dobivati plaću te imati i smještaj i hranu. Radila sam kod njega neko vrijeme, dobivala plaću, ali nije im išlo, pa sam prešla u Vjeranov kafić gdje sam radila tri mjeseca, i to u zimskom periodu. Tražili su da im predam sve svoje dokumente da bi me prijavili kao radnicu. Već prvi mjesec su mi, umjesto dogovorene, dali plaću 2.000 kuna. Govorili su da je plaća umanjena za troškove hrane, smještaja i grijanja, a onda su izmišljali da imam manjkove u kasi’, priča djevojka S. R. za Glas Istre.

Nakon što se ista stvar ponovila i sljedeć mjesec, djevojka je odlučila dati otkaz, no umjesto sitska ruke dobila je batine. Nakon toga su je, priča, protiv njene volje utrpali u auto i odvezli u Jurićevu kuću, kojeg nije ni poznavala. Njegova mama ju je sakrila u jednu prostoriju dok se Vjeran iživljavao na austrijskom državljaninu.

Novi list je kontaktirao odvjetnika Ante Jurića, Ivu Brkića, koji je rekao: ‘Točno je da sam zastupao gospodina Jurića, ali mi nismo ni sudjelovali u tom postupku protiv Šalova. Naime, u tom je slučaju izdan kazneni nalog jer je Državno odvjetništvo u Zadru sklopilo nagodbu sa Šalovom. Ponudili su mu uvjetnu osudu s rokom kušnje od pet godina i on je na to pristao, tako da nije bilo klasičnog sudskog postupka.’

U slučaju da se dokaže da je Vjeran Šalov kriv za kaznena djela za koja je sad osumnjičen, prilikom izricanja presude opozvat će mu se uvjetna osuda te će mu se izreći jedinstvena zatvorska kazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:44