INTERVJU ZA NEDJELJNI S KANDIDATOM ZA NOVOG ŠEFA HDZ-A

Darko Milinović: Karamarko je bio na čelu tajnih službi i MUP-a i trebao je sprečavati sav taj kriminal

 Robert Fajt / CROPIX

U srijedu 25. travnja Darko Milinović u Gospiću je razrezao svoju rođendansku tortu te ujedno proslavio još jednu pobjedu u Ličko-senjskoj županiji - ponovno je postao šef županijskog HDZ-a.

Kandidat za novog predsjednika stranke, kojega mnogi od početka smatraju favoritom, nije odveć zabrinut što bi mu tu poziciju, prema nekim najavama s terena, mogao ugroziti Tomislav Karamarko . Uvjeren je, kaže, da će izaslanici koji odlučuju o novom predsjedniku znati cijeniti njegove uspjehe u 9. izbornoj jedinici, ali i cijeli njegov doprinos stranci.

Slovili ste kao glavni favorit za čelo HDZ-a, ali prije nekoliko dana pojavile su se spekulacije da i Karamarkove šanse polako rastu.

- Po informacijama koje dobivam s terena, i dalje sam glavni favorit. Prema potpori koju dobivam, a dnevno prođem i po tisuću kilometara, procjene se nisu nimalo promijenile. Dapače, s terena svaki dan stižu dobre vijesti od izabranih izaslanika. Temeljem toga, još sam uvjereniji da ću postati novi predsjednik HDZ-a.

Je li vam naštetila afera Fimi-Media?

- Od više od 300 svjedoka koji su ispitani u procesu Fimi-Media, nitko nije spomenuo bilo što što bi inkriminiralo mene osobno. Dakle, afera Fimi-Media meni osobno ne može štetiti.

Izjavili ste da su objavljene uplatnice iz afere crni fond falsifikati te da u tome vidite rukopis obavještajnog podzemlja. Znači li to da sumnjate kako iza toga stoji vaš protukandidat Tomislav Karamarko?

- Nisam izjavio, nego tvrdim da je uplatnica, što se tiče iznosa, čisti falsifikat. Nisam rekao da je Tomislav Karamarko dio obavještajnog podzemlja. Poznato je da je Tomislav Karamarko bio na čelu tajnih službi i MUP-a čiji je osnovni zadatak bio sprečavanje kriminala u Hrvatskoj te na taj način štititi nacionalne interese. Koliko je to razdoblje bilo uspješno, neka procjenjuju drugi.

Kada pogledate taj falsifikat, vidljivo je prepravljanje na desetak mjesta: neki od potpisa nisu moji, a kod nekih iznosa uopće nema potpisa. Nije mi poznato zašto je moja stranka zatražila vještačenje moga potpisa bez moga znanja. Da sam to znao, tražio bih i neka dodatna vještačenja.

Zanimljivo je i to da je taj falsifikat javan otkad je podignuta optužnica protiv HDZ-a, pa se možemo pitati zašto je baš sada izašao u medije. Kao što sam rekao, očito je počelo drugo poluvrijeme ove kampanje u kojoj sam prepoznat kao favorit, što znači da se sredstva neće birati.

Vjerujete li da Karamarku šanse uistinu rastu ili je riječ o spinu?

- Svatko ima pravo raditi na svoj način, a napominjem kako informacije s terena govore da se u posljednje vrijeme ništa nije promijenilo te da Karamarku šanse ne rastu.

Kako vi trenutačno stojite na terenu i na čiju sve podršku računate?

- Kao što sam rekao, informacije koje dobivam s terena su nepromijenjene pa sam na osnovi novih informacija još uvjereniji da ću postati novi predsjednik HDZ-a i vratiti stranci pobjednički mentalitet.

Pojedine informacije govore o nedemokratskim pritiscima na terenu, u smislu ucjena, ali oni koji se bave time, ne mogu uspjeti i nisu budućnost HDZ-a. Govori se i o kontroli glasovanja slikanjem glasačkog listića mobitelom te kontrolom izaslanika na razne načine. Svi moramo ustati protiv takvih metoda i osigurati potpunu tajnost glasovanja. U takvoj demokratskoj proceduri izaslanici će izabrati za predsjednika istinskog HDZ-ovca.

Nekoliko ljudi iz vrha HDZ-a, poput Jandrokovića, Stiera, Mesića, pa i Hebranga, na neki su način ovih dana javno podržali Karamarka.

- Javnu podršku Karamarku od spomenutih je dao samo Gordan Jandroković. Možda jednom bih, ali danas iz korektnosti prema kolegi Jandrokoviću to ne bih htio komentirati. Svatko ima pravo izabrati način i vrijeme podrške nekom od kandidata. Upravo jučer sam se čuo sa Stierom s kojim odlično surađujem i on mi je rekao da nikome nije dao javnu podršku. Stier je čovjek koji svojim znanjem može utjecati na budućnost HDZ-a. Andrija Hebrang je javno podržao Milana Kujundžića i ja to izuzetno cijenim. Ni on nije dao javnu podršku Karamarku, nego je javno pozivao na ujedinjenje svih kandidata, osim Jadranke Kosor.

U HDZ-u ističu da će biti još nekih saveza. Jeste li skloni udružiti se s nekim od kandidata i je li moguć savez Milinović-Karamarko?

- Budimo strpljivi, u idućih nekoliko dana dobit ćete odgovor na to pitanje. Što se tiče gospodina Karamarka, očito je da u ovom trenu naša suradnja nije moguća i da se naše gledanje na politiku i djelovanje u politici, a samim time i vizija budućnosti HDZ-a, razlikuju.

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:56