KARAMARKOVA NJEMAČKA MENTORICA

Doris Pack: Mojih 5 poruka HDZ-u

Ugledna njemačka konzervativna političarka, članica CDU-a, bivša dugogodišnja zastupnica u Europskom parlamentu, a sada aktivna predstavnica Europske pučke stranke, prije nekoliko dana posjetila je Ivu Sanadera u zatvoru u Remetincu te je razgovarala sa šefom HDZ-a, a za Nedjeljni otkriva što mu je poručila
 CROPIX

1. Slučaj diplomskog rada Milijana Brkića ide na sud

2. HDZ treba formirati vladu i s nestranačkim stručnjacima

3. Lustracija se može provesti ako je podupire većina građana

4. Konzervativci u Europskoj uniji i dalje vode brigu o Sanaderu

5. Razočarala nas je Ruža Tomašić kad je glasala protiv Junckera

Gotovo na kapaljku Doris Pack pristala je reći poneku riječ o susretu s Ivom Sanaderom u Remetincu. “Riječ je o privatnom posjetu”, a na molbu da mi prokomentira “slučaj Sanader” odgovorila je: “Neću se upletati u sudske predmete”.

“Prošli tjedan bila sam u Zagrebu iz tri razloga. Kao koordinator za Prix Lux Europskog parlamenta održala sam konferenciju za medije, u večernjim sam satima imala govor u Diplomatskom klubu, a sljedećeg dana vodila sam Savjet VERN-a na čijem sam čelu. Prije nego što sam otišla u zračnu luku, posjetila sam privatno Ivu Sanadera.”

Doris Pack nije potrebno posebno predstavljati. Ova dugovječna i utjecajna bivša europska parlamentarka, članica CDU-a, u mladosti učiteljica, dugi niz godina prisutna je i u Hrvatskoj i “u regiji”, kako se u posljednje vrijeme označava prostor jugoistoka Europe ili zapadnog Balkana. Mandat joj je u Europskom parlamentu, u kojem je bila od 1989., istekao, ali je Pack i danas vrlo aktivna, pogotovo unutar Europske pučke stranke, stalno putuje, a često dolazi i u Hrvatsku.

Kod Sanadera

Sa sadašnjom, lijevom vladom nije u ljubavi, ali, iskreno rečeno, često je znala kritizirati i hadezeovce. Doduše, možda malo manje strastveno nego što to čini danas, jer političke boje gospođe Pack nije teško iščitati. Neosporno je da je pomagala Hrvatskoj na njenom dugom, neizvjesnom i često trnovitom putu u Europu, pa gospođa Pack često zna reći da je prije svega “prijatelj Hrvatske”. Svim srcem pripada europskim pučanima, a baš iz tog miljea potječe i dugogodišnje, vrlo prisno prijateljstvo sa Sanaderom.

Pitam je kako je moguće da su baš pučani, s kojima je Sanader tako blisko surađivao, zaboravili bivšeg premijera i da ga nitko ne posjećuje u Remetincu. Zapravo, da više nitko ne brine o njemu. “Nije istina da nikoga od njegovih kolega u Europskoj uniji nije briga za njega”, kratko mi je odgovorila.

Zanima me kako gleda na uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Zapravo, više me zanimalo je li uopće zna što se sada događa u Hrvatskoj, a sudeći prema reakcijama, i više je nego dobro upućena. Nije teško, sudeći po odgovorima koje mi je dala, pretpostaviti da je njezini stari prijatelji iz HDZ-a redovito i dobro obavještavaju o hrvatskim prilikama.

“Pitam se zašto je Bandić uhićen baš sada. Optužbe su dobro poznate već godinama. Govoreći o budućnosti i borbi protiv korupcije, želim u Hrvatskoj uravnoteženo sudstvo.”

Kada sam je pitao o dojmovima iz Hrvatske, koju je u kratko vrijeme dva puta posjetila, odgovor je bio izuzetno kritičan. “Politička scena nije u dobrom raspoloženju, a neke nedavne akcije podsjećaju me na vrijeme prije osamostaljenja Hrvatske.”

Moram priznati da mi odmah nije bilo posve jasno na što gospođa Pack cilja, je li riječ o braniteljskoj pobuni u Savskoj ili stalnoj opstrukciji žestokih Hrvata prema dvojezičnosti u Vukovaru, slikama koje neodoljvo podsjećaju na vrijeme prije osamostaljenja. Kada sam je pitao postoji li izlaz iz gospodarske krize koja već dugo trese Hrvatsku, postalo mi je jasnije zašto je gospođa Pack izvukla tako tešku kvalifikaciju i usporedila današnjicu s onim prošlim vremenima. “Hrvatska bi trebala stvoriti prijateljsko i fer okruženje koje ulijeva povjerenje i klimu za investitore i poduzetnike. Ovo što se dogodilo nedavno s tvornicom ‘Gavrilović’ suprotan je primjer i podsjeća me, kao što sam vam već rekla, na neka stara vremena.” Očito je policijska akcija u Petrinji silno uzbudila njemačku političarku. “Invazija oko trideset naoružanih policajaca u šest sati ujutro, u dobro poznatoj tvornici koja izrazito dobro posluje, zbog jednog anonimnog poziva, pa gdje se to događa?!” Tek nakon kanonade optužbi koje su, zapravo, imale za cilj uprijeti prstom u sam vrh vlasti prisjetio sam se nekih starih novinskih tekstova u kojima se Đuro Gavrilović hvalio prijateljstvom s Doris Pack. S njom ga je upoznao suprug njegove sestre, Žarko Domljan, bivši predsjednik Sabora, jedan od najbližih Tuđmanovih suradnika. Kasnije je Pack dolazila ljeti u Gavrilovićevu vilu u Novom Vinodolskom i uvijek bila u prvim redovima obrane kada bi se osporavala kupnja ili bilo što oko Gavrilovićevih i “Gavrilovića”.

Tako se gospođa Pack znala pojavljivati i u društvu imotskog pjesnika Jure Brekala, s kojim je veže dugogodišnje prijateljstvo. Upravo ju je on, kako je govorila Pack, u vrijeme osamostaljivanja Hrvatske upoznao s hrvatskom kulturom i “dao uvid u hrvatsku dušu”. Neki će zlobnici reći da je i tu neka veza s “Gavrilovićem”, jer je Brekalov sin Mateo, poznat i kao Don Mateo, u prijateljskim odnosima s obitelji Gavrilović, a za njihovu je tvrtku radio propagandne filmove.

Politika i interesi, očito, uvijek idu ruku pod ruku, pa zato i nije čudno što je policijska akcija u “Gavriloviću” tako jako uzbudila gospođu Pack.

O Ruži Tomašić

Ali, začudo, slična reakcija kao u “slučaju Gavrilović” kod Doris Pack je izostala u komentaru nasrtanja na manjinska prava u Hrvatskoj. Za sve ono što se događalo i što se događa s ćiriličnim napisima u Vukovaru i kršenjem ustavnog zakona koji je donesen u vrijeme HDZ-ove vlasti, Pack nema tako teške kvalifikacije kao oko “Gavrilovića” i odgovara krajnje diplomatski uvijeno. “Proširenje Europske unije donijelo je još više manjina, a time i više problema u odnosu na njihova prava nego što ih je bilo prije. U zemljama bivše Jugoslavije ti su problemi često rezultat ratova, protjerivanja, okupacije, ubijanja i masovnih grobnica. Pitanje koje ste postavili o Vukovaru jedan je od takvih problema. Možda nije sazrelo vrijeme da se to pitanje postavi. To bi trebao biti rezultat pomirbe i oprosta, no za to treba vremena. Podsjetimo se da je samo prije nekoliko godina Koruška prihvatila slovenska imena na znakovima u gradovima i ulicama”.

Za hrvatsku političku scenu Doris Pack kaže kako je normalno da vlada napetost između Vlade i oporbe. Pitam je može li HDZ, nakon svih korupcijskih afera koje su potresle stranku, biti vjerodostojan? “Mislim da je HDZ kažnjen. To je to. Ostale stranke još nisu. Jeste li sigurni da su druge stranke vjerodostojnije?”

A na pitanje je li zadovoljna time kako se sada HDZ vodi, a gospođa Pack mi kaže: “Tko sam ja da sudim bilo kome iz naše obitelji ovdje ili bilo gdje drugdje”. Smatra kako HDZ-u ide dobro, kao što se moglo vidjeti na europskim izborima i u predlaganju predsjedničke kandidatkinje za sljedeće izbore. “Stranka se priprema kako bi uz pomoć stručnjaka preuzela vlast nakon izbora.” A ima li HDZ, nakon svega, snage voditi Hrvatsku? “HDZ-ove vlade vodile su zemlju neko vrijeme i uvele je u UN, NATO, Vijeće Europe i konačno završile pregovore s EU. Jasno je da HDZ nije izgubio sposobnost voditi zemlju i sada kad je u oporbi.”

Puna usta hvale Doris Pack ima za Kolindu Grabar Kitarović. “Da, potpuno podržavam Kolindu. Poznajem je godinama i cijenim njezin rad na različitim položajima. Vrlo je inteligentna, s puno iskustva, otvorena, govori jezike, jako je prijateljski raspoložena, sluša ljude. Uza sve to ona je i majka, što je drži povezanu sa stvarnim životom i bliskom svakodnevnim potrebama ljudi. Ona je autentična. Dala bi Hrvatskoj novo i moderno lice.”

Koliko bi moderno lice Hrvatskoj trebala dati desna koalicija predvođena HDZ-om, koja sve više koketira, a možda je i na korak do koalicije, sa strankom koju godinama iz mostarskog zatvora vodi ratni zločinac Branimir Glavaš, Doris Pack odgovara krajnje diplomatski: “Koliko ja znam, HDZ nije u takvoj koaliciji”. Pitam je kako ocjenjuje izjave Ruže Tomašić koje su često na liniji omalovažavanja manjina, prije svega Srba u Hrvatskoj. “Bila sam razočarana kada je glasala protiv Junckerove komisije. Druge njene izjave nisam pratila.”

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:03