KOSOVSKI PREMIJER

EKSKLUZIVNI INTERVJU Thaçi: Srbi se igraju vatrom. Riskiraju svoju europsku budućnost, a znaju da je pitanje granica na Balkanu riješeno

Kosovski premijer o odnosima sa Srbijom, teškim pregovorima, odnosima s Tadićem i Dačićem, teškim optužbama za vađenje organa zarobljenim Srbima
 Boris Kovačev/CROPIX

Hashim Thaçi, mladi kosovski premijer, lider antimiloševićevskog otpora, boravio je ovih dana u Zagrebu, prije svog odlaska u Bruxelles gdje se ponovno susreo sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem.

- Nadam se da činjenica što sam u Bruxelles putovao iz Zagreba neće biti krivo protumačena u Beogradu, kao što to oni redovito rade - rekao nam je sa suzdržanim smiješkom na početku razgovora kosovski premijer.

Hoće li na tim susretima biti riječi o “podjeli” Kosova, o čemu se stalno nagađa u Srbiji, ili će na tapetu biti rasprava o političko-teritorijalnoj autonomiji Srba o čemu zna govoriti i srbijanski premijer Dačić?

- Već sam umoran od odgovaranja na takve prijedloge iz Srbije - počeo je Hashim Thaçi koji je tijekom razgovora samo nekoliko puta promijenio gestikulaciju, a njegova je intonacija stalno bila istovjetna. Udijelio bi pokoji smiješak kada je želio naglasiti, prema njegovu mišljenju, aspurdnost nekih stavova Beograda. - Ne znam zašto se oni stalno vrte u krug. Takvi prijedlozi više mi nisu ni zabavni, ni razumljivi. Oni više ne mogu biti ni u službi unutarnjih srbijanskih previranja. Ivica Dačić te činjenice najbolje zna.

Pitanje integracije

Osim toga, već mu je to mnogo puta rečeno i u Bruxellesu i u Washingtonu. Kosovo je neovisna država koju je dosad priznalo više od 90 država svijeta. Kosovo je odabralo put euroatlantskih integracija. No, ako je potrebno, ponovit ću po tko zna koji put cijelu priču o neovisnom Kosovu. Srbija je izvršila genocid na Kosovu. Tamo je vladao Miloševićev teror. Ustali smo protiv toga i ostvarili neovisnost u suradnji s našim prijateljima i saveznicima u svijetu. Kosovo ima svoj teritorij i granice. Kosovo je jedinstveno i nedjeljivo. To jamče najjači međunarodni čimbenici. U tom se kontekstu zalažem za dobrosusjedsku regionalnu suradnju.

No, Srbi sa sjevera Kosova ne priznaju ni državu, ni kosovske institucije. Osnovali su vlastite paralelne institucije i traže ujedinjenje sa Srbijom ili, pak, autonomiju.

- Srbi na Kosovu dio su našeg stanovništva. Kosovo je i njihova država. Zato se nadam da će kod njih, kao i u Beogradu, konačno prevladati uvjerenje da se moraju integrirati u kosovsko društvo, a ne živjeti paralelnim životom, vodeći paralelne političke institucije. To nikamo ne vodi. Beograd bi se trebao otarasiti tih paralelnih institucija jer su one teret i nama i njima, a pogotovo zbunjuju Srbe s Kosova jer im daju lažnu nadu i sprečavaju ih da se u svoj svojoj nacionalnoj, političkoj i društvenoj punini uključe u život Kosova. Ta paravlast na sjeveru se hrani i potiče iz Beograda. Tamo se to mora i okončati. Trebaju konačno završiti tu agoniju i iluziju. Srbima s Kosova stalno se manipuliralo iz Beograda - bilo za potrebe izbora, bilo zbog unutarpolitičkih razračunavanja. Srbi s Kosova su zloupotrijebljeni. To je unaprijed izgubljena bitka koja će najviše stajati srpsku zajednicu na Kosovu. U privatnim razgovorima srbijanski političari kažu da je Kosovo završena priča, ali javno, gotovo samoubilačkim nagonom, nastavljaju s istom retorikom i dalje ‘zamajavaju’ kosovske Srbe i opterećuju odnose u regiji. To je teško poigravanje emocijama ljudi koji tamo žive. Beograd bi konačno morao prekinuti tu verbalnu agresiju na teritorijalni integritet Kosova. Nema nikakvog govora o podjeli Kosova, ali ni o političko-teritorijalnoj autonomiji Srba. To je neizvedivo. Političari u Beogradu to vrlo dobro znaju i više doista nema potrebe da se iscrpljuju na takvim prijedlozima. To nije tema naših razgovora. Imamo mi o čemu razgovarati. Kao dvije suverene susjedne zemlje trebamo riješiti brojna tehnička pitanja.

Mislite li da je priča o podjeli samo mamac za umirenje vlastite javnosti?

- Stvaranje država i definiranje granica na Balkanu je završen proces. To je jasno rekla i američka državna tajnica Hillary Clinton tijekom nedavnog posjeta našoj regiji. Ako Srbija nastavi s inzistiranjem o razgraničenju, ne samo s Kosovom, onda bi se to moglo okrenuti protiv nje. Srbija treba shvatiti da bi, ako počne taj ‘granični pir’, mogla završiti kao Beogradski pašaluk. Igraju se vatrom.

S Dačićem ste se susreli u Bruxellesu, ali u Beogradu ti susreti nisu predstavljeni kao sastanak premijera dviju suverenih država.

- I to je zamorno. Naš je sastanak bio bilateralan. Na tom sam susretu predstavljao vladu Kosova. Na reveru sam imao značku u obliku naše zastave, a Dačić je predstavljao Srbiju i na svom je sakou imao srbijanski grb. Sastanak je bio u znaku potpune jednakosti. Održan je pod egidom EU, ali to je bio susret premijera dviju suverenih država. Ako u Srbiji žele umanjiti status sastanka ili ga prikazati drugačije, onda su potpuno u krivu! Ja sam tamo predstavljao državu Kosovo s njezinim Ustavom, zakonima i perspektivama te njene građane raznih nacionalnosti.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:33