SPORNA KOBASICA

Gavrilović odbacuje slovenske zahtjeve: 'Mi smo proizvodili 'kranjsku' prije više od 100 godina'

Petrinjci ističu kako slovenska i "Gavrilovićeva" ‘kranjska’ uopće nisu iste kobasice, receptura nije ista, jedino je ime zajedničko.
sisak141106Djuro Gavrilovic u proizvodnji gleda izradu salamafoto Miroslav Kis-pok--desk-
 Miroslav Kiš/CROPIX

SISAK - Iz Petrinje, odnosno najpoznatije i najstarije hrvatske tvornice mesa i mesnih prerađevina “Gavrilović”, odbacuju kao neprihvatljive slovenske zahtjeve o isključivom pravu Slovenije na ime ‘kranjske kobasice’.

- “Gavrilović” je ‘kranjske kobase’ proizvodio još početkom 20. stoljeća o čemu svjedoči i oglas objavljen u novinama u kojem glinski mesar izvješćuje svoje mušterije da prodaje ‘kranjske kobasice’ proizvedene u Gavriloviću, ističe Daška Domljan, direktorica Sektora upravljanja ljudskim potencijalima petrinjske tvornice.

U “Gavriloviću” doznajemo kako je 70-ih godina Đuro Gavrilović, otac sadašnjeg vlasnika tvornice osmislio gotova jela na bazi ‘kranjske kobasice’ koja su gotovo sva završavala u inozemstvu. Petrinjci ističu kako slovenska i “Gavrilovićeva” ‘kranjska’ uopće nisu iste kobasice, receptura nije ista, jedino je ime zajedničko.

Gavrilovićeve argumente, ali i argumente Agrokora i Podravke, koje se također žale na slovenske pokušaje stjecanja ekskluzivnog prava na ime ‘kranjska kobasica’, prihvatilo je i Ministarstvo poljoprivrede koje je podnijelo prigovor Općoj upravi za poljoprivredu Europske komisije na prijedlog zaštite zemljopisnog podrijetla ‘kranjske kobasice’.

Tim potezom Ministarstvo poljoprivrede želi zaštititi domaće proizvođače i izvoznike za koje se procjenjuje da na godišnjoj razini proizvode kranjske kobasice u vrijednosti od 80 milijuna kuna. U Ministarstvu smatraju da imaju dobre argumente da se prizna pravo na proizvodnju ‘kranjske kobasice’ i u Hrvatskoj bez dozvola iz Slovenije.

Domaća receptura, ali i dokazi o dugovječnosti proizvodnje ‘kranjske kobasice’ u Hrvatskoj jaki su hrvatski agumenti, smatraju u “Gavriloviću”. Ako ne dođe do dogovora između Hrvatske i Slovenije , a Europska komisija odluči u korist Slovenije, hrvatski proizvođači više neće moći upotrebljavati ime ‘kranjska kobasica’.

Budući da se hrvatska ‘kranjska kobasica’ u velikoj mjeri razlikuje od slovenske, jedino rješenje bit će zadržati dobar proizvod - ‘kranjsku kobasicu’, ali joj dati novo ime. Prema iskustvima iz Austrije u kojoj je također ‘kranjska’ vrlo popularna, novo ime neće u sebi smeti sadržavti pridjev ‘kranjska’, pa neće u obzir doći ime, na primjer: ‘hrvatska kranjska kobasica”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:52